Dieta na jesień - cebula ważna w jesiennej diecie

2012-09-24 17:49 redakcja poradnikzdrowie.pl

Cebula ma wiele składników cennych w walce z jesiennymi infekcjami i grypą. Warto więc, by dieta na jesień zawierała cebulę, co zwiększy odporność organizmu na choroby.

Dieta na jesień powinna zawierać cebulę. Wiecie, że cebula ma kilka odmian, m.in. zarówno jesienno-zimową, jak i wiosenno-jesienną? Cebulę uprawiano w Azji już 5000 lat temu. W starożytnym Egipcie cebula była symbolem wieczności, a w średniowieczu używano jej czasem zamiast... pieniędzy. Marynarze wykorzystywali ją jako lek na szkorbut. Wywar z cebuli zalecany był także w chorobach reumatycznych. Dlatego to ważny składnik diety na jesień.

Dieta na jesień: wspaniałe właściwości cebuli

Cebula jest źródłem błonnika, witaminy C i kwasu foliowego. Nie brak w niej fosforu, magnezu, siarki, krzemu i cynku. Składniki cebuli działanie przeciwutleniające i antynowotworowe, zmniejszają tendencję do formowania się skrzepów krwi, obniżają poziom cholesterolu LDL. Mamy też dobrą wiadomość dla osób odchudzających się - cebula to tylko 28 kcal/100g.

Jak zrobić syrop z cebuli? [WIDEO]

Zrób to koniecznie

Domowy syrop na kaszel z cebuli

Obraną, pokrojoną cebule zasyp cukrem i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka godzin, pij kilka razy dziennie (dorośli po łyżce, dzieci po łyżeczce).

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE