Dieta cukrzyka. Proste zasady odżywiania przy cukrzycy

2013-03-19 9:48 Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie" | Konsultacja: Alicja Ciesielska, specjalista diabetolog, Poradnia Diabetologiczna przy Szpitalu Grochowskim w Warszawie

Dieta jest jednym z czynników wspomagających leczenie. Gdy źle się odżywiasz, nawet najlepsze leki nie poprawią twego stanu zdrowia i nie ustabilizują poziomu glukozy. Cukrzyca to jedna z tych chorób, które bezwzględnie wymagają przestrzegania zasad prawidłowej diety.

Zalecenia dietetyczne dla chorych na cukrzycę są takie same jak dla wszystkich dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę. Zawarte są w „kodeksie” zdrowego stylu życia opracowanym przez prof. Stanisława Bergera, polskiego fizjologa żywienia. Nazwano je zasadą „7 U”.

1. Urozmaicenie – im bardziej różnorodna dieta, tym lepiej. Posiłki należy komponować z wielu różnych produktów: szczególnie pożądane są warzywa, zboża, nasiona roślin strączkowych, chude mięso i ryby.

2. Umiarkowanie – jeść należy tylko tyle, ile potrzebuje organizm. Każda nadwyżka kalorii przekłada się na przyrost wagi, a im większa masa ciała, tym większe dawki leków są potrzebne. Trzeba ustalić z lekarzem wartość energetyczną każdego posiłku. Szczególnie istotne jest kontrolowanie ilości spożywanych jednorazowo węglowodanów, bo od tego zależy skuteczność leków.

3. Uregulowanie – trzeba jeść o stałych porach, aby dobrze kojarzyć posiłki z przyjmowanymi lekami. Taka regularność sprzyja też dobremu spalaniu kalorii

4. Unikanie niektórych potraw jest wpisane w dietę cukrzycową. Dotyczy to głównie pokarmów zawierających dużo tłuszczu zwierzęcego i soli. Chorzy na cukrzycę muszą unikać słodyczy oraz alkoholu. Poza tym produkty z białej mąki należy zastępować wyrobami z mąki razowej.

5. Umiejętność zdrowego przyrządzania posiłków dotyczy zwłaszcza obróbki termicznej. Nawet chude mięso panierowane i smażone czy duszone w głębokim tłuszczu przestaje być zdrowe. Najlepiej je dusić, piec, grillować lub gotować. Trzeba też wiedzieć, jak nie dopuścić do tego, aby produkty nie traciły swoich wartości odżywczych. Warzywa należy gotować krótko, surówki przyrządzać tuż przed podaniem. Dwa ostatnie punkty zasady „7 U” nie dotyczą już diety. To U-prawianie sportu oraz U-śmiechanie się.

Rutwica lekarska obniża poziom cukru

Niektóre rośliny zawierają substancje pomagające przywrócić prawidłowy poziom glukozy. Choć nie zastąpią farmaceutyków przeciwcukrzycowych, wspomagają leczenie. Takie właściwości ma rutwica lekarska (Galega officinalis), bylina z rodziny motylkowatych. Zawiera guanidynę, która hamuje przenikanie cukru do krwi oraz zmniejsza agregację płytek i dzięki temu obniża ryzyko powikłań naczyniowych. Roślina jest bogata w sole chromu, a niedobór tego pierwiastka może wpływać na rozwój cukrzycy. Dlatego picie naparu z ziela rutwicy (do kupienia z sklepach zielarskich) poleca się szczególnie w stanie przedcukrzycowym. Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe muszą skonsultować to z lekarzem.

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 1/2020 "Zdrowia": leczenie zimnem, pielęgnacja skóry w onkoterapii, zimowe kontuzje, odmładzanie bez skalpela, jak zwalczyć nawyk odwlekania, specjały na świąteczny stół. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 1/2020
KOMENTARZE
koran_halwet
|

Cukrzyca to nie przelewki, dowiedziałam się o tym dzięki mojemu mężowi - to jest jak z małym dzieckiem trzeba pilnować ciągle masakra: ale jedna rzecz mi bardzo pomogła: Poradnik żywieniowy człowieka w XXI wieku.