Woda kokosowa: właściwości i wartość odżywcza. Zalety wody kokosowej

2019-06-28 14:53 materiały prasowe | ap

Woda kokosowa to ulubiony napój światowych gwiazd kina, muzyki i sportu. Piją ją m.in. Rihanna, Jennifer Finnigan, Matthew McConaughey, Toni Collette i Demi Moore, a Madonna wykupiła nawet firmę, która ją produkuje. Dlaczego warto pić wodę kokosową? Jakie są właściwości i wartość odżywcza wody kokosowej?

Woda kokosowa to napój, który pozyskuje się z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy (w przeciwieństwie do mleka kokosowego, które otrzymuje się z ekstrakcji tłuszczu z miąższu). Drzewo pobiera z gleby niezbędną do swego wzrostu wodę, bogatą w minerały. Podczas wędrówki – od korzeni po koronę – płyn podlega wielokrotnej filtracji i oczyszczeniu, dzięki czemu staje się sterylnie czysty. Do kartonika, w którym stoi na sklepowej półce, woda trafia wprost z kokosa, w sterylnych warunkach, nie tracąc przy tym swoich właściwości.

Woda kokosowa: niezwykły skład

Woda kokosowa bogata jest w niezbędne dla organizmu składniki, takie jak magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a poziom elektrolitów jest w niej niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi.

Woda kokosowa: właściwości

Wodę kokosową szczególnie poleca się osobom narażonym na stres, cierpiącym na anemię i hipokaliemię (niedobór potasu), a także na kaca. Badania naukowe wykazały również, że woda kokosowa korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego (obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy), ma dobroczynne działanie w schorzeniach układu nerwowego, trawiennego (podaje się ją  w przypadku biegunki, wymiotów czy problemów żołądkowych) i moczowego (zmniejsza stres antyoksydacyjny w nerkach, rozbija kamienie nerkowe).

Cytokininy (roślinne hormony wzrostu) działają przeciwzakrzepowo, co ma duże znaczenie dla osób z problemami układu krążenia. Wodzie kokosowej przypisuje się również właściwości antybakteryjne, antywirusowe (zwalcza m.in. wirusa opryszczki oraz wirusa grypy), antyalergiczne oraz przeciwgrzybiczne.

Płyn nie zawiera laktozy ani cukrów, może być więc spożywany m.in. przez cukrzyków czy osoby nie tolerujące mleka krowiego. Zawartość kwasu laurynowego (składnika występującego również w mleku matki) czyni z wody kokosowej idealny napój nawet dla małych dzieci.

Ważne

W czasie II wojny światowej, podczas walk na Pacyfiku, gdy brakowało krwi do transfuzji, lekarze ratowali życie rannych żołnierzy, przetaczając im sterylną wodę wprost z młodych kokosów. Do dziś zdarza się, że w słabo rozwiniętych krajach Trzeciego Świata podaje się ją dożylnie w zastępstwie płynu fizjologicznego, aby uzupełnić elektrolity i nawodnić organizm.

Woda kokosowa: naturalny izotonik

Woda kokosowa zapewnia skuteczną regulację gospodarki wodnej i metabolizmu, jest więc niezastąpiona przy diecie i aktywności fizycznej. Dla szczupłej sylwetki warto zastąpić nią soki i izotoniki, bowiem w porównaniu z nimi woda kokosowa nawadnia organizm do 10 razy lepiej, dostarczając niezbędnych mikroelementów. Nie zawiera przy tym żadnych sztucznych dodatków takich jak stabilizatory, substancje słodzące, konserwujące czy regulatory kwasowości. Jest całkowicie naturalna, ma minimalną zawartość kalorii, dlatego można spożywać ją bez ograniczeń i obawy o swoją dietę.

Woda kokosowa jako kosmetyk

Jednym z jej składników jest kinetyna – naturalny roślinny hormon wzrostu, występujący również w ludzkim DNA, opóźniający proces starzenia się komórek skóry zwanych fibroblastami. Fibroplasty odpowiadają za produkcję kolagenu i elastyny – dwóch białek, dzięki którym skóra jest jędrna i elastyczna. 

Dodatkowo, kinetyna jest także skutecznym antyoksydantem – zapobiega działaniu wolnych rodników oraz wzmacnia odporność skóry przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, jednocześnie ją nawilżając. Z tego powodu mieszkanki Karaibów używają wody kokosowej jako… toniku do twarzy. Kinetyna pomaga również w regeneracji skóry po oparzeniach słonecznych, wzmacnia paznokcie, skórę głowy i cebulki włosów. Kilka kropel wody kokosowej dodawanych regularnie do szamponu sprawi, że włosy będą mocniejsze, nabiorą blasku i nie będą się przetłuszczały.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Evita
|

Miąższ można jeść oczywiście. Jest pyszny. Ale nie za dużo po może powodować mdłości.

Kronia13
|

I nikt nie napisał że woda kokosowe powoduje odwodnienia organizmu.

Anna
|

Woda pyszna a czy można z takiego niedojżałego kokosa zjeść miąższ?

Alex
|

A gdzie ty kupisz w Europie zielonego kokosa?..heheeh

dadfa
|

100 razy cenniejsza od takiej butelkowanej wody z zielonego kokosa jest po prostu woda własnoręcznie wylana z kokosa, choć nie jest on zielony, i jest całkiem smaczna:-) Spadajcie z ty,mi butelkowanymi chemikaliami

Palma Kokosowa
|

panie cjx moje uszanowanie ale wynalazkiem jest piwo
a nie naturalna woda z kokosa.

Kris
|

Witam wszystkich, pomijając właściwości zdrowotne to woda ze świeżego i schłodzonego kokosa to naprawdę smaczny napój. Tak się składa że większość mego życia spędzam w krajach gdzie kokos to jak polskie jabłko i musze powiedzieć żę zakochałem się w tym owocu. Powiem też że kokos tak jak ryba zależy z jakiej wody a kokos jaki gatunek oraz gdzie rośnie. Nie spotkałem jeszcze wody w kartoniku która smakowałaby tak jak świeża i pewnie nie ma on nic wspólnego z wodą prosto z kokosa. Polecam kokosy z Filipin Brazylii oraz Indonezji szczególnie bo w tych krajach smakują naprawdę super warunek z lodówki.

Ania
|

żartujesz Pan? ja bym mogła być tylko to ale niestety musiałabym tylko na to pracować chyba. Dla mnie jest przepyszna także widocznie to kwestia kubków smakowych, jednemu smakuje drugiemu nie ale cóż to za uogólnienie, że po co się "katować" ...:/

cjx
|

Podziwiam was pijących to obrzydliwstwo i zachwalających to jeszcze w internecie. Kupiłem dla córki, bo lubi takie wynalazki. Ale oddała mi to mówiąc, że ohydne. Więc ja spróbowałem i jestem tego samego zdania. Smak starej szmaty, konsystencja i wygląd mydlin. Jaki jest sens się katować pijąc takie świństwo? No chyba że mi się trafił jakiś wadliwy kartonik.

Kokos
|

Ucieszyla mnie ta informacja.
Kupilem farme z palmami na Filipinach.
Postaram sie otworzyc rozlewnie wody z kokosow i sprowadzac do Polski ze znakiem najwyzszej jakosci.
To prawda co pisze w tym artykule.
Jak pije wode z mlodego kokosa to nie ma tam duzo tego bialego twardego miazszu, a jedynie miekka galaretka, ktora tez jest bardzo smaczna.