Dieta anti-aging: domowe kuracje odmładzające z mniszka i pokrzywy

2014-02-24 19:45

Myślisz o diecie anti-aging? Polecamy dwie domowe kuracje odmładzające, które pobudzają funkcjonowanie wątroby, żołądka, oczyszczają krew, wzmacniają odporność. Polecamy sałatkę, wino i napar z mniszka lekarskiego oraz sok z pokrzywy. Poczujesz się pełna energii i nowych sił do działania.

Dieta anti-aging to nie tylko zdrowy plan żywieniowy, ale również różne domowe kuracje odmładzające, które możesz regularnie przeprowadzać zawsze wtedy, gdy odczujesz potrzebę.

Kuracja odmładzająca z mniszka lekarskiego

Młode listki mlecza czyli mniszka lekarskiego są specjałem cenionym przez smakoszy francuskich. Najbardziej kruche i delikatne są te zebrane przed kwitnieniem rośliny. Dodane do zielonej sałaty, skropione sosem winegret, nadają jej lekko orzechowy smak.

Z kolei picie wywaru z liści oraz korzenia mniszka lekarskiego powoduje, że żołądek oraz wątroba lepiej pracują, wydziela się więcej żółci, żołądek zaczyna wytwarzać więcej kwasów i enzymów trawiennych. Poprawia się także przemiana materii, wzrasta ogólna odporność organizmu, ponieważ mniszek lekarski, podobnie jak perz i pokrzywa, zmora wszystkich działkowców, wzmacniają układ immunologiczny człowieka. Lekarze naturaliści zalecają go także jako sposób na obniżenie poziomu cholesterolu. Aby osiągnąć pozytywne efekty, kuracja powinna trwać co najmniej miesiąc.

Na dolegliwości trawienne oraz kobiece pomocne jest także wino z kwiatów mniszka lekarskiego. Takie wino stosowano w medycynie ludowej jako lek przeciw marskości wątroby oraz regeneracji jej miąższu po przebytej żółtaczce. Mniszek służy także urodzie. Picie naparu ze świeżych listków wskazane jest dla osób cierpiących na uporczywy trądzik. Pozwala dosyć szybko pozbyć się dolegliwości.

Stany zapalne jamy ustnej, gardła, oskrzeli, połączone często z uporczywym kaszlem skutecznie leczy miód, a właściwie syrop z kwiatów mlecza. Jedz po łyżeczce specjału, kiedy zaczyna cię męczyć przeziębienie.

Ważne

Przy wszystkich metodach naturalnych ważny jest czas ich trwania. Każda z takich kuracji powinna trwać minimum 3 tygodnie, dopiero wtedy odczujesz naprawdę ich dobroczynne działanie.

Kuracja oczyszczająca z pokrzywy

Wiosenna wyprawa za miasto stanowi dobrą okazję do zebrania młodych liści pokrzywy (naturalnie w rękawiczkach). Najlepsze są pokrzywy majowe, ponieważ zawierają najsilniejsze stężenie leczniczych substancji, choć można je zbierać aż do września.

Lista zdrowotnych właściwości tej rośliny jest długa. Sok ze świeżych pokrzyw oczyszcza i wzmacnia krew, co jest pomocne przy leczeniu anemii, także po chemioterapii, hamuje krwawienia, poprawia pracę wątroby i zmniejsza nadmierną potliwość. Taki sok pijemy rozcieńczony wodą. Ale najsmaczniejszy jest przyrządzony razem z miodem.

Pokrzywa jest bogata w mikroelementy, dlatego pozostałą miazgę pokrzywową warto przełożyć do woreczka lnianego i włożyć do kąpieli. Taka kąpiel łagodzi bóle reumatyczne i odżywia skórę. Z kolei płukanie włosów z dodatkiem soku z pokrzywy oraz nacieranie nim głowy wzmacnia cebulki włosów, potem wyrastają gęste i lśniące.

Zrób to koniecznie

Wywar z mniszka lekarskiego

Potnij garść korzeni i liści mniszka lekarskiego, zalej litrem wody i gotuj 2 minuty. Odstaw pod przykryciem na 10 minut, aby odwar naciągnął. Wlej do termosu i pij pół szklanki 30 minut przed jedzeniem. By napój był smaczniejszy, dodaj do niego odrobinę miodu oraz soku z cytryny.

Wino z mniszka

25 dag kwiatów mniszka wymieszaj z 1 kg cukru i zalej 2 litrami wody. Dodaj 5 dag drożdży winnych i postaw w zaciemnionym miejscu na kilka tygodni. Kiedy kwiaty opadną, zlej wino do butelek i przechowuj z dala od światła. Pij dwa razy dziennie po małym kieliszku.

Miód z mniszka

400 g świeżo zebranych kwiatów mlecza zalej litrem zimnej wody i gotuj pod przykryciem przez godzinę. Następnie przecedź przez gęste sito lub gazę. Dodaj 1 kg cukru, sok z jednej cytryny i gotuj na małym ogniu ok. 2 godzin. Zlej do słoików i zamknij na gorąco.

Sok z pokrzywy

3-4 garście umytej pokrzywy zmiel w maszynce do mięsa. Powstałą masę wyciśnij przez gazę. Sok mieszaj razem z miodem w proporcji szklanka soku i szklanka miodu. Przechowuj w lodówce i pij rano, najlepiej na czczo łyżkę takiego miodu z dodatkiem soku z połowy cytryny oraz połowy szklanki wody.

Lecznicze właściwości mniszka lekarskiego
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.