Alergia pokarmowa a źródła białka [Porada eksperta]

2015-02-28 13:21 Katarzyna Pryzmont

Choruję na atopowe zapalenie skóry (AZS) od dzieciństwa. Niedawno miałam robione testy alergiczne i wyszło z nich uczulenie na dorsza, ziemniaki, marchew, pomidory, seler, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, kazeinę, jabłko, pomarańczę, soję, orzechy ziemne, włoskie. Chciałam zapytać: co mam jeść, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilości składników, w szczególności białko, które znajduje się głównie w mleku i produktach mlecznych, których nie mogę spożywać?

Wszystkie pozostałe warzywa i owoce, które nie uczulają. Mięso i ryby przede wszystkim są najlepszym źródłem białka. Możesz również wybierać warzywa strączkowe.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Katarzyna Pryzmont

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. " Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.atpgabinetdietetyczny.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE