Dieta na cellulit [Porada eksperta]

2013-04-08 14:22

Jestem osobą szczupłą (przy wzroście 174 ważę 58 kg) jednak ostatnio zauważyłam pojawiający się cellulit. Mam dopiero 20 lat, a wydaje mi się, że mam tego więcej od mojej mamy. Chciałabym "zabrać się za siebie", gdyż przeszkadza mi taki widok. Zamierzam znowu zacząć uprawiać sport, który może coś tutaj zdziała, ale potrzebna jest mi też odpowiednia dieta.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Dieta na cellulit powinna mieć działanie lekko oczyszczające i mieć małą zawartość tłuszczu. Należy zwrócić szczególną uwagę na produkty przyspieszające przemianę materii, stabilizujące równowagę kwasowo zasadową i usuwanie toksyn z organizmu.

Podstawą jadłospisu powinny być warzywa powodujące odkwaszenie organizmu. Produkty te wykazują właściwości oczyszczające i są źródłem błonnika, składnika przyczyniającego się do spowolnienia wchłaniania tłuszczu z diety i usprawniającego krążenie krwi.

Warto zwiększyć również ilość ryb w jadłospisie, ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie omega-3), usprawniających pracę układu krwionośnego i limfatycznego.

Ważna jest odpowiednia podaż witamin, szczególnie: C, krzemu i potasu. Witamina C pobudza syntezę kolagenu wpływając na odpowiednie ujędrnienie skóry, działa również odtruwająco, bierze bowiem udział w procesach detoksykacji, może więc wspomagać proces usuwania toksyn nagromadzonych w tkankach. Jej źródłem są głównie świeże warzywa i owoce, a szczególnie: papryka, brokuł, kapusta, brukselka, owoce cytrusowe.

Krzem natomiast wzmacnia warstwę kolagenową czyniąc skórę bardziej elastyczną. Głównym źródłem krzemu są warzywa korzeniowe oraz kasze.

Potas to składnik, który reguluje gospodarkę wodną organizmu, zapobiega nagromadzeniu się wody w organizmie, tym samym chroniąc przed obrzękami i gromadzeniem się zbędnych produktów przemiany materii. Pozytywne działanie przy redukcji cellulitu wykazuje również wiele innych związków, np. rutyna (uszczelniająca również naczynia, zapobiega obrzękom i gwarantuje lepszy przepływ krwi) zawarta głównie w kaszy gryczanej.

Mam nadzieję, że powyższe informacje będą dla Pani pomocne.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta