Co jeść przy refluksie żołądkowo-jelitowym? [Porada eksperta]

2009-02-10 10:39

Mam 22 lata i mam refluks żołądkowo-jelitowy. Co mogę jeść i pić z takimi dolegliwościami żołądkowymi? Bo nie wiem czy mogę pić kawę zbożową albo jeść jajko sadzone? Proszę o odpowiedź.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku gdy osoba cierpiąca na refluks ma nadwagę lub jest otyła, stosowana dieta powinna być nie tylko niskotłuszczowa, ale również niskokaloryczna. Redukcja masy ciała powoduje bowiem zmniejszenie objawów refluksu.

W przypadku refluksu jelitowo-żołądkowego dozwolone są: chude gatunki mięs (cielęcina, schab, królik), drobiu (kurczaki, indyki) i wędlin (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica). Chude wyroby mleczarskie - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu - u niektórych osób łagodzą objawy zgagi. Gotowanie potraw, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii, gotowanie na parze, smażenie beztłuszczowe. Marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak. Przyprawianie potraw świeżą bazylią, oregano lub ząbkami czosnku, przyprawami ziołowymi, np. koprem włoskim, estragonem, rozmarynem, szałwią, koperkiem. Mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego. Niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej).

Niewskazane natomiast są: tłuste potrawy, a w szczególności tłuste gatunki mięs i drobiu (np. tłusta wieprzowina, gęsi, kaczki, golonki, żeberka), tłuste wędliny (np. baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson). Tłusty nabiał - żółte sery, sery typu camembert i brie, topione i pleśniowe, serki typu fromage. Potrawy typu fast-food - hamburgery, hot-dogi, cheesburgery, frytki. Jedzenie potraw smażonych. Ogórki, pomidory, cebula. Ta ostatnia szczególnie często przyczynia się do powstania refluksu, warto więc zrezygnować też z wszelkiego rodzaju zasmażek z cebulą. Potrawy i produkty z dodatkiem octu - lepiej unikać marynowanych grzybów, warzyw i owoców oraz surówek i sałatek z dodatkiem sosu winegret. Ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry. Trzeba unikać pikantnych dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy chińskiej, do których dodaje się pieprz cayene, ostrą paprykę, papryczki peperoni, pikantne sosy pomidorowe. Czekolada, ciasteczka polewane czekoladą, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe (czekolada - zawierająca kofeinę, teobraminę i tłuszcz - przyczynia się do powstawania zgagi). Napoje gazowane - powodują odbijania i tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku. Niektóre soki - najczęściej objawy zgagi występują po wypiciu soku pomarańczowego, cytrynowego, grejpfrutowego, pomidorowego. Mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) oraz alkohol (w dowolnej postaci). Noszenie obcisłych ubrań lub pasków po jedzeniu.

Przykładowy jadłospis:

I śniadanie i II śniadanie - chleb żytni razowy z margaryną, wędliną drobiową. Sałata z olejem, herbata. Bułka z twarożkiem i rzodkiewkami. Sok marchwiowy.

Obiad - zupa kalafiorowa, pulpety z indyka w sosie koperkowym, ziemniaki z wody, buraczki, sok jabłkowy.

Podwieczorek/kolacja - banan z jogurtem naturalnym odtłuszczonym. Pieczywo mieszane z margaryną, szynka drobiowa. Marchewka z jabłkiem. Woda mineralna niegazowana.

Zaleca się jedzenie bez (pośpiechu) 4-5 małych posiłków dziennie, świeżo przygotowanych, rozdrobnionych. Ostatni, lekki posiłek można jeść nie później niż 2-3 godziny przed snem.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Małgorzata Krukowska

Centrum Odchudzania i Edukacji Żywieniowej "Corpus Delecti www.corpusdelecti.home.pl kom. 0880 320 590 Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Inne porady tego eksperta