Dieta - cukrzyca typ I [Porada eksperta]

2013-04-07 23:17

Jak schudnąć choć trochę, doradzić dietę dla osoby z cukrzycą typu I?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Witaj Edyto,
niestety zbyt mało wiem o Tobie i Twojej chorobie aby móc dać Ci konkretne wskazówki. W cukrzycy typu I koniecznie powinien zając się Tobą diabetolog. W kwestii żywienia najważniejsze jest abyś posiłki spożywała regularnie i aby dostosowane były do farmakoterapii jaką stosujesz.
Regularność posiłków zapobiega zbyt dużym wahaniom poziomu glukozy we krwi.
Liczba spożywanych posiłków powinna być uzależniona od liczby wstrzyknięć insuliny oraz od jej rodzaju - Edytko to dlatego Twoja dieta powinna być indywidualnie ustalona przez lekarza i dietetyka. Przy stosowaniu insuliny szybko działającej powinnaś coś zjeść do 30 min po zastrzyku, przy podaniu insuliny o pośrednio wydłużonym czasie działania - 40 min od zastrzyku, natomiast insuliny o długim czasie działania - 1 godz. po zastrzyku. Jeszcze inaczej w przypadku mieszanek insulin o różnym okresie działania. Wtedy sugerujemy się insuliną najszybciej działającą.
Jedz 4-5 posiłków, w 2-3 głównych powinny znaleźć się produkty białkowe np. mleko i przetwory mleczne, ryby, chude mięsa i wędliny, białko jaja. W diecie osób z cukrzycą bardzo ważne są węglowodany złożone, które mają dostarczać ok 50-60% dziennej energii. Ponadto ważne jest odpowiednie rozłożenie ich w diecie. Ich najlepszym źródłem są kasze, płatki, makarony, pieczywo pełnoziarniste oraz ziemniaki i warzywa strączkowe (zawierają także białko roślinne). Dbaj o to, aby w twojej diecie znalazły się produkty zbożowe, warzywa i owoce - cenne źródło błonnika pokarmowego. Dobrze abyś jadła warzywa i owoce do każdego posiłku. Jednak jednorazowo nie jedz zbyt dużo winogron, mango i bananów, gdyż zawierają sporo cukrów prostych, szybko podnoszących poziom glukozy we krwi. Wybieraj mięsa i wędliny o małej zawartości tłuszczu, 2-3 razy w tygodniu zamiast mięsa na obiad zjedz ryby, zwłaszcza morskie. Zrezygnuj ze słodyczy, słodkich napojów i wszelkich wyrobów cukierniczych. Po dokładne zalecenia dietę udaj się do diabetologa lub dietetyka.
Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta