TAPIOKA - kasza z manioku. Właściwości odżywcze tapioki

2016-07-15 15:37 Monika Majewska

Tapioka to kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Właściwości odżywcze tapioki od dawna doceniają mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Nic dziwnego - jest lekkostrawna i pożywna. Poza tym nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma tapioka i wypróbuj przepisy na dania z tapioką.

Tapioka to rodzaj kaszy wytwarzanej ze skrobi (mączki), która jest pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie maniok jadalny. Właściwości manioku od dawna doceniają mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Obecnie w rejonach uprawy (Brazylia, Gujana, a także w Azji - Jawa, Singapur) stanowi element codziennej diety i wyrabia się z niego nie tylko tapiokę.

Tapioka - kasza pozyskiwana z manioku

Maniok to egzotyczna roślina, której bulwy stanowią w kuchni Ameryki Południowej i Afryki podstawę żywienia (podobnie jak u nas ziemniaki). Bulwy manioku je się po ugotowaniu (w stanie surowym są trujące - zawarty w nich glikozyd manihotoksyna łatwo przechodzi w kwas pruski) lub otrzymuje się z nich (po wysuszeniu) mąkę skrobiową (kassawa), z której wypieka się chleb, placki i wytwarza alkohol o nazwie masato. Z bulw manioku otrzymuje się także kaszę o nazwie attike. Z kolei lekko tarte i smażone (w celu zakonserwowania) w oleju palmowym bulwy manioku to gari, a mieszanka wody z kassawą to fufu (foufou). Jednak w Polsce największą popularnością cieszy się tapioka.

Warto wiedzieć

Wartości odżywcze suchej tapioki (w 100 g)

Wartość energetyczna - 358 kcal
Białko ogółem - 0.19 g
Tłuszcz - 0.02 g
Węglowodany - 88.69 g (w tym cukry proste 3.35)
Błonnik - 0.9 g

Witaminy

Tiamina – 0.004 mg
Witamina B6  - 0.008 mg
Kwas foliowy -  4 µg

Minerały

Wapń – 20 mg
Żelazo - 1.58 mg
Magnez - 1 mg
Fosfor - 7 mg
Potas - 11 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.12 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 0.005 g
jednonienasycone - 0.005 g
wielonienasycone - 0.003 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Tapioka - kasza z manioku dla alergików i osób chorych na celiakię

Tapioka jest hipoalergiczna (nie powoduje uczulenia) i nie zawiera glutenu, w związku z tym mogą po nią sięgać osoby zmagające się z celiakią, alergią na gluten lub inną alergią pokarmową. Warto wiedzieć, że glutenu nie zawierają też ryż, kukurydza, soja, proso, gryka, amarantus, teffquinoa (komosa ryżowa), chleb świętojański, mąka z orzechów. Jednak tapioka - w odróżnieniu od innych kasz bezglutenowych - charakteryzuje się symboliczną zawartością białka (ok. 0,20 proc.) i sporą ilością węglowodanów (składa się z nich w niemalże 90 proc.).

Tapioka - kasza z manioku dla osób z wrażliwym żołądkiem

Tapioka jest lekkostrawna, dlatego można włączyć ją do diety dzieci i osób w wieku podeszłym, a także tych, które zmagają się z wrzodami i innymi kłopotami żołądkowymi lub w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.

Tapioka - zastosowanie w kuchni

Tapioka ma postać mąki lub kuleczek różnej wielkości i koloru. Ich właściwością jest to, że po ugotowaniu pęcznieją i stają się przezroczyste. W związku z tym tapioka znalazła zastosowanie w kuchni jako zagęszczacz do zup czy sosów.

Przed spożyciem tapiokę trzeba ugotować (samą lub w potrawie). Kulki są gotowe do jedzenia, gdy staną się niemal przezroczyste.

Jest stosowana także do wyrobu słodkich potraw mącznych podawanych jako deser, a więc naleśników, racuchów, omletów, sufletów, musów, galaretek, budyniu itp. Jednak w Polsce tapioka zyskała największą popularność dzięki bubble tea, czyli napojowi przygotowywanemu na bazie herbaty z dodatkiem aromatów owocowych lub mleka oraz umieszczonych na dnie kulek tapioki. Kulki te można namoczyć w soku z cytrusów lub w syropie owocowym, dzięki czemu uzyska się ciekawy dodatek do drinków. Tapioka może być też zamiennikiem makaronu, np. w tradycyjnym rosole. Sprawdzi się także w sałatce zamiast kuskusu.

Jak przygotować rosół z tapioką?

Źródło: x-news/Dzień Dobry TVN

Tapioka - jak przechowywać i gotować kaszę z manioku?

Tapiokę należy przechowywać w szczelnym słoiku. Wówczas można jej używać nawet 2 lata. Mniejsze kulki należy gotować około 40 minut. Te większe zazwyczaj są już przetworzone i trzeba tylko zalać je gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Po ugotowaniu warto przelać je zimną wodą. Z kolei przed wykorzystaniem kuleczek tapioki zaleca się je namoczyć.

Tapioka i korzeń manioku - gdzie kupić? Jaka jest cena?

Bulwy manioku bardzo trudno znaleźć na sklepowych półkach czy na straganach. Oferują je jedynie niektóre sklepy internetowe. Cena za 1 kg to ok. 15-25 zł. Takiego problemu nie ma z tapioką - jest ona dostępna w postaci różnej wielkości kulek (o średnicy od 1 do 8 milimetrów) lub mąki. Cena 400 g kuleczek wynosi ok. 10 zł.

Przepis Jakuba Kuronia na deser z tapioką i musem z mango

Źródło: x-news/Dzień Dobry TVN

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE