Dieta chroniąca przed anemią
Blada cera, zmęczenie, brak koncentracji - to mogą być objawy anemii. W zapobieganiu anemii i jej leczeniu bardzo ważna jest właściwa dieta. Niezbędne są w niej produkty zawierające substancje, dzięki którym procesy krwiotwórcze przebiegają bez zakłóceń. Co powinno znaleźć się na talerzu, by zachować dobrą formę? Poznaj zasady diety, która chroni przed anemią?
Dieta na anemię: żelazo
Składnik hemoglobiny, która odpowiada za dotlenienie organizmu. Od tego, ile go mamy, zależy poziom czerwonych ciałek we krwi, prawidłowa praca serca, gospodarka hormonalna, odporność. Dodaje energii, poprawia myślenie.
Gdzie szukać? W czerwonym mięsie, wątrobie, warzywach strączkowych, brokułach, szpinaku. Żelazo z produktów roślinnych jest gorzej przyswajalne, ale za to są one mniej kaloryczne. Dzienną dawkę (16–19 mg kobiety, 15 mg – mężczyźni) pokryje urozmaicona dieta.
Dieta na anemię: witamina C
Kwas askorbinowy poprawia 3–4-krotnie wchłanianie żelaza. W ten sposób chroni przed niedokrwistością (organizm wykorzystuje średnio 10 proc. dostarczonego pierwiastka).
Gdzie szukać? W owocach cytrusowych, dzikiej róży, żurawinie, natce pietruszki, szczypiorku, sałacie. Najlepiej łączyć na talerzu warzywa i owoce będące bogatym źródłem witaminy C z produktami pochodzenia zwierzęcego zawierającymi dużo żelaza: wędlinę z pomidorem, kotlet z surówką z kapusty.
Dieta na anemię: witaminy B6 i B12
Są potrzebne do produkcji zdrowych czerwonych ciałek krwi. Jeśli tych witamin jest za mało, powstające erytrocyty są za duże i zbyt kruche, by mogły pełnić prawidłowo swoją funkcję – przenosić tlen i substancje odżywcze. Wówczas rozwija się niedokrwistość.
Gdzie szukać? W mięsie, wątrobie, serach żółtych, produktach pełnoziarnistych, kaszach, orzechach, płatkach śniadaniowych, rybach (głównie sardynkach), drożdżach, awokado, ziemniakach, bananach.
Dieta na anemię: molibden
Tego mikroelementu potrzebujemy w śladowych ilościach. Jednak odgrywa w organizmie bardzo ważną rolę. Wchodzi w skład wielu enzymów zawiadujących przyswajaniem żelaza. Bez niego dostarczone żelazo zostanie z organizmu wydalone.
Gdzie szukać? W produktach pełnoziarnistych, ryżu naturalnym, nasionach roślin strączkowych, mleku i jego przetworach, żółtym serze, jajkach, szpinaku, pietruszce, pomidorach. Jeśli unikasz fast foodów i konserw, nie powinno ci go zabraknąć.
Dieta na anemię: witamina E
Chroni błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników. Jeśli mamy jej dostateczną ilość, procesy krwiotwórcze przebiegają prawidłowo.
Gdzie szukać? W kiełkach pszenicy, olejach, orzechach, migdałach, ziarnach słonecznika, warzywach o zielonych liściach, razowym pieczywie i makaronach, nieoczyszczonych kaszach. Dzienna norma dla osób dorosłych wynosi 10 mg równoważnika a-tokoferolu (najbardziej przyswajalna postać witaminy E). Dla porównania: łyżka kiełków pszenicy dostarcza 20 mg.
Dieta na anemię: kwas foliowy
Bierze udział w podziale komórek. Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do niedokrwistości megaloblastycznej – charakteryzuje się ona zmienionym obrazem krwinek czerwonych na skutek zaburzenia ich rozwoju w szpiku kostnym.
Gdzie szukać? W zielonych warzywach, fasoli, produktach pełnoziarnistych, soku pomarańczowym. Niektóre produkty wzbogaca się w ten kwas, np. mąkę. Zalecaną dzienną dawkę pokryjesz, jedząc na śniadanie płatki lub razowe pieczywo i dodając do posiłków warzywa.
Dieta na anemię: miedź, cynk, kobalt
Uczestniczą w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Niedobór miedzi utrudnia transport żelaza do miejsc syntezy hemoglobiny, kobalt wchodzi w skład witaminy B12.
Gdzie szukać? Miedź – w owocach morza, warzywach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, orzechach, grochu, czosnku, pomidorach, awokado. Cynk – w kaszy gryczanej, razowym pieczywie, polędwicy, jajkach, pestkach dyni, kapuście, żółtym serze. Kobalt – w grzybach, podrobach, cykorii, szpinaku.
miesięcznik "Zdrowie"