Cydr gruszkowy - czy jest zdrowy? Przepis na cydr gruszkowy

2020-11-24 14:19

Cydr gruszkowy jest coraz częściej widywany na sklepowych półkach. Czy jest zdrowy? Czy cydr gruszkowy ma jakieś właściwości zdrowotne?

Cydr gruszkowy - przepis i właściwości
Autor: Getty Images Cydr gruszkowy - przepis i właściwości

Cydr gruszkowy to napój, który zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Łatwo go przygotować samemu w domu, a w dodatku nie zawiera cukru, a więc teoretycznie może być zdrowszy od słodkich win, które ten cukier jednak zawierają. 

Zazwyczaj mamy do czynienia z cydrem jabłkowym. Jest on o wiele popularniejszy choćby dlatego, że jest tradycyjnym trunkiem produkowanym w Anglii. Do dziś w Kornwalii dostępna jest dla turystów trasa kolejowa połączona z degustacją cydru na szlaku. Jednak cydr gruszkowy może nas zaskoczyć!

Spis treści

  1. Cydr - rodzaje
  2. Cydr gruszkowy - właściwości
  3. Cydr gruszkowy - przepis
  4. Cydr gruszkowy na odchudzanie?

Cydr - rodzaje

Cydr dzieli się zazwyczaj na:

  • cydr (niemusujący),
  • musujący,
  • gazowany (czyli cydr saturowany dwutlenkiem węgla).

Co ciekawe w większości krajów cydr oznacza napój alkoholowy. Wyjątkiem są tylko Stany Zjednoczone, gdzie cydr jest zwykłym napojem, o prostu lekko przerobionym sokiem jabłkowym. Cydr w formie trunku określa się tam mianem mocnego cydru.

Cydr gruszkowy - właściwości

Cydr gruszkowy swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza głównie gruszkom oraz temu, że nie jest produkowany z użyciem cukru. W gruszkach znajdziemy jod (odpowiadający za pozytywną pracę tarczycy) oraz bor, czyli minerał odpowiedzialny za pracę mózgu. Cydr pomaga w problemach z układem trawienia - jest świetnym remedium na zaparcia.

Gruszki, dzięki dużej zawartości potasu, hamują rozwój nadciśnienia. Najwięcej związków antyoksydacyjnych znajduje się w skórce gruszek, dlatego nie warto ich obierać przy robieniu cydru!

Właściwości zdrowotne cydru zauważymy tylko wtedy, kiedy będziemy spożywać go okazjonalnie. Żaden alkohol nie jest wskazany w codziennym menu, należy się nimi raczyć sporadycznie.

Wartości odżywcze gruszek (w 100 g)

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Cydr gruszkowy - przepis

Żeby przygotować 6 litrów cydru potrzebujesz:

  • 10 kg słodkich gruszek,
  • 4 cytryny albo 2 kwaśne jabłka.

Przygotowanie:

  1. Gruszki dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne.
  2. Gruszki odstaw na 12 godzin.
  3. Wyciśnij z gruszek sok, najlepiej za pomocą sokowirówki.
  4. Dodaj sok z cytryn (albo jabłek).
  5. Otrzymany sok przelej do dużej butli na około ¾ wysokości, dokładnie zamknij przy użyciu rurki fermentacyjnej.
  6. Po tygodniu przefiltruj płyn. Musisz oddzielić osad. 
  7. Po miesiącu cydr jest gotowy - rozlej go do butelek i szczelnie zamknij. 

Cydr gruszkowy na odchudzanie?

Niestety nie jest to dobry pomysł. Alkohol wzmaga apetyt, a spożywany zbyt często może przyczyniać się do przybierania na wadze. Nawet jeśli pijemy domowej roboty cydr bez dodatku cukru!