Bezglutenowa Wielkanoc - przepisy wielkanocne bez glutenu

2020-04-07 15:12 Monika Majewska

Bezglutenowe przepisy wielkanocne niczym nie ustępują tym tradycyjnym. W wielkanocnym menu bez glutenu znajdują się majonezy, pasztety i pasty. Nie brakuje bezglutenowych zakwasów i przyrządzanych z nich żurków i chleba. Osoby chore na celiakię, zmagające się z alergią lub nadwrażliwością na gluten nie muszą rezygnować także ze świątecznych babek, mazurków czy paschy. Sprawdź, jak przyrządzić bezglutenową Wielkanoc.

Bezglutenowe przepisy wielkanocne to rozwiązanie dla osób chorych na celiakię, zmagających się z alergią lub nadwrażliwością na gluten. Istnieje wiele zamienników składników dań wielkanocnych, które zawierają gluten. Dzięki nim wielkanocne, bezglutenowe menu niczym nie ustąpi tradycyjnemu. Podpowiadamy, jak przyrządzić tradycyjne potrawy w wersji bezglutenowej.

Wielkanoc bez glutenu - jak przyrządzić świąteczne potrawy?

1. Majonez bezglutenowy

Jaja, które królują na wielkanocnym stole, należą do produktów bezglutenowych. Jednak majonez, który jest nieodzownym dodatkiem do jajek, może zawierać gluten. Dlatego należy uważnie czytać etykiety opakowania w sklepach. Jednak najlepiej samemu wykonać majonez bez glutenu, np. na bazie oleju ryżowego, jajka, soku z cytryny lub octu winnego oraz soli i musztardy. Majonez bezglutenowy można także przyrządzić z białej fasoli "Jaś", ugotowanej na bardzo miękko, a nawet z gorących ziemniaków.

2. Żurek na zakwasie bezglutenowym

Wielkanocne śniadanie nie może obyć się bez polskiego żurku. W menu może się znaleźć żurek na bezglutenowym zakwasie gryczanym (na bazie pełnoziarnistej mąki gryczanej), gryczano-kukurydzianym (z pełnoziarnistej mąki gryczanej, mąki kukurydzianej i wody z kiszonych ogórków) lub zakwasie przygotowanym z bezglutenowych płatów owsianych górskich (nie błyskawicznych) zmielonych na mąkę. Można również przyrządzić na szybko pyszny żurek chrzanowy bez zakwasu.

To ci się przyda

Jak przygotować bezglutenowy zakwas do żurku?

Na bezglutenowy zakwas do żurku potrzebne będą: 120 g pełnoziarnistej mąki gryczanej (lub 80 g pełnoziarnistej mąki gryczanej i 40 g bezglutenowych płatków owsianych górskich, zmielonych na mąkę), 5-6 ząbków czosnku, 4 listki laurowe, 10 kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 3 łyżki wody z kiszonych ogórków, 800 ml przegotowanej letniej wody.

Czosnek obierz ze skórki i pokrój na duże kawałki lub zmiażdż nożem. Wymieszaj wszystkie składniki w kamionkowym garnku lub słoiku, przykryj kawałkiem gazy albo cienkiej ściereczki i zostaw na 3-5 dni (zakwas tylko z mąki gryczanej) lub 5-7 dni (zakwas gryczano-owsiany) w ciepłym miejscu. Codziennie zamieszaj zakwas drewnianą łyżką. Gotowy zakwas zużyj od razu do przygotowania żurku albo przelej do czystego zamykanego słoika i wstaw do lodówki. Zużyj w ciągu 2 tygodni.

Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej, wydawnictwo Bukowy Las, Wrocław 2015

ZOBACZ TEŻ >> Przepis na wielkanocną zupę chrzanową

Czosnek
Autor: Poradnikzdrowie.pl

3. Chleb bezglutenowy

Żurek bardzo często podaje się w chlebie na zakwasie. W tym przypadku najlepiej sprawdza się zakwas nastawiony z pełnoziarnistej mąki gryczanej lub mieszanki mąki gryczanej pełnoziarnistej i oczyszczonej. Prawidłowo fermentuje, a po dodaniu do ciasta spulchnia je po 10-12 godzinach, jeśli ma zapewnioną optymalną temperaturę leżakowania.

WYPRÓBUJ >> Przepis na zakwas chlebowy gryczany młody

4. Pasztet bezglutenowy

W diecie bezglutenowej podstawą wielkanocnego pasztetu mogą być kasza jaglana, drobno zmielone siemię lniane, a nawet ciecierzyca, soczewica czy otręby gryczane. Z kolei do zagęszczania pasztetów najlepiej użyć mąki topinamburowej.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Mazurek, pascha i babka wielkanocna bezglutenowa

Tradycyjną mąkę pszenną, na bazie której wypieka się babę i kruchy spód mazurka, można zastąpić mąkami ze zbóż naturalnie bezglutenowych - mąką gryczaną czy jaglaną. Aby bardziej urozmaicić bezglutenowe menu, do wypieku ciast można wykorzystać mąkę kasztanową, która odznacza się delikatnie słodkim smakiem i słodko-orzechowym aromatem. Daje ona delikatną konsystencję wypieku, lekko truflową. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, piaskowe, można zastąpić część mąki właśnie mąką kasztanową, która doda wilgotności i spójności.

SPRAWDŹ >> Przepis na babkę dyniowo-pomarańczową

To ci się przyda

Pozostałe porady, jak przygotować Wielkanoc bez glutenu, oraz przepisy na smaczne bezglutenowe dania na Wielkanoc znajdziesz w książce "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (wydawnictwo Bukowy Las).

Jeśli nie chcesz, aby wielkanocna babka była sucha, upiecz ją na bazie mąki kasztanowej lub wiesiołkowej. Nadają one ciastu wilgotności i spójności

Wilgotność ciasta dobrze utrzymuje także mąka wiesiołkowa. Przy zachowaniu właściwych proporcji (może stanowić 10-20 proc. mieszanki mącznej) nadaje ciastu słabo wyczuwalny kakaowy smak i zabarwia je podobnie jak kakao.

Kruchy spód mazurka można przygotować na bazie mąki jaglanej, amarantusowej, drobnej mąki migdałowej, bardzo drobnej kaszki kukurydzianej i zmielonego siemienia lnianego. Z kolei masę bakaliową mazurka można zastąpić masą kokosowo-bananową, dżemowo-czekoladową czy fistaszkową.

SPRAWDŹ >> Przepis na mazurek amarantusowy z daktylami i polewą czekoladowo-sezamową

Na świątecznym stole nie może zabraknąć paschy. Tę można przygotować z kaszy jaglanej, nerkowców, migdałów, daktyli i innych bakalii.

WYPRÓBUJ >> Przepis na paschę jaglaną (z kaszy jaglanej)

Wielkanocne ciasta można upiec także z mąki topinamburowej, jednak ta najbardziej pasuje do ciasteczek.

#RazemPrzeciwKoronawirusowi!

Zadbaj o swoje bezpieczeństwo i sprawdź koniecznie! 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE