Zadbaj o swoją wątrobę. Przepis na zupę krem z marchewki z kaszą jaglaną

2021-12-31 10:28

Aby wątroba działała prawidłowo i długo słuszyła, warto wspomóc jej pracę odpowiednią dietą. Wypróbuj przepisu na zupę krem z marchewki z kaszą jaglaną.

Zupa krem z marchewki z kaszą jaglaną zawiera:

  • 698 kcal
  • 19 g białka
  • 37 g tłuszczu
  • 93 g węglowodanów

Składniki:

  • Pietruszka, korzeń – ¼ sztuki
  • Imbir, korzeń – 10 g
  • Kasza jaglana sucha – ¼ szklanki
  • Marchew - 2 sztuki
  • Seler korzeniowy – ¼ sztuki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Pieprz czarny - 2 szczypty
  • Orzechy włoskie - 2 łyżki
  • Cebula – ¼ sztuki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pietruszka, natka świeża - 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Por – ¼ sztuki
  • Sól - 1 szczypta
  • Kurkuma – 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler, umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Pora oraz cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
  4. W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę i pora, a następnie zeszklij.
  5. Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  6. Do garnka przełóż starte warzywa, dodaj przyprawy, sok z cytryny, podlej wodą i gotuj przez około 15 minut.
  7. Zupę zblenduj na gładki krem.
  8. Podawaj z kaszą, posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi podprażonymi na suchej patelni.

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.** Przed podaniem, wedle uznania, posyp świeżo mielonym pieprzem.