Wartości odżywcze sera koziego - wszystko o kozim serze

2012-09-28 14:57

Wartości odżywcze sera koziego są ogromne, dlatego kozie mleko i sery zasłużenie święcą triumfy. Coraz częściej wybieramy je zamiast przetworów z mleka krowiego. Jakie właściwości i wartości odżywcze kozich serów sprawiają, że są one tak zdrowe?

Sery kozie polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać. Nie bez powodu nabiał zajmuje tak ważne miejsce w prawidłowej diecie. Mleko kozie jest tak wartościowe między innymi ze względu na to, że kozy są niezwykle zdrowymi zwierzętami. Zdaniem naukowców potrafią one lepiej bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska oraz niektórymi chorobami. Mają także zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogą przedostać się do mleka. Wszystko to sprawia, że kozie sery są niebywale zdrowe i łatwo przyswajalne przez ludzki organizm.

Ser kozi - wartości odżywcze

Sery kozie posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią skarbnicę mikroelementów tj.: wapń, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka dostarcza organizmowi aż 33 proc. dziennej zawartości wapnia, oraz 17 proc. dziennej zawartości białka.
Nie od dziś wiadomo, że światową ojczyzną serów jest Francja. W Polsce dopiero zaczynamy odkrywać zalety tych produktów i coraz częściej włączamy je do swojej diety. Szeroką gamę francuskich kozich serów oferuje na polskim rynku marka Merci Chef!, znana na świecie z najwyższej jakości produktów.

Kto powinien jeść kozi ser?

Sięgać po kozie sery powinien każdy. Dzięki swoim właściwościom zalecane są one zarówno ludziom młodym, chcącym cieszyć się dobrą kondycją, jak również starszym. Według naukowców przetwory kozie posiadają pozytywne działanie przy takich chorobach jak: anemia, egzema, ostry katar żołądka i jelit, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc, astma. Ich regularne spożywanie w różnej postaci to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Sery kozie zawierają mniej laktozy niż produkty z mleka krowiego, dzięki czemu są one lepiej przyswajane u osób, które cierpią na jej nietolerancję. Ponadto w kozich serach znajduje się mniej kazeiny, będącej przyczyną uczulenia, dzięki czemu ich spożywanie nie wywołuje objawów alergii. Mleko kozie może być niekiedy stosowane zamiast mleka krowiego w preparatach dla niemowląt, które mają trudności z przyswajaniem produktów mlecznych. Można je podawać już od 4 miesiąca życia. Według badań dzieci pijące kozie mleko systematycznie, w zastępstwie mleka krowiego, wykazują się większą odpornością i rzadziej chorują, a ich układ kostno-stawowy rozwija się o wiele lepiej.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE
Agnieszka
|

artykul staje sie zupelnie niewiarygodny od momentu kiedy pojawiaja sie slowa 'Szeroką gamę francuskich kozich serów oferuje na polskim rynku marka ..., znana na świecie z najwyższej jakości produktów', ktore dyskredytuja tez cala wczesniejsza tresc. nie kupię więcej zadnego produktu tej marki, walczmy z reklamami niszczacymi mozliwosc prawdy i komunikacji

Dupuś
|

Tak tak to to , z którego zoo uciekł laluś

Laluś
|

Tak tak to to ta Pani dietyk, Ona to wie

Martyna
|

Tak, kozi ser jest zdecydowanie świetną alternatywą dla osób dbających o zdrowie i przede wszystkim dla alergików.
Po drugiej ciąży musiałam całkowicie zrezygnować z krowiego nabiału. Mleko zastąpiłam mlekiem kokosowym i migdałowym, zaś ser zamieniłam właśnie na kozi.
Ważna jest też jakość sera koziego :)

bibi
|

Zdrowie naszego organizmu jest bardzo ważne. Trzeba uważać co jemy itp. Kiedyś ciągle jadłam ciężkie i tłuste potrawy, aż w końcu powiedziałam dość i zmieniłam dietę. Teraz czuję sie o wiele lepiej i zdrowiej. Zaczęłam jeść dużo warzyw i owoców, a ser kozi to poleciła mi moja pani dietyk. Ja wybrałam ten chavroux, bo ma taki delikatny i łagodny śmietanowy smak. Więc polecam wszystkim kto jeszcze nie smakował koziego sera - warto:)