Dieta odbudowująca glikogen po wysiłku fizycznym [Porada eksperta]

2015-02-26 19:39 Agnieszka Ślusarska

Mam 190 cm wzrostu i moja waga waha się w zależności od intensywności tygodnia od 90 do 94kg. Pracuję tylko w nocy i staram się w ciągu dnia dużo ćwiczyć. Cross training, spinning, bieganie, a głównie to jazda na rowerze, jak się zrobi trochę cieplej. Chciałbym w tym roku schudnąć do 85kg. Czytałem Wasz artykuł, ale nadal nie wiem, jakie potrawy zawierają glikogen, czego unikać dokładnie i czego nie mieszać.

Glikogen należy do węglowodanów złożonych, magazynowanych w organizmie w mięśniach i w wątrobie. Stanowi dla organizmu materiał zapasowy- źródło energii w trakcie wysiłku. Podczas aktywności fizycznej jego rezerwy zmniejszają się - zostaje utleniony i powstaje z niego glukoza. W ten sposób zmniejszają się rezerwy glikogenu, co objawia się spadkiem energii. Dlatego ważne jest uzupełnianie glikogenu. Najlepiej już przed rozpoczęciem długotrwałego wysiłku fizycznego (trwającego od kilkudziesięciu minut do kilku godzin) oraz po treningu. Jak to zrobić? Trzeba jeść węglowodany, czyli kaszę, ryż, makaron, chleb, płatki, owoce. Inaczej mówiąc, potrawy nie zawierają glikogenu, ale są źródłem glukozy, z której organizm odbuduje glikogen.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE