Dieta chroniąca przed rakiem jelita grubego

2009-06-25 15:56 Materiały prasowe

Czy zdrowa dieta może chronić przed rakiem jelita grubego? Naukowcy twierdzą, że tak. W diecie antyrakowej trzeba jeść dużo owoców i warzyw, zwracać uwagę na sporą zawartość błonnika, za to unikać żywności przetworzonej i nadmiaru węglowodanów.

Według naukowców, ok. 20 – 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Rak jelita grubego należy do tej grupy. Badacze starają się udowodnić zależności pomiędzy składnikami żywnościowymi, a chorobą.

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta chroniąca przed rakiem jelita grubego?

- Jemy za dużo węglowodanów, za duże porcje, a posiłki spożywamy w ciągu dnia zbyt rzadko! Nasza dieta zawiera za mało owoców i warzyw, błonnika, produktów pełnoziarnistych, oliwy z oliwek, kwasów omega 3. Jemy mało ryb, a za dużo mięsa. Długofalowo ma to wpływ na stan śluzówki układu pokarmowego, florę bakteryjną, zaparcia, które powodują mutacje nowotworowe... Jedzenie typu fast food oraz spożywanie wysoko przetwarzanych produktów poddawanych obróbce wysokotermicznej także poważnie szkodzą naszemu zdrowiu! - wymienia największe grzechy Polaków dr Mirosława Gałęcka.
Jak zatem powinniśmy odżywiać się, by zwiększyć prawdopodobieństwo uniknięcia poważnych dolegliwości związanych z chorobami przewodu pokarmowego, w tym raka jelita grubego?

  • Jedz  5 razy dziennie
  • Spożywaj małe porcje
  • Wzbogaj codzienne menu o dużą ilość warzyw i owoców
  • Upewnij się, że w twojej diecie nie zabraknie produktów z dużą zawartością błonnika i tłuszczów roślinnych
  • Duże ilości mięsa spożywane w ciągu tygodnia zamień na ryby, zawierające tłuszcze omega 3, wspomagające perystaltykę jelit.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
Marta
|

Od lat 40 XX wieku zachorowalność na raka wzrastała we wszystkich grupach wiekowych wśród społeczeństw krajów wysoko uprzemysłowionych, zwłaszcza w Europie Zachodniej jak i w Stanach Zjednoczonych. Zjawisko było na tyle niepokojące i przybierające na sile, że zaczęto zastanawiać się na realnymi sposobami walki z powyższym schorzeniem, ale aby zacząć walczyć należy najpierw znać przyczyny tego zjawiska.W 1964 roku w Lionie generał de Galle powołał do życia ośrodek badań epidemiologicznych znany jako IARC ( Międzynarowa Agencja Badań nad Rakiem), działający w ramach WHO (Światowej Organizacji Zdrowia). Powołana do życia organizacja miała przede wszystkim skoncentrować się na badaniu przyczyn zwiększonej zachorowalności na raka i częstotliwości jej występowania w krajach uprzemysłowionych. IARC zatrudnia grupę międzynarodowych specjalistów, którzy prowadzą badania dotyczące powyżej wspomnianego problemu, dzięki czemu udało się ustalić min. listę czynników i substancji rakotwórczych ciągle rozbudowywaną o nowe pozycje- wystraczy wpisać w wikipedie substancje kancerogenne by zobaczyc ile substancji znajduje się w życiu codziennym. Doktor Annie Sasco prowadząc badania w Chinach odkryła, że liczba zachorowań na raka wśród zamożnych Chinek i Japonek żyjących na Hawajach czy w Chinatown w NY lub San Francisco jest tak samo wysoka co liczba zachorowań wśród kobiet z Zachodu. W ostatniej dekadzie zachorowalność na raka piersi w Honkongu czy innych największych miastach Chin potroiła się, ale nadal jest od 4 aż do 8 razy mniejsza w poszczególnych grupach wiekowych niż w krajach Zachodu. Zachorowalność zwiększyła się na terenach zurbanizowanych gdzie zmienił się radykalnie styl życia, nastąpiło rozluźnienie tradycyjnych nawyków żywieniowych i tradycyjnego sposobu życia, czy nie jest to anologiczna sytuacja do tego co dzieje się w krajach Zachodnich oraz w USA. Dyrektor generalny WHO już kilka lat temu alarmował, że nawet 80% przypadków zachorowań na raka może wynikać z wpływu czynników zewnętrznych takich jak styl życia czy środowisko zewnętrzne. Liczne substancje toksyczne, przetworzona chemicznie żywność bogata w kwasy tłuszczowe omega 6, tłuszcze typu trans, oleje z grupy omega -6, oczyszczony cukier, radykalna zmiana nawyków żywienia, wzrost ilości produktów chemicznych, nie istniejących przed 1940 rokiem, pasze zwierząt hodowlanych bogate w hormony, pestycydy obecne w uprawie owoców i warzyw i wiele innych czynników odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu komórek rakowych w organiźmie, a następnie w przekształcanie ich w guzy złośliwe w naszym organiźmie- źródło amigdalina.com.pl.

kaszmir
|

ja tam uważam że nie tylko jedzeniem ale i odpowiednimi lekami na odpowiednie dolegliwości

AMIR
|

czy można rzeczywiście ustrzec się od raka jedząc odpowiednio?