Czego nie można jeść po operacji tarczycy? [Porada eksperta]

2013-12-02 9:21

Po operacji guza tarczycy, gdzie usunięto prawy płat tarczycy wraz z cieśnią, otrzymałam zalecenia, a w nich cytuję: "unikać produktów wolotwórczych (owoce morza, ryby morskie, warzywa: kapusta, kalafior, szpinak, groch, rzodkiew, chrzan, orzeszki)". Nie bardzo wiem, jak się ustosunkować do tego, zawsze byłam pewna, że ryby morskie są właśnie wskazane w takiej sytuacji, tak w ogóle to bardzo lubię wszystkie ryby no i ten szpinak. Bardzo proszę o pomoc, czy ktoś może przepisując nie pomylił tu czegoś. Z góry dziękuję za odpowiedź

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

W szpitalu otrzymała Pani zalecenia dotyczące diety w niedoczynności tarczycy. Produkty, które zawierają goitrogeny i negatywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy, to surowe warzywa takie jak kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, rzepa, soja, brukiew, orzeszki ziemne, gorczyca.

Badania McMillana i współpracowników pokazują, iż spożywanie ugotowanych warzyw (150 g/4 tyg) nie powodują negatywnych skutków w tym zakresie.

Co do ryb morskich, to są głównym źródłem jodu. Te produkty ogranicza się w przypadku podwyższonych przeciwciał anty TPO, Hashimoto, niekiedy po wycięciu tarczycy, ale proszę skonsultować się w tej sprawie ze swoim lekarzem.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta