Dieta w trakcie chemioterapii i radioterapii - rak odbytnicy [Porada eksperta]

2012-03-03 15:36

Mama ma raka jelita na odcinku odbytniczym. Za parę dni rozpoczyna radioterapię. Po zakończonej radioterapii ma zaplanowaną operację usunięcia guza wraz z przylegającymi węzłami chłonnymi. Po operacji czeka ja jeszcze chemioterapia. W związku z powyższym mam gorącą prośbę o wskazanie, jakiego typu dieta jest jej potrzebna na każdym w/w etapie leczenia. Dodam, że kilka lat temu mama miała już operację jelita grubego. Czy wiek ma znaczenie przy doborze pożywienia? Obecnie mama ma 65 lat. Pozdrawiam serdecznie Jarek

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Dzień dobry, niestety mam zbyt mało danych, aby dokładnie stwierdzić jaka dieta byłaby teraz odpowiednia dla Pana mamy. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka aspektów: 1. W czasie radioterapii dolej części jamy brzusznej najczęściej wyklucza się nabiał i wszystkie produkty mleczne. Warto zapytać o to lekarza prowadzącego. Wykluczenie nabiału z diety mamy automatycznie powoduje, że dieta może być uboższa w białko, co nie jest korzystne przy leczeniu onkologicznym. Dlatego też warto zadbać o zwiększenia ilości białka z innych źródeł np. z ryb, jaj czy chudych mięs. 2. Chemioterapia może powodować różnego rodzaju skutki uboczne np. mdłości, wymioty, biegunki itd. Warto dopasowywać i modyfikować dietę tak, aby reagować na te skutki uboczne. Proszę pamiętać, że celem dietetycznym jest odżywienie Pana mamy w taki sposób, aby masa ciała nie ulegała obniżeniu, czyli aby nie dopuszczać do powstawania niedożywienia (również w czasie radioterapii). 3. Na każdym etapie leczenia nie zaleca się produktów z surowymi jajami, surowymi rybami czy surowym mięsem. Dieta powinna być łatwostrawna, jak najbardziej naturalna. W przypadku postępującego spadku masy ciała warto wprowadzić preparaty typu nutridrink. Konieczne jest jednak ich dobre dopasowanie do możliwości trawiennych Pana mamy. Pozdrawiam ciepło

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Dietetyk. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Specjalista ds. żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Odpowiada na pytania dotyczące diety i żywienia w trakcie leczenia nowotworów.