Dieta po udarze. Jak żywić chorego po udarze?

2013-03-26 15:04

Dieta po udarze mózgu powinna być szczególnie starannie komponowana. W wyniku udaru mózgu często dochodzi do niedowładów kończyn, częściowego lub całkowitego paraliżu, zaburzeń widzenia, problemów z połykaniem i samoobsługą, utraty apetytu. Prowadzić to może do niedostatecznego odżywienia się pacjenta, co z kolei obniża skuteczność rehabilitacji i pogarsza samopoczucie chorego. Jak żywić chorego po udarze? Jakie są zasady diety po udarze?

Właściwa dieta po udarze jest bardzo ważna. Chory po udarze ma problemy z jedzeniem, ze względu na brak apetytu, złe samopoczucie, trudności z poruszaniem i przygotowywaniem posiłków, niemożność posługiwania się sztućcami czy zaburzenia połykania. Ważna jest w tym przypadku rola opiekuna, który powinien zadbać o to, by pacjent po udarze spożywał wystarczającą ilość energii i składników odżywczych. Warto, by przyrządzane posiłki były:

  • wysokoenergetyczne,
  • łatwe w spożyciu (np. o gładkiej konsystencji, w postaci papki),
  • smaczne,
  • urozmaicone,
  • estetycznie podane.

Dieta po udarze: jakie pokarmy wyeliminować?

W większości przypadków u pacjentów poudarowych obserwuje się podwyższone ciśnienie krwi i zwiększony poziom cholesterolu. Są to czynniki predysponujące do kolejnego udaru. By mu zapobiec, należy wyeliminować:

  • zawierające dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu tłuste mięsa, podroby, masło,
  • bogate w sód (podwyższający ciśnienie krwi) słone przekąski, konserwy, żywność wysokoprzetworzoną i typu fast food.

Zdecydowanie nie poleca się potraw ciężkostrawnych, smażonych i wzdymających. Warto też ograniczać ilość dodawanej soli kuchennej, gotowych mieszanek przyprawowych i kostek bulionowych, gdyż zawierają sporo sodu. Zaburzenia elektrolitowe w postaci nadmiaru sodu mogą być przyczyną obrzęków, a w połączeniu z długotrwałym leżeniem i rekonwalescencją, doprowadzić nawet do odleżyn.

Sód występuje w dużej ilości w płatkach zbożowych, pieczywie, serach i przetworach mięsnych (także chudych), dlatego nawet nie dosalając potraw i unikając niezdrowych przekąsek, spożywamy go dużo. Dobrze zatem czytać etykiety i wybierać produkty niskosodowe, czyli zawierające mniej niż 150 mg sodu w porcji.

Dieta po udarze: produkty zalecane

W menu osób po udarze powinny znaleźć się produkty takie jak:

  • chude mięso (drób, cielęcina),
  • ryby (zawierają zdrowe kwasy omega-3, korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy),
  • mleko i jego przetwory,
  • kasze, ryże, makarony (najlepiej pełnoziarniste),
  • oliwa z oliwek, oleje roślinne, nasiona,
  • warzywa i owoce.

Dieta po udarze: specjalistyczne preparaty do żywienia medycznego

Potrawy należy gotować lub dusić, przyprawiać ziołami, aromatyzowaną oliwą z oliwek, pestkami np. dyni i nasionami.

Jeśli choremu trudno utrzymać zalecaną dietę lub ma problem z przyjmowaniem odpowiedniej ilości pożywienia można uzupełnić jadłospis o specjalistyczne preparaty do żywienia medycznego. Wysoka wartość energetyczna, komplet witamin i składników mineralnych zamknięte w płynnej formie produktu pomagają odżywić organizm chorego.

Odpowiedni stan odżywienia natomiast pozwala szybciej odzyskać siły i poprawić jakość życia pacjenta. Preparaty te można stosować jako uzupełnienie diety, a w niektórych przypadkach zastąpić nim tradycyjne posiłki. Można je także dodawać do potraw.

Nutricia Polska

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.