Właściwości lecznicze warzyw, owoców i ziół

2009-01-28 1:55 Magdalena Moraszczyk

Maliny pomagają pokonać gorączkę, czosnek walczy z bakteriami. Ale czy wiesz, że właściwości lecznicze ma też oliwa i kiszona kapusta? Poznaj zdrowotne korzyści z jedzenia niektórych warzyw, owoców i ziół.

Niektóre warzywaowocezioła pomogą nam złagodzić wiele banalnych dolegliwości albo przyśpieszyć leczenie. Trzeba tylko wiedzieć, które i jak stosować. Pamiętaj również, że nie wszystko można leczyć na własną rękę. Dlatego gdy stan zdrowia po domowej kuracji się nie poprawia, trzeba jednak iść do lekarza.

Na przeziębienie - czosnek, sok z malin, rzodkiewka

Najlepszy na przeziębienie jest czosnek. Zawiera on substancje lotne o działaniu antybakteryjnym (podobnym do antybiotyku), które uwalniają się podczas siekania lub rozcierania świeżych ząbków. Wystarczą 3 minuty, żeby sok z czosnku zniszczył kolonię bakterii. Warto też mieć w spiżarce sok z malin albo z czarnej porzeczki - rozgrzeje i pomoże obniżyć gorączkę. Pomocne w leczeniu przeziębienia mogą być też chrzan i rzodkiewka. Działają wykrztuśnie, rozpuszczając nadmiar flegmy i śluzu, a także oczyszczają nos i zatoki.

Na ciśnienie i serce - aronia, szpinak, papryka, suszone morele, miód

Na ciśnienie i serce jedz przetwory z aronii. Dzięki zawartości związków o silnych właściwościach przeciwutleniających obniża ciśnienie krwi i reguluje krążenie. Podobnie działają szpinak, papryka, suszone morele. Na serce bardzo dobrze robią grejpfruty, zwłaszcza czerwone. Zawierają duże ilości kwasu salicylowego, który doskonale wpływa na układ krążenia. Rozrzedza krew i chroni przed miażdżycą. Wspaniałym lekiem na serce jest miód. Wzmacnia je oraz poprawia krążenie. Najbardziej odżywczy jest miód z rzepaku, potem gryczany, wrzosowy i wreszcie lipowy.

Ważne

Kiszonki są dobrym źródłem witaminy C i soli mineralnych. Z czasem przenikają one z produktu do sosu, dlatego jest on równie cenny jak same warzywa i owoce. Najwięcej witaminy C ma kapusta, dużo w niej też witamin z grupy B. Kiszonki są najbardziej wartościowe na surowo (w bigosie nie ma witaminy C prawie wcale). W czasie kwaszenia tworzy się kwas mlekowy, który hamuje rozwój drobnoustrojów, poprawia trawienie i stabilizuje skład flory bakteryjnej w układzie pokarmowym, a także pobudza apetyt. Poza ogórkami i kapustą (białą i czerwoną) do kiszenia nadają się grzyby, papryka, pomidory, jabłka węgierki i gruszki. Kisi się także cytryny i winogrona.

Na wątrobę i woreczek żółciowy - cytryna, oliwki, pomidory, buraki

Cytryna ma silne działanie antyseptyczne i rozpuszcza kamienie żółciowe. Jeżeli masz w woreczku piasek albo kamienie, wypijaj codziennie kilka łyżeczek soku i dodawaj go do potraw zamiast octu. Wydzielanie żółci zwiększają oliwki. Na skutek tego poprawiają pracę wątroby, woreczka i regulują trawienie. Kojąco działa zielony groszek i surowe pomidory. Pracę wątroby poprawia popularna ćwikła, czyli ugotowany burak z chrzanem, z dodatkiem kminku.

Na ból głowy - kawa, imbir, wiśnie

Czasem na ból głowy pomaga kawa, pod warunkiem że nie masz nadciśnienia, jest mocna i wypijesz ją, gdy tylko ból zaczyna dawać się we znaki. Kofeina rozszerza naczynia krwionośne, może więc zahamować rozwój migreny albo złagodzić dolegliwości wywołane spadkiem ciśnienia tętniczego. Imbir zapobiega mdłościom, jakie często towarzyszą migrenie, czasem łagodzi też jej przebieg. Wiśnie, dzięki zawartości potasu, mają działanie rozkurczające, dlatego łagodzą bóle głowy wywołane napięciem mięśni. Nie żałuj sobie tych owoców, w zimie gotuj zupy z mrożonek i jedz przetwory.

Na wysoki cholesterol - cebula, jabłka, awokado

Na wysoki cholesterol najlepsza jest cebula. Zawiera silny utleniacz (kwercetynę), który hamuje powstawanie wolnych rodników podczas spalania tłuszczów nasyconych. Dzięki temu podnosi poziom "dobrego" cholesterolu, a zapobiega powstawaniu "złego". Nie bez powodu mówi się, że w ciągu dnia powinno się zjadać dwa jabłka - jedno dla urody, drugie dla zdrowia. Ten popularny owoc, który jest u nas dostępny przez cały rok, stanowi źródło rozpuszczalnego błonnika, zwłaszcza pektyn, dzięki którym więcej cholesterolu zostaje wydalone z organizmu wraz z kałem, a mniej pozostaje go we krwi. Z kolei awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu całkowitego i zwiększają "dobrego". Poziom cholesterolu obniżają też pestki sezamu, suszone śliwki, fasola.

Zrób to koniecznie

  • Na katar - zgnieć ząbek czosnku zmieszaj z łyżeczką miodu w filiżance letniej wody. Dodaj sok z cytryny. Pij 3 razy dziennie.
  • Na serce - 2-3 łyżki miodu zalej zimną wodą i pozostaw na noc, żeby miód się rozpuścił. Rano dolej trochę ciepłej wody. Szklankę takiego napoju wypijaj codziennie rano na czczo.
  • Na ciśnienie - centymetr obranego i utartego imbiru zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Po przecedzeniu dodaj łyżeczkę miodu i pij małymi łykami przed jedzeniem. Zamiast imbiru świeżego możesz użyć łyżeczkę sproszkowanego.
  • Na cholesterol - pij raz dziennie łyżkę oliwy albo tranu. Po trzech miesiącach sprawdź poziom cholesterolu. Jeśli będzie potrzeba, kurację kontynuuj, aż osiągniesz wynik "w normie".

Na biegunkę - ryż, marchewka, jeżyny, jagody, borówki, porzeczki

Objawy biegunki łagodzi rozgotowany ryż albo marchew (tzw. marchwianka) spożywane razem z wodą, w której się gotowały. Pomagają też jeżyny, borówka amerykańska i czarne jagody. Jeżeli masz zaparcia, jedz dużo jabłek, porzeczek i suszonych śliwek. Także sałata pobudza gruczoły trawienne do działania. Dlatego warto ją jeść jak najczęściej, nie tylko na obiad - włóż liść do kanapki albo podaj na sałacie inne potrawy. Przyrządzaj surówki z kapusty - działa oczyszczająco i poprawia trawienie. Znakomity wpływ na układ trawienny ma kukurydza. Dzięki zawartości barwnika roślinnego (zeaksantyny), który blokuje aktywność wolnych rodników, osłania żołądek, chroniąc go przed chorobami nowotworowymi. Przyśpiesza trawienie, zapobiegając zaparciom.

Na kłopoty z pęcherzem - brzoskwinie, ogórki, rzeżucha, żurawina

Brzoskwinia jest świetna na drogi moczowe! Ma działanie moczopędne i rozluźniające, oczyszcza nerki i pęcherz. Podobne efekty dają... świeże ogórki. Na dodatek rozpuszczają kwas moczowy, który powoduje powstawanie w nerkach kamieni. A gdy masz kamienie, dodawaj do potraw rzeżuchę. Rozpuszcza złogi w pęcherzu i nerkach. Hoduj ją w doniczce na parapecie, żeby zawsze mieć pod ręką. Świetne są również żurawiny. Podobnie jak antybiotyki niszczą bakterie w nerkach, pęcherzu i drogach moczowych. Picie codziennie szklanki soku z żurawin zapobiega nawrotom stanów zapalnych pęcherza i nerek.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE