Czy rak żywi się białkiem? [Porada eksperta]

2017-02-15 20:42

Od wielu lat się słyszy, że rak żywi się cukrem, ale ostatnio przeczytałem, że rak żywi się białkiem. Czy to prawda? Jeśli tak, to co w końcu można jeść, jak jest się chorym na raka?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Dobry wieczór, to, że rak żywi się białkiem to mit. Wręcz przeciwnie pacjenci onkologiczni najczęściej mają zwiększone zapotrzebowanie na białko - czasami nawet dwukrotnie. Białko najlepiej jest dostarczać z produktów takich jak ryby, chude mięso, jaja, a także - jeśli nie ma medycznych przeciwwskazań - z nabiału (najlepiej ukwaszonego i naturalnego). Również źródła roślinne mogą być źródłem białka. Bardzo wiele zależy od możliwości trawiennych pacjenta. W wielu przypadkach podczas leczenia obserwuje się utratę apetytu - wówczas białko (z małymi wyjątkami związanymi z niewydolnością nerek lub wątroby) należy uzupełniać specjalistycznymi preparatami. Preparaty te powinny być dopasowane przez lekarza prowadzącego. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Dietetyk. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Specjalista ds. żywienia w chorobach cywilizacyjnych. Odpowiada na pytania dotyczące diety i żywienia w trakcie leczenia nowotworów.