Ziemniaki młode a wczesne - jak je odróżnić?

2020-07-16 14:22 Monika Ochnik

Młode ziemniaki z dodatkiem zsiadłego mleka i koperku - któż z nas nie lubi tego połączenia? Niektórzy nazwy ziemniaki młode i wczesne używają zamiennie. A to błąd. Są to bowiem dwa różne rodzaje ziemniaków. Ale jak odróżnić ziemniaki wczesne od młodych i które z nich są zdrowsze?

Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań i chyba najczęściej spożywane warzywo na naszych stołach. Można je jeść pod różną postacią. Ale chyba najsmaczniejsze są te pojawiające się na wiosnę, które można jeść gotowane bez obierania skórki.

Spis treści

  1. Ziemniaki młode a wczesne - jak je odróżnić?
  2. Ziemniaki młode a wczesne - czym się różnią?
  3. Ziemniak młody tylko z Polski!

Ziemniaki młode a wczesne - jak je odróżnić?

Ziemniaki młode od wczesnych różnią się przede wszystkim czasem pojawienia się na naszym rynku. Podczas gdy młode ziemniaki są dostępne zwykle na przełomie maja i czerwca, to ziemniaki wczesne są do kupienia już... w kwietniu, a nawet w marcu.

Ziemniaki młode a wczesne - czym się różnią?

Ziemniaki wczesne to określenie gatunku ziemniaków, do których zaliczają się na przykład odmiany:

  • Arielle,
  • Berber,
  • Denar,
  • Fresco.

- Oprócz ziemniaków wczesnych istnieją też odmiany średnio wczesne, późne, a także średnio późne, które pojawiają się na sklepowych półkach do późnej jesieni i przez całą zimę – wyjaśnia Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia.

Ziemniaki wczesne to tak naprawdę stare bulwy ziemniaków odmian wczesnych, które przywożone są do Polski np. z Grecji lub Cypru. Te importowane bulwy często mają jednolitą, gładką skórkę, którą mimo wszystko należy obierać.

Transport tych ziemniaków z innych krajów wymaga specjalnego zabezpieczenia ich przed gniciem i psuciem, dlatego ziemniaki te są często nadmiernie wysuszone, a niekiedy też pryskane substancjami chemicznymi.

Ziemniaki młode, czyli pierwsze bulwy, możemy poznać po tym, że mają niewielki rozmiar i cieniutką skórkę, która delikatnie się łuszczy. Są znacznie mniej kaloryczne niż ziemniaki wczesne, ponieważ zawierają dużo wody, a za to mniej skrobi. Mają też krótszą trwałość i szybko tracą świeżość, dlatego nie nadają się do dłuższego przechowywania.

Czytaj też: Jak przyrządzać ziemniaki, by nie straciły witamin?

Ziemniak młody tylko z Polski!

Pod względem walorów smakowych, odżywczych i kaloryczności zdecydowaną przewagę mają ziemniaki młode, które królują na wiosnę na naszych stołach, i to niezależnie od tego, jak są serwowane.
- Młody ziemniak to warzywo, które nie zostało jeszcze w pełni ukształtowane. Natomiast w przypadku kartofli dostępnych w sklepach od połowy kwietnia i podpisanych jako "młode" najprawdopodobniej mamy do czynienia z odmianą wczesną. Dlatego robiąc zakupy, przyglądajmy się im uważniej, wybierajmy te, które są jędrne, nieposiniaczone i gładkie, a najlepiej nieopakowane i niemyte. Nie dajmy się zmylić tym błędnie używanym zamiennie nazwom „młode” i „wczesne”, a przede wszystkim poczekajmy na te polskie, które są najsmaczniejsze i najzdrowsze – radzi Agnieszka Piskała-Topczewska.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE