Codzienne picie koktajli a równowaga kwasowo-zasadowa [Porada eksperta]

2016-07-02 23:46 Agnieszka Ślusarska

Nie jestem na diecie redukcyjnej, ale lubię zdrowo się odżywiać. Codziennie na śniadanie piję koktajl z blendera, na który zawsze składają się owoce, pół szklanki mleka/wody i płatki owsiane bądź siemię lniane. Zastanawiam się, czy mogę to robić. Koleżanki ostrzegają mnie przed zakwaszeniem organizmu od owoców i wrzodami. Przykładowy koktajl owocowy składa się z 1 banana, 2 jabłek, 5 truskawek, 1/2 szkl. mleka oraz 2 łyżek płatków owsianych, a warzywny z 2 garści szpinaku, pęczka pietruszki, 2 kiwi i pół szklanki wody. Czy codzienne picie koktajli może mi zaszkodzić? Dodam, że pozostałe posiłki (obiad, kolację) jadam klasyczne.

Równowaga kwasowo-zasadowa to prawidłowe rozmieszczenie kationów H+ w poszczególnych przestrzeniach wodnych organizmu, warunkujące utrzymywanie optymalnego pH (7,35-7,45) i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Stężenie kationów wodorowych w płynach ustrojowych zależy od nasilenia procesów katabolicznych, zachodzących w organizmie. Spożywane produkty tylko w pewnym sensie działają na organizm zakwaszająco lub alkalizująco, zależnie od zawartych w nich pierwiastków zasado- i kwasotwórczych.

W Pani koktajlu tylko płatki są produktem zakwaszającym, reszta, czyli warzywa, owoce i mleko są produktami alkalizującymi. Owoce i warzywa zawierają duże ilości kwasów organicznych (np. kwas jabłkowy, cytrynowy, winowy) utlenianych w organizmie do CO2. Wydychanie CO2 powoduje, że powstaje pewien nadmiar kationów magnezu, wapnia, sodu i potasu, które równoważą w przyjętym pożywieniu kwasy organiczne, a po ich utlenieniu mogą mieć również efekt alkalizujący.

Generalnie warzywa i owoce mają działanie alkalizujące. Dlatego nie obawiałabym się, że koktajl może zakwasić organizm. Poza tym nie da się tak szybko go zakwasić, bo organizm ma naturalne bufory chroniące przed tym. Każde zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do natychmiastowego włączenia mechanizmów obronnych, dzięki którym możliwe jest przywrócenie stanu prawidłowego. Do takich mechanizmów należą przede wszystkim: układy buforowe krwi i tkanek, które wiążą nadmiar jonów, dzięki czemu mogą być przetransportowane do miejsc wydalania (np. nerek) bez nadmiernej zmiany pH krwi. Usuwanie CO2 przez płuca, które ma miejsce w wyniku pobudzenia ośrodka oddechowego pod wpływem obniżenia pH krwi.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE