Co powinnam jeść, żeby przytyć? [Porada eksperta]

2013-10-31 21:21 Agnieszka Ślusarska

Za mało ważę. Mam 17 lat, 171 cm wzrostu i ważę tylko 48 kg. Chciałabym przytyć, bo wyglądam jak wieszak na ubrania. Nie podobam się sobie po prostu. Chciałabym głównie przytyć od pasa w górę. Dodam, że mam małe piersi (A), domyślam się, że są takie ze względu na to, że jestem chuda, a moim marzeniem jest chociaż ten jeden rozmiar więcej. Co powinnam jeść i w jakie składniki moja dieta powinna być wzbogacona? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dieta zwiększająca masę ciała musi być hiperkaloryczna, czyli powinna dostarczać więcej energii niż jest Pani w stanie spożytkować. Powinno się zjadać 6 niedużych, ale bogatych w energię posiłków. Podstawowym źródłem energii powinny być kasze, ryż, pieczywo, płatki. Kaloryczne są orzechy, pestki, nasiona, owoce suszone.

Postaraj się, aby część płynów, które wypijasz, stanowiły soki oraz napoje fermentowane (kefiry, jogurty, maślanki). Staraj się jeść wolno, inaczej mówiąc - celebruj posiłki, to sprawi, że produkty będą lepiej rozdrobnione, a zatem lepiej przyswajalne.

Pamiętaj, że śniadanie powinno stanowić posiłek bogaty w białka i węglowodany. Jeżeli jesz na śniadanie musli, wybierz te typu Brunch, dosyp orzechy, owoce suszone, rodzynki, zalej jogurtem (nie light). Jeżeli wybierasz opcje z pieczywem smaruj je masłem (zwykłym lub orzechowym), przykrywaj serem żółtym, szynką, warzywami, posypuj nasionami.

Jedz obiady dwudaniowe. Pamiętaj, aby drugie danie zawierało odpowiednią ilość węglowodanów (kasza, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, które dodatkowo możesz polać sosem). Ponadto musi zawierać białka z mięsa lub ryby oraz porcję warzyw z tłuszczem roślinnym (oliwą tłoczoną na zimno lub olejem lnianym, rzepakowym, czy z orzechów włoskich ). Dania posypuj orzechami, pestkami.

Przy gotowaniu: dodawaj tłuszcz do pieczenia, smaż i duś dania z dodatkiem oliwy z oliwek (tylko zawsze w niskiej temperaturze - aby zapobiec powstawaniu tłuszczu trans).

Sosy przyrządzaj na bazie oliwy i oleju lnianego.

Jako przekąski codziennie jedz nasiona (dyni, słonecznika), orzechy, suszone owoce np. śliwki, morele, rodzynki, żurawinę. Są wysokoenergetyczne, zdrowe i małe objętościowo. Dobrze, aby owoce suszone nie były siarkowane (warto kupować ekologiczne).

Pij koktajle mleczne, prawdziwe kakao, koktajle owocowe. Nie kupuj produktów typu light. Słodycze jedz, ale w niedużych ilościach (max 1-2 razy w tyg), wybieraj herbatniki, gorzką czekoladę (najlepiej 70%- choć jest specyficzna w smaku), orzechy lub migdały w gorzkiej czekoladzie, batony zbożowe, ciasteczka z amarantusa z miodem, owsiane, ciasto drożdżowe. Unikaj batonów typu Snickers, czekolad nadziewanych, cukierków, chipsów pod każdą postacią!

Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE