WĘDLINA: jak ją przechowywać, aby długo była świeża

2011-02-02 11:45 Agata Joanna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Zwykle wędlina - czy to szynka, czy zwykła kiełbasa - po kilku dniach w lodówce nie nadaje się do jedzenia. Jest sucha, bez smaku, pleśnieje. Jak dobrze przechowywać wędlinę i jak wybrać tę, która dłużej zachowa świeżość?

Najdłużej świeżość zachowują wędliny suszone i podsuszane (zawierają najmniej wody) – nawet nieowinięte mogą poleżeć w lodówce do miesiąca, następne są wędzone oraz peklowane.

Jaką wędlinę wybrać w sklepie, jeśli zamierzamy ją dłużej przechowywać

Jeśli rzadko robisz zakupy, wybieraj kiełbasy suche, kabanosy, salami, wyroby typu kindziuk i szynki długo dojrzewające (np. parmeńska). Trwalsza jest wędlina w naturalnej osłonce. Może poleżeć w lodówce 3 dni, zaś ta w sztucznej osłonce – dzień krócej. Dla wszystkich wyrobów wędliniarskich optymalna temperatura to 2–7°C. Znacznie dłuższą trwałość mają wędliny w kawałku. Gdy wolisz kupować wędlinę pokrojoną w plastry, wybierz paczkowaną i zjedz ją w ciągu 2 dni po otwarciu. Krojoną w sklepie kupuj w porcjach do zjedzenia na jeden raz. Jeśli ma być na kilka razy, podziel na porcje do jednokrotnego zużycia, każdą odpowiednio opakuj. Przede wszystkim wędlinę trzeba wyjąć z woreczka, do którego spakowano ją w sklepie.

Jak przechowywać wędlinę w lodówce

Niezwykle rzadko wędliny pakowane są w pergamin. A to właśnie pergamin jest idealnym opakowaniem. Nawet cienka folia spożywcza (kurczliwa) sprawdza się znacznie gorzej, ponieważ odcina dostęp powietrza. Folię aluminiową można stosować jako wierzchnie opakowanie, i to na krótko. Jest to bowiem zbyt doskonała izolacja. Ponieważ nie przepuszcza powietrza ani pary wodnej, zawinięte w nią wilgotne wędliny mogą pleśnieć. Świetnym sposobem przechowywania zarówno wędlin w kawałku, jak i w plastrach są pojemniki próżniowe.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
joanna
|

Jakaś małoduszna zawiść z niego emanuje. W dodatku, raczej nieuzasadniona. (Nie sądzę, żeby sklep firmowy w Karczewie miał być jakiś szczególnie drogi.)

Antek
|

kasiu skarbie ja patrzę na przyrodę a jem mięcho i kiełbachę -po co wekować w sklepie ? lata 80 minęły dawno nic na zbędny zapas tu i teraz dwa dni trzy góra i świeżynka- to nie prawda Polska nie jest w ruinie

art
|

kupuję wędlinę . W co mam ją zapakować ? jak 3x dziennie ktoś się do niej dobiera . mam za każdym razem odsysać powietrze pompką?Kochane Panie i panowie . nie ważne gdzie kupuję. Tu pytam jak przechowywać. Papier śniadaniowy? pudełko plastikowe? jak ? Lodówka z NoFrost wysusza luźno zostawione , otwarte wędliny , sery . Więc tak nie zostawiamy. a więc JAK?

aga
|

jak Cię stac na firmowe sklepiki to tam kupuj,nie każdemu tak się powodzi!

kasia
|

Wiecie co, jak sklep z wędlina jest dobry to oferuje pakowanie prozniowe,/
ja zazwyczaj kupuje mieso w karczewie,w sklepie firmowym kiszeczki, oni wlasnie wprowadzili tam taka opcje.
Powiem szczerze, ze nie do konca wierzylam, ze moze wedlina dluzej polezec tak zapakowana, ale okazalo sie, ze tak ejst.

mario
|

Przede wszystkim wędlin nie kupuje się w marketach i dyskontach. Trzeba poszuklać małych firmowych sklepików lokalnych producentów. Do tego po mału to wszystko zmierza, ze będziemy zaopatrywać się w towary od lokalnych producentów, o ile rządy nie zarżną znowu lokalnej przedsiębiorczości na życzenie wielkich zachodnich koncernów, co, niestety w Polsce, cały czas ma miejsce.

Ania
|

Przede wszystkim nigdy nie kupuje wędliny na zaś, sklep mam pod domem i zawsze można dokupić. Jedyne co faktycznie u mnie "leżakuje" w lodówce, to Polskie Snaki i Maestro -na tyle suche, że dają radę kilka dni :)