Warzywa sezonowe - jakie warzywa powinniśmy jeść na jesieni?

2012-10-12 18:25 Katarzyna Kujac

Jesień to okres, w którym organizm potrzebuje najwięcej witamin. Jednak, które z warzyw dostępnych w supermarketach są faktycznie sezonowe, a co za tym idzie najzdrowsze? Przyzwyczajamy się powoli do tego, że pomidory, ogórki czy paprykę można dostać nawet w zimie.

Warzywa sezonowe są zdecydowanie zdrowsze niż mrożone lub sztucznie hodowane. Jedząc to, co w naszej szerokości geograficznej aktualnie rośnie, dostosowujemy się do naturalnego rytmu i dostarczamy sobie najlepszych dla organizmu witamin.

Wśród polskich roślin, w okresie jesiennym, na naszym stole powinny pojawić się:

 

  • bakłażan;
  • boćwina;
  • brokuły;
  • brukselka;
  • buraki;
  • cukinia;
  • cykoria;
  • dynia;
  • fenkuł;
  • kalafior;
  • kalarepa;
  • kapusta;
  • karczochy;
  • kukurydza;
  • marchewka;
  • ogórek;
  • papryka;
  • pasternak;
  • pietruszka;
  • por;
  • roszponka;
  • rukola;
  • czarna rzodkiew;
  • seler;
  • szczaw;
  • szpinak;
  • ziemniaki.

 

Polecamy kilka przepisów z tymi warzywami, doskonałych na jesienne spadki odporności organizmu:

Grillowane bakłażany z miodem

Nadziewane ziemniaki

Brokuły pod beszamelem

Bakłażany po kaszmirsku

Więcej zdrowych warzywnych przepisów znajdziecie w dziale PRZEPISY.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE