DIETA ODKWASZAJĄCA przywróci równowagę zasadową w organizmie

2011-12-29 11:26 Ewa Konarowska

Najpierw zalecała ją medycyna chińska, później za jej przykładem lekarze medycyny naturalnej, aż wreszcie doczekała się naukowego potwierdzenia. Dieta zasadowa (alkaliczna), przywracająca równowagę zasadowo-kwasową w organizmie,  jest wskazana jako profilaktyka dla zdrowia. Ale także pomaga w leczeniu rozmaitych dolegliwości.

Dieta zasadowa polecana jest zwłaszcza kobietom. Dieta odkwaszająca pomaga zachować prawidłowy poziom wapnia w kościach, a tym samym przeciwdziała osteoporozie. W tej diecie nie liczy się kalorii, ale można być spokojnym – na pewno się nie przytyje.

Test - czy potrzebujesz diety zasadowej?

Jeśli na większość pytań odpowiesz twierdząco...

  1. Czy często zapadasz na bakteryjne i wirusowe zakażenia, takie jak grypa i przeziębienia?
  2. Masz mało energii i często czujesz się zmęczona?
  3. Bolą cię mięśnie, kości, masz bóle kręgosłupa?
  4. Cierpisz na osteoporozę?
  5. Problemy z pęcherzykiem żółciowym (np. kamienie)?
  6. Masz przesuszoną skórę, włosy tracą blask i wypadają?
  7. Twoja cera nie jest idealna, pojawiają się wypryski,  egzemy i zaczerwienienia?
  8. Masz gorszą koncentrację i częściej zapominasz?
  9. Twoja waga nie jest stabilna? Łatwo tyjesz, trudniej chudniesz?
  10. Masz wahania nastroju?

... warto byś skorzystała z diety zasadowej.

Dla kogo dieta zasadowa jest jak lekarstwo

Testy kliniczne potwierdziły, że ciało w którym przeważają związki zasadowe jest zdrowsze niż takie, które ma kwasowy odczyn. A jeśli twoja dieta złożona jest z mięsa, nabiału, tłuszczu zwierzęcego, słodyczy, jaj, produktów oczyszczonych  i ich przetworów (cukier, mąka, biały ryż) jesteś narażona na zakwaszenie organizmu. Ta dieta jest zalecana również osobom z artretyzmem i z wahaniami nastroju typu depresyjnego.

Na czym polega fenomen diety zasadowej

Aby podtrzymać zdrowy zasadowy odczyn musimy spożywać 80 proc. żywności o charakterze zasadowym, a tylko 20 proc. o charakterze kwasowym. Jak ma wyglądać taki dobry „alkaliczny” talerz? To proste. Twoje 20 proc. białko i węglowodany. Wystarczy niewielka porcja mięsa, drobiu, ryby lub owoców morza, do tego również niewielka porcja brązowego ryżu, kaszy gryczanej lub pęczaku, 2  nieduże ziemniaki,  resztę talerza wypełnić powinny warzywa, w tym także zielone (brokuł, brukselka, seler naciowy, szpinak).
Dodawaj cytrynę do swoich potraw i napojów. Większość ludzi sądzi, że będąc kwaśna, daje także odczyn kwasowy. Tymczasem cytryna i limonka  jest najbardziej zasadowym owocem w naszej diecie. Można nią pokropić warzywa, rybę, drób, dodać do wody (której zaleca się pić  8 szklanek dziennie). Pomaga pozbyć się nadmiaru kwasów z organizmu.

Zakazane w diecie zasadowej

  • napoje z kofeiną (kawa, cola)
  • tłuste mięsa
  • alkohol
  • śmieciowe jedzenie (w tym ciasta, ciastka, herbatniki i inne „pochrupanki”)
  • napoje gazowane
  • tłuste sery
  • w tym również twarde (żółte)

Co powinno się jeść?

Wszystkie warzywa, oliwa z oliwek, owoce, zwłaszcza melon Cantalupe, a także grejpfrut i kiwi, zielona herbata, ziołowe herbaty, mleko sojowe,  naturalne soki owocowe (przygotowane ze świeżych owoców, najlepiej w domu),  naturalny miód (nieprzetworzony) - te składniki powinny stanowić 80 proc. twojego umownego talerza.

Pomysły na śniadanie wg diety zasadowej

Z tych składników skomponuj 20 proc. „dobrej jakości żywności o charakterze kwasowym”:

  • chleb z pełnego ziarna lub  pieczywo z mąki kukurydzianej
  • kurczak, indyk,
  • jogurt,  ser biały lub twaróg
  • jajka z chowu ekologicznego (z wolnego wybiegu)
  • ryby, w szczególności łosoś, sardynki, makrele (również wędzone)
  • fasola, groch, brązowy ryż, ziarna słonecznika
  • tortilla
  • czereśnie i wiśnie

Po dwóch tygodniach takiej diety już poczujesz znaczną poprawę samopoczucia, a niechciane objawy powinny zacząć ustępować. Jeśli nie zmienisz nawyków żywieniowych, nie zrezygnujesz z zakwaszających produktów, warto powtarzać dietę co 2-3 miesiące, by przywracać organizmowi równowagę i oczyszczać go z nadmiaru kwasów.

Ważne

Ciało dorosłego człowieka zawiera ok. 40 litrów płynów, ich naturalny odczyn jest zasadowy. I o ile żołądek ma odczyn wysokokwasowy, ze względu na kwasy trawienne (pH 1,5 do 2,5), to pozostałe płyny ustrojowe mają odczyn zasadowy, w zdrowym organizmie wynosi on ok. 7,4. Niestety pożywienie, którym odżywia się współczesny człowiek (przede wszystkim wysoko przetworzone produkty, mięso, nabiał, kawa, alkohol) powodują poważne zachwianie tej równowagi, dlatego też organizm, by ją zachować pobiera niezbędne substancje - wapń i magnez z kości, powodując ich szybsze zrzeszotnienie, a także z innych obszarów, co powoduje uczucie chronicznego zmęczenia, migreny, spadki nastroju, a także niemożność utrzymania prawidłowej, stabilnej wagi. Jeśli organizm musi pobierać pierwiastki potrzebne do zmniejszenia kwasowości płynów od siebie, wówczas następuje ich deficyt, powodujący dalsze perturbacje zdrowotne, rozregulowanie hormonalne, zakłócone też jest prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
Armin Wittner
|

Bzdura! Możecie wypić litr octu, zagryźć kilogramem cytryn i pH ani krwi ani moczu nie spanie poniżej 7,3. Badania były robione wielokrotnie, również w Polsce na WUM, ŚlUM i nie ma czegoś takiego jak zakwaszenie z powodu diety. Nie dajcie robić z siebie idiotek i nabierać się na różne diety odkwaszające, maseczki zasadowe, Owszem, jest objaw zwany kwasicą, ale to jest objaw innych chorób (np. cukrzycy), a nie takiego czy innego odżywania. Cwane firmy robią kokosy na różnych generatorach wody zjonizowanej, jakichś szemranych preparatach, cudownych kuracjach - a wy płacicie i latacie nawet na odkwaszające masaże.

Alicja312@gmail.com
|

Czy picie. Jonizowanej , alkalicznej wody jest niebezpieczne?

Do Ha ha ha
|

to że ktoś na wsi mieszka, wcale nie znaczy, że się zdrowo odżywia i prowadzi zdrowy tryb życia, zmodyfikowane zboża, randap, glifosat oraz inne nadużywanie herbicydów prowadzi do katastrofy i ruiny naszego zdrowia. Krowy karmione kiszonkami, świnki i drób gotowymi paszami. Jak chcesz być zdrowy, nawet nie wiesz ile chemii zjadasz. Mam sąsiada rolnika, który twierdzi, że on tylko trochę daje tego dziadostwa na pole, tylko patrząc przyszłościowo, rolnik trochę do zboża, producenci trochę do paszy którą zjadają zwierzęta, w ubojni nastrzykują mięso aby nabrało objętości, postoi w sklepie lub w hurtowni i się nie sprzeda to jeszcze umyją extra środkiem, żeby kolor poprawić i żeby miało świeży wygląd, trafi do przetwórni to nim na przykład powstanie z tego pasztet lub coś innego równie "pysznego" wpakują w to mięso różne wypełniacze, wzmacniacze smaku, konserwanty bo termin ważności 2lata. I co masz w końcowym produkcie? Całą tablicę MENDELEJEWA. Ale każdy się tłumaczy, że on tylko trochę. Smacznego
A z drugiej strony, jak wygląda dieta przeciętnego polaka?
- na śniadanie kanapki, drożdżówki, płatki, ew owsianka - czyli węglowodany
-na obiad często są kluski, pierogi, omlety, kasze, ziemniaki - węglowodany
- na kolację nadal króluje pieczywo, chleb, słodkie bułki itp - i znowu węglowodany
Dorosły człowiek potrzebuje niewiele węglowodanów a ich nadmierne spożycie powoduje przeróżne choroby np problemy z trzustką, cukrzyce różnego stopnia, choroby tarczycy itd........
Chorujemy ponieważ mamy pokoleniowe złe nawyki żywieniowe a nie jeden z nas uważa że jego dieta jest zdrowa nie dając się przekonać, że może jednak nie do końca.

nemo
|

Bzdury piszą na tej stronie co podałeś.Uważają, że zakwaszenie organizmu nie istnieje, a przecież biochemik, laureat Nagrody Nobla – Otto Heinrich Warburg, jeden z czołowych biologów komórkowych XX wieku, odkrył, że przyczyną nowotworów jest zbyt duża kwasowość organizmu, co oznacza, że pH, (potencjał wodorowy) w organizmie jest poniżej normalnego poziomu wynoszącego 7,365

Ha ha ha!
|

Panie specjalisto od nóżek i tłuszczu, a także zwolenniku eliminacji zbóż- mieszkam na wsi i Twoim "idealnym sposobem odżywiania" żyje mniej więcej 80% tutejszej społeczności. Dziwnym trafem co najmniej 60% ma nadciśnienie, nadwagę (a nawet u większości to już otyłość), albo osteoporozę :D

Mięso zakwasza jak jasna cholera, za przeproszeniem. Co wiecej- spowalnia perystaltykę jelit, gnije w przewodzie pokarmowym, wydziela toksyny do krwiobiegu... i trach, potem wszyscy się dziwią skąd tyle chorób ! Rak, zawał i nadwaga, a także zapewne w ogóle większość chorób to kwestia właśnie nadmiaru tłuszczu i braku błonnika.
Polecam poniższy artykuł:

http://veganworkout.org.pl/...

Nie musi być wam szkoda zwierzat ani planety, ale jeśli szkoda wam zdrowia, przynajmniej przez miesiąc sprobojcie powoli eliminować produkty odzwierzęce i jedzcie rośliny :D a potem obserwujcie :)

Jako ten, który kiedyś nie wyobrażał sobie dnia bez mięsa, a już na pewno bez nabiału, a teraz od ponad roku je same rośliny, gwarantuję wam, że ten sposób odżywiania prawdziwie służy organizmowi. Sami się przekonacie. Jedyny minus to biegunki z poczatku, gdy przesadzicie z blonnikiem i nieprzyzwyczajony organizm się oczyszcza za mocno :D

A ogolem- lepsza kondycja, brak zaparć, odtrucie, lepszy sen, mocna odporność i przede wszystkim duma ;)

Nieprzypadkowo badania pokazują, że statystyczny wegetarianin lepiej pachnie, żyje dlużej o średnio 12 lat i do tego ma kilka razy mniejsze szanse na raka czy zawał. Czysta statystyka i kalkulacja ryzyka. A pomyślnie, co dopiero z weganami :))

Zachęcam gorąco, bo organizm mamy jeden i dbanie o niego to już nawet nie obowiązek, a raczej norma, wynikająca z poszanowania. Zdrowia i rozsądku życzę.

Paula
|

Na studiach uczą nas że biały ser zakwasza organizm. Wapń zostaje w serwatce, ser biały jest chudy ale nie ma właściwości odkwaszających. Chyba, że uczą nas tam debile.

mate
|

cytryna jest kwasna ma odczyn kwasny ale nie zakwasza organizmu, wiem ze stary temat

gosc
|

Pol godz przed jedzeniem wypic nalezy pol szkl. wody z 1 lyzeczka mala octu jablkowego, zeby zakwasic zoladek wtedy nalezycie strawi zjedzony pokarm. Tluste mieso jest zdrowe! W woreczku zolciowym nie tworza sie kamienie, bo wyrzucana jest zolc do strawienia tluszczu. Zalecenia zeby wszystko bylo odtluszczone sa nieporozumieniem. Tyje sie od weglowodanow! Ktore zamieniane sa w glukoze a ta w kwasy tluszczowe. I ludzie tyja. Wyrzucic cukier, zboza (GMO), caly przetworzony syf. Wlaczyc mieso dobrej jakosci, jaja wiejskie, warzywa Wit C natualna (acerola) min 3 g (6 tabl po 500g), wit D3 do 10 000 JM oraz kolagen (rosoly na kosciach) nozki, wieprzowe skorki) i pozegnasz sie ze wszystkimi chorobami.

Deser
|

Fajny z ciebie leszcz ^^ 0 wiedzy a oczywiście spec

3DX
|

Głupoty jakby nie patrzeć! haha :D
BTW. 80% mojej diety to miód oliwki i owoce haha