Dieta po usunięciu guzów wątroby i woreczka żółciowego [Porada eksperta]

2014-10-02 10:49

Moje pytanie dotyczy diety po usunięciu dwóch guzków rakowych z wątroby i woreczka żółciowego z powodu kamieni. Wcześniej miałam operację na jelicie grubym, czego efektem jest stomia. Chcę wiedzieć, czego na pewno nie można jeść, żeby sobie nie zaszkodzić i co jest polecane?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Pani dieta powinna być łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu. W podziale na produkty powinno wyglądać to tak: Produkty zbożowe. Polecane: pieczywo jasne i czerstwe sucharki, drobne makarony. Unikamy: pieczywo razowe, żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże, grube kasze, grube makarony. Mleko i produkty mleczne. Polecane: mleko słodkie i zsiadłe normalizowane (2% tłuszczu), mleko w proszku odtłuszczone, ser twarogowy chudy. Unikamy: mleko tłuste, przetwory mleczne przekwaszone, tłuste sery żółte, sery topione. Jaja. Polecane: białko jaja. Unikamy: żółtko jaja. Mięso. Polecane: mięsa chude, wołowina, cielęcina, chudy schab w bardzo ograniczonej ilości, kurczaki. Ryby. Polecane: dorsz, leszcz, płastuga, sola, szczupak, sandacz.

Tłuszcze. Polecane: masło; oleje roślinne: sojowy, słonecznikowy, oliwa; masło roślinne w ograniczonych ilościach Unikamy: śmietana, śmietanka, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny, olej rzepakowy. Ziemniaki. Polecane: gotowane, gotowane tłuczone w postaci puree. Unikamy: frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy. Warzywa. Polecane: marchew, buraki, kalafior, dynia, szpinak, kabaczki, fasolka szparagowa i groszek zielony w ograniczonych ilościach – jako dodatek do zup lub innych warzyw (najlepiej przetarte), warzywa z wody, oprószone mąką z dodatkiem świeżego masła, bez zasmażek. Na surowo: zielona sałata, pomidory bez skórki Unikamy: wszystkie odmiany kapusty, papryka, szczypior, cebula, ogórki, brukiew, rzodkiewki, chrzan, warzywa konserwowane octem. Owoce. Polecane: dobrze dojrzałe truskawki, pomarańcze, ew. sok z pomarańczy, winogrona (bez skórek i pestek), jabłka gotowane lub pieczone (surowe jabłka - jeśli chory je toleruje), brzoskwinie, morele – gotowane, maliny, porzeczki, czarne jagody w formie przecierów lub soków. Unikamy: wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce suszone, orzechy.

Suche strączkowe, wszystkie są zabronione. Cukier i słodycze. Polecane (w ograniczonych ilościach): miód, dżemy bez pestek, przetwory owocowe (z dozwolonych owoców), z dodatkiem cukru – kompoty, galaretki. Unikamy: chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy. Przyprawy. Polecane (tylko łagodne w ograniczonych ilościach): sól, cukier, wanilia. Unikamy: ostre przyprawy, ocet, pieprz, musztarda, papryka. Zupy. Polecane: kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, przetarte zupy owocowe z dozwolonych owoców, zupy warzywne czyste (barszcz, pomidorowa), zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana, zupy zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub mleku – bez zasmażek. Unikamy: kapuśniaki, zupa ogórkowa, fasolowa, grochowa, rosół, zupy na wywarach z mięsa i kości, zupy zaprawiane zasmażkami. Potrawy mięsne i ryby. Polecane: gotowane, duszone (bez uprzedniego obsmażania), pieczone w foli lub pergaminie, potrawki (bez śmietany), pulpety. Unikamy: smażone, duszone, pieczone w sposób konwencjonalny.

Potrawy z mąki i kasz. Polecane: kasze gotowane na sypko lub rozklejone, budynie z kasz z dodatkiem mięsa, warzyw lub owoców, lane kluski (na białku jajka), leniwe pierogi z małym dodatkiem mąki kotlety z kasz, kluski kładzione, francuskie, zacierki Sosy. Polecane: o smaku łagodnym, zaprawiane niewielką ilością masła, zagęszczane zawiesiną z mąki w wodzie lub mleku – koperkowy, cytrynowy, jarzynowy, pomidorowy; waniliowy. Unikamy: wszystkie na zasmażkach, sosy na wywarach z kości lub mięsa, ostre (chrzanowy, grecki, śmietanowy, majonezowy). Desery. Polecane: kompoty, kisiele, musy, galaretki (z dozwolonych owoców), galaretki, kisiele z mleka, biszkopt na białku jaja, czerstwe ciasto drożdżowe bez jaj z bardzo małym dodatkiem masła i oleju. Unikamy: torty i ciastka z kremem, pączki, faworki, tłuste ciasta, biszkopty i ciasta z całymi jajami. Napoje. Polecane: mleko w ograniczonej ilości, kawa zbożowa z mlekiem. Unikamy: mleka w proszku, sok pomidorowy, kawa, mocna herbata, kakao, alkohole.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta