5 dni po usunięciu wyrostka [Porada eksperta]

2013-04-03 15:15 Agnieszka Ślusarska

11.03.2013 miałem ostre zapalenie wyrostka i został usunięty laparoskopem Po operacji nie ropiało. Jaką dietę mam stosować i kiedy jeść mięso (pasztet) i najbardziej tuńczyk czy musi być jakoś wypłukany wodą z oleju?

Witam, najlepiej stosować dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu. Potrawy powinien Pan przygotowywać poprzez gotowanie na parze, w wodzie, duszenie, pieczenie w folii. Zabronione jest smażenie, obsmażanie i grillowanie. W diecie łatwostrawnej unika się używania zasmażek, tłustej śmietany, smalcu, nadmiaru oleju, a do zagęszczania potraw można stosować zawiesinę z mąki i wody lub jogurt naturalny. Warzywa i owoce powinien Pan jeść gotowane, pieczone lub w formie przecierów lub soków. Oto lista produktów które można jeść i których należy unikać. Pieczywo: zalecane są bułki pszenne, biszkopt, chleb pszenny, niezalecane - chleb żytni, razowy, pieczywo chrupkie i z otrębami. Zalecane dodatki do pieczywa to: chude wędliny (drobiowe, polędwica sopocka) i chudy twaróg. Unikać należy tłustych wędlin (wieprzowych), serów żółtych, smalcu, oraz wspomnianych przez Pana w zaptaniu pasztetów. Z tłuszczów może Pan używać oliwę z oliwek, oleje słonecznikowe,oleje rzepakowe, sojowe, masło, a unikać należy twardych margaryn, smalcu, warzywa powinny być gotowane, rozdrabniane lub przetarte - pomidor bez skórki, marchewka, buraki, pietruszka, dynia. Uważać należy na warzywa marynowane i wzdymające. Z owoców zalecane są banany, morele, jabłka pieczone lub gotowane, owoce jagodowe (maliny, truskawki), unikać powinien Pan gruszek, czereśni, daktyli, śliwek, ziemniaki jedz gotowane najlepiej w piure, wykluczyć powinien Pan smażone i frytki. Może Pan za to jeść zupy z dozwolonych warzyw. Z kasz dozwolone są: manna, kuskus oraz drobna kasza jęczmienna, natomiast po spożyciu kaszy gryczanej oraz grubej jęczmiennej mogą wystąpić dolegliwości. Z mięs może Pan jeść te chude, gotowane (mięso drobiowe, schab, ryby), pulpety i potrawki, unikaj tłustych, smażonych, marynowanych i wędzonych oraz ryb w oleju. Zatem tuńczyka może Pan zjeść ale w sosie własnym.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE