Dieta w niedoborach jodu

Dietę w niedoborach jodu należy wdrożyć wtedy, gdy nasz organizm wysyła do nas sygnały o niedoborze tego ważnego pierwiastka. Zobacz, jak wygląda zdrowa i dobrze skomponowana dieta w niedoborach jodu.

Jod to niezwykle ważny pierwiastek, który pobudza tarczycę do produkcji hormonów (trójjodotyroniny i tyroksyny) regulujących przemianę materii, przyspieszających spalanie glukozy, syntezę białek i tłuszczów, regulujących zamianę składników odżywczych w energię. Hormony te kontrolują też temperaturę ciała, pracę mięśni, układu nerwowego i krążenia. Jod ma też działanie uspokajające, usprawnia myślenie i zapobiega otyłości. Wpływa na wzrost i rozwój intelektualny dzieci.

Spis treści:

  1. Niedobory jodu w organizmie - objawy
  2. Jod - ile wynosi dzienne zapotrzebowanie
  3. Dieta w niedoborach jodu - co jeść?
  4. Dla kogo jest dieta w niedoborach jodu?
Posłuchaj o diecie w niedoborach jodu. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.

Niedobory jodu w organizmie - objawy

W naszym organizmie jest ok. 40 mg tego pierwiastka, z czego 75 proc. gromadzi się w tarczycy. Widoczną oznaką niedoboru jodu jest powiększona tarczyca, która objawia się powstaniem charakterystycznego wola. Dzięki niemu tarczyca ma większą powierzchnię, którą może pochłonąć jak najwięcej jodu krążącego wraz z krwią w całym organizmie.

Oprócz wola o niedoborach jodu w organizmie świadczą też:

Jod - ile wynosi dzienne zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na jod u osoby dorosłej wynosi 160 µg. Więcej potrzebują kobiety w ciąży – 185 µg, i karmiące – 200 µg. Taka dawka zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Dla porównania: płaska łyżeczka soli kuchennej jodowanej zawiera 300 µg. Jednak soli nie wolno traktować jako źródła tego pierwiastka, ponieważ dostarcza także sodu, który zaburza gospodarkę wodno-elektrolitową, sprzyjając nadciśnieniu, chorobom krążenia i nerek.

Dieta w niedoborach jodu - co jeść?

Opracowanie diety w niedoborach jodu nie jest trudne. Najwięcej tego pierwiastka jest w wodzie morskiej, dlatego jego skarbnicą są ryby, owoce morza i glony. Jod uwalnia się z morza do powietrza i opada na ziemię, więc jego zawartość w pożywieniu w dużym stopniu zależy od stężenia tego pierwiastka w miejscu uprawy roślin lub hodowli zwierząt. Im bliżej morza, tym jest go więcej. Ponieważ tylko niewielki obszar Polski leży nad morzem, w naszych produktach spożywczych jest za mało jodu. Dlatego dodaje się go do soli kuchennej (zawartość jodu w 100 g to 2293 µg).

Dieta w niedoborach jodu powinna zawierać następujące produkty (obok podajemy zawartość jodu w µg w 100 g produktu):

  • dorsz świeży – 110
  • mintaj – 103
  • halibut – 52
  • ser gouda – 35
  • łosoś wędzony – 30
  • sardynka w oleju – 25
  • pieczywo chrupkie – 14
  • kefir – 7,5
  • maślanka – 5,9
  • ryż brązowy – 4,5
  • chleb żytni razowy – 2,7

Przykładowa dieta w niedoborach jodu może wyglądać następująco: puszka sardynek na śniadanie, porcja ryby na obiad i wędzona makrela na kolację zjadane raz w tygodniu z pewnością pokryją zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek.

Polecamy
jesz co lubisz zbilansowana dieta

Autor: Time S.A

Skorzystaj z wygodnych diet online Poradnika Zdrowie opracowanych także dla osób zmagających się z niedoborami witamin i mikroelementów. Precyzyjnie dobrany plan dietetyczny odpowie na Twoje indywidualne potrzeby żywieniowe. Dzięki nim odzyskasz zdrowie i poprawisz swoje samopoczucie. Diety te są opracowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami i standardami instytutów naukowo-badawczych.

Dla kogo jest dieta w niedoborach jodu?

Dieta w niedoborach jodu może być zalecana osobom zamieszkałym na południu kraju (mniej tam jodu w przyrodzie), będącym na diecie bezsolnej oraz unikającym ryb i owoców morza.

Osobom, które dobrze się odżywiają, niedobór jodu raczej nie grozi. Trzeba jednak pamiętać o tym, że niektóre warzywa (np. kapusta, kalafior, brukselka, soja) zawierają substancje, które mogą zmniejszać wchłanianie tego pierwiastka z żywności. Dotyczy to zwłaszcza warzyw surowych – gotowanie zmniejsza zawartość niekorzystnych substancji o ponad 30%.

Chociaż ryzyko przedawkowania jest małe (metaliczny smak, ból głowy, biegunka, wysypka występują dopiero po 30-krotnym przekroczeniu dziennej dawki), preparaty z jodem wolno zażywać po konsultacji z lekarzem. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby z chorą tarczycą.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
opentany
|

ella

Z tego co słyszałem od Zięby to wspominał, że jodu na plaży nad morzem po prostu nie ma - jest on jedynie dosłownie nad wodą. :)

ella
|

to ciekawe, bo ja mieszkam nad Bałtykiem i mam niedoczynność tarczycy. Tu wiele kobiet choruje z tego powodu i mieszkanie w trójmieście i spacery nad morzem wcale im nie pomagają.

pablo
|

???Czyżby?

kot
|

ale zjada ryby nad morzem...:}

leslaw997
|

Szanowna Pani, człowiek pozyskuje jod jedynie przez układ trawienny, a konkretnie przez górny odcinek jelita cienkiego. Przez płuca nie można pozyskać jodu, to wie każdy student medycyny. Dlatego proszę rozważyć zmianę lekarza, bo ten który Pani doradza nie ma zielonego pojęcia o biochemii ludzkiego organizmu.

n
|

przy nadczynności jod nie jest wskazany w dodatkowych ilościach. Przy niedoczynności tak.

Litawor
|

Czytam i czytam o tarczycy ( konkretnie o jej nadczynności) , pytam i pytam endokrynologa, jak w tytule : czy początkowa, bardzo wysoka nadczynność tarczycy, dziś względnie opanowana, wymaga czy zakazuje połykania jodu, np. przez odpowiednią dietę...?
Może ktoś z Was ma MEDYCZNE doświadczenie, a przynajmniej bardziej kumatą lekarkę, niż ja i wie, co i jak, z tym jodem :-)

Monika
|

4 lata temu usłyszalam od lekarza, że mam powiększoną tarczycę. Lekarz prowadzi mnie od dziecka, wie jaki jest mój tryb życia, praca i zna organizm bardzo dobrze. Wiecie co mi przepisał? Co najmniej raz w roku wyjazd w okresie jesienno zimowym nad nasze piękne polskie morze. Mieszkam w Poznaniu więc nie jest mi za daleko tam. I tak już od 4 lat zazwyczaj pod koniec października, początek listopada zatrzymuję się w jednym z Hoteli Nadmorskich (gdzie ceny poza sezonem są dużo niższe!) i spaceruję codziennie bulwarem i brzegiem morza wdychając leczniczy jod - od dwóch lat na żadne dolegliwości już nie narzekam, ale tak bardzo pokochałam Bałtyk jesienią, że nie mogę przestać tu przyjeżdzać

gertruida
|

Zgadzam sie z Iwa21, rotharem i Kasią.Tak jak przyjmuje się jod to trzeba też pamiętać o pozostałych skladnikach- szczególnie selen (po 2 orzechy brazylijskie dziennie), który ma bardzo duży wpływ na produkcję hormonow tarczycy.No i niestety to co jemy jest bardzo bardzo ważne. Dużo naturalnego jodu mają czeresnie i wiśnie oprocz owoców morza.
A lekarze? Lekarze po 1 nie robią dobrej diagnostyki-tylko często tsh i usg bez dodatkowych t3 i t4 oraz TPO.Przepisują w ciemno letrox lub eutyrox i koniec terapii.Trzeba się nauczyć z tym żyć.... Bez informowania o znaczeniu diety, tego co powinniśmy jeść a czego unikać, bez robienia badań na zawartość selenu, jodu, cynku itp.Bo to drogie badanie- tylko dla wybranych-lekarzy i ich rodzin oraz znanych na stanowisku... Smutne, ze lekarze dają się wciągnąć w machinę farmacji, która często truje, a może i powoli zabija naiwynych, lub ślepo ufających lekarzowi ludzi.
To tyle, dziękuje

Paulina
|

A jakie badanie robiłaś ze potwierdziło ci tego gruczolaka? Jakie objawy ze dr skierowała?