Tahini (pasta sezamowa) - właściwości i wartości odżywcze

2019-03-07 12:22

Tahini to pasta sezamowa, która ma liczne właściwości i wartości odżywcze, dlatego już dawno zalazła zastosowanie w kuchni Dalekiego Wschodu. Składniki zawarte w tahini wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także na regulację poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienie krwi. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma tahini.

Tahini (pasta sezamowa) - właściwości i wartości odżywcze
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Tahini (pasta sezamowa) - wartości odżywcze, kalorie
  2. Tahini (pasta sezamowa) - właściwości zdrowotne
  3. Tahini (pasta sezamowa) – zastosowanie w kuchni
  4. Tahini - cena, gdzie kupić
  5. Tahini - jak zrobić pastę sezamową?
  6. Tahini - przepis na czekoladową pastę sezamową

Tahini to inaczej pasta sezamowa. Przygotowuje się ją z ziaren sezamu, ma złoty kolor i sezamowo-orzechowy aromat. Konsystencją przypomina bardziej gęsty sos niż pastę, którą można coś posmarować. Najlepsza pasta sezamowa nie zawiera w składzie niczego innego poza zmielonymi na gładki krem nasionami. Tahini jest typowym składnikiem kuchni Izraela, Iraku, Afryki Północnej, Syrii, Libanu, Turcji i Grecji.

Masło sezamowe pojawia się również w potrawach chińskich i indyjskich. Pierwsze wzmianki o tym produkcie pochodzą sprzed 4 tysięcy lat z regionu położonego na Bliskim Wschodzie między rzekami Eufrat i Tygrys, czyli ówczesnej Mezopotamii.

Słowo „tahini” pochodzi z języka arabskiego i wywodzi się od słów: „tahana” (miażdżyć) oraz „tahiin” (mąka).

Sezam i tahini są ważnymi elementami kultury Bliskiego Wschodu. W starożytności na Bliskim Wschodzie sezam, olej sezamowy i tahini były nie tylko pożywieniem, ale też lekarstwem. Pojawiające się w legendzie o Alibabie i Czterdziestu Rozbójnikach zaklęcie „sezamie otwórz się” pokazuje, jak w kulturze arabskiej ceniono sezam i to, co można z niego wydobyć. Gdyż prażony sezam pęka, otwiera się, podobnie jak legendarny skarbiec.

Tahini (pasta sezamowa) - wartości odżywcze, kalorie

Pasta sezamowa składa się w około 60% z tłuszczów i około 20% z białek. Olej sezamowy tworzą głównie nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy i oleinowy. Tahini zawiera ponadto nieco węglowodanów oraz błonnik pokarmowy. Tahini jest dobrym źródłem aminokwasów niezbędnych, szczególnie metioniny, fenyloalaniny i tryptofanu. Aminokwasem ograniczającym jest w niej lizyna.

Strawność białka z tahini jest wysoka i wynosi 83%. Same ziarna sezamu zawierają dużo kwasu fitynowego, który utrudnia przyswajanie białek, jednak znajduje się on głównie w łupinie. Z tego powodu pasta tahini może być ważnym elementem uzupełniającym dietę wegetariańską w białko. Pasta sezamowa jest świetnym źródłem witamin z grupy B, głównie tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego oraz gamma-tokoferolu.

Zawiera też ważne składniki mineralne – żelazo, mangan, cynk, wapń i magnez. Dostarcza substancji o właściwościach przeciwutleniających i obniżających przewlekły stan zapalny w organizmie. Im ciemniejsze ziarna sezamu, tym więcej w nich antyoksydantów. W tahini znajdują się lignany, głównie sezamina i sezamolina, a także fitosterole – beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol.

Składnik pokarmowy Zawartość w 100 g % zalecanego dziennego spożycia Zawartość w 1 łyżce stołowej (15 g)
Woda 3,05 g 0,46 g
Energia 595 kcal 89 kcal
Białko 17 g 2,55 g
Tłuszcz 53,76 g 8,06 g
Węglowodany 21,19 g 3,18 g
Błonnik 9,3 g 1,4 g
Cukry 0,49 g 0,07 g
Wapń 426 mg 43 64 mg
Żelazo 8,95 mg 69 1,34 mg
Magnez 95 mg 27 14 mg
Fosfor 732 mg 105 110 mg
Potas 414 mg 9 62 mg
Sód 115 mg 8 17 mg
Cynk 4,62 mg 49 0,69 mg
Mangan 1,456 mg 69 0,218 mg
Tiamina 1,22 mg 106 0,183 mg
Ryboflawina 0,473 mg 39 0,071 mg
Niacyna 5,45 mg 36 0,818 mg
Witamina B6 0,149 mg 11 0,022 mg
Kwas foliowy 98 mcg 25 15 mcg
Witamina A 67 IU 1,3 10 IU
Witamina E 0,25 mg 2 0,04 mg

Tahini (pasta sezamowa) - właściwości zdrowotne

Tahini zawiera różne związki naturalne o pozytywnym wpływie na organizm. Należą do nich lignany, które wykazują aktywność przeciwutleniajacą, antyproliferacyjną, zwiększają aktywność antyoksydacyjną witaminy E, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają wydzielanie enzymów utleniających kwasy tłuszczowe w wątrobie i mają działanie przeciwnadciśnieniowe, przeciwzapalne i immunomodulujące. Gamma-tokoferol obecny w sezamie ma za zadanie chronić tłuszcze w nasionach przed jełczeniem (utlenianiem).

Hamuje aktywność wolnych rodników, dzięki czemu nie tylko zwiększa trwałość olejów, ale chroni przed chorobami na poziomie molekularnym. Wykazano, że gamma-tokoferol zapobiega agregacji płytek krwi i opóźnia powstawanie skrzeplin w tętnicach. Tokoferole mają wysoki potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy i hipocholesterolemiczny.

W tahini znajdują się fitosterole, które mają duży wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Bogatsze w fitosterole są pasty tahini produkowane z odmian sezamu o ciemnych ziarnach. Sezamina obecna w tahini ma działanie korzystne w chorobie Alzheimera. Wpływa ona na aktywność różnicowania neuronów, a przez to poprawia zdolności poznawcze i pamięć. Sezam i jego przetwory są znane jako produkty obniżające ciśnienie krwi.

CZYTAJ TEŻ:

Sezam jest silnym alergenem. Reakcja alergiczna na sezam występuje głównie u dzieci, jednak może pojawić się u wszystkich uczulonych na orzechy. Osoby ze skłonnością do alergii oraz astmatycy powinni unikać spożywania tahini.

Liczne badania wykazały, że kwasy tłuszczowe PUFA, sezamina i witamina E z sezamu regulują ciśnienie tętnicze oraz ciśnienie nerkowe. Podawanie sezaminy zmniejsza grubość aorty i górnej tętnicy krezkowej. Powoduje także cofanie zmian uszkadzających nerki takich jak zgrubienie błony wewnętrznej i zwłóknienie ścian tętnic.

Jedno z niewielkich badań prowadzone z udziałem 41 osób z cukrzycą typu 2 wykazało, że dodatek 2 łyżek tahini do śniadania codziennie przez 6 tygodni powoduje 21% spadek stężenia białka hsCRP (wskaźnika stanu zapalnego w organizmie) we krwi.

Cukrzyca typu 2 jest chorobą przebiegającą z przewlekłym stanem zapalnym o niskim nasileniu, co jest szkodliwe na poziomie komórkowym. Spożywanie tahini może pomóc ograniczyć skutki uboczne związane z cukrzycą.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Tahini (pasta sezamowa) – zastosowanie w kuchni

Tahini występuje w wersji z sezamu łuskanego i niełuskanego. Pasta z sezamu niełuskanego ma ciemniejszy kolor i bardziej wyczuwalną goryczkę. Smakuje podobnie jak znane dobrze sezamki.

Typowe dania, w których tahini stanowi kluczowy składnik nadający charakteru potrawie, wywodzą się z kuchni arabskiej. Należą do nich hummus, baba ghanoush czy chałwa. Tahini można używać w kuchni na wiele sposobów. Smakuje dobrze samodzielnie jako sos lub dodatek do pity.
Propozycje wykorzystania tahini w kuchni:

1. Hummus

1 szklankę ugotowanej ciecierzycy, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki tahini, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki ciepłej wody, szczyptę kuminu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól zmiksować razem na gładką masę. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

2. Baba ghanoush

Trzy bakłażany opalać nad palnikiem kuchenki gazowej przez 15 minut, aby sczerniały ze wszystkich stron. Następnie przełożyć je do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na kolejne 15 minut. Wyjąć bakłażany z piekarnika, lekko ostudzić, przekroić na pół, wyciągnąć pestki łyżką, zdjąć skórkę. Miąższ bakłażana zblendować razem z 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami tahini, sokiem z połowy cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Podawać jako pastę do pieczywa lub warzyw.

3. Sos sałatkowy

Zmiażdżyć ząbek czosnku, rozetrzeć z solą, wymieszać z 1/2 szklanki tahini, 1/2 szklanki wody i 1/3 szklanki soku z cytryny. Doprawić zmielonym kminkiem, wędzoną papryką i pieprzem cayenne.

4. Sos do grillowanej ryby, smażonej ciecierzycy lub falafela

Wymieszać 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1/4 szklanki tahini, zmiażdżony ząbek czosnku, sok z 1 cytryny i 1/4 szklanki posiekanych liści kolendry.

5. Sezamowy majonez

Ucierać 2 żółtka, 1 i 1/2 łyżki tahini oraz 2 łyżeczki miodu. Podawać z gotowanymi jajkami lub sałatką ziemniaczaną.

6. Czerwone tahini do grillowanych mięs i warzyw

Czerwoną paprykę upiec, obrać ze skóry, pozbawić pestek, rozgnieść na puree. Dodać łyżkę tahini, szczyptę wędzonej papryki, kuminu, soli, pieprzu oraz łyżkę soku z cytryny.

7. Słodki syrop

Wymieszać łyżkę tahini z odrobiną miodu. Podawać z chlebem pita lub pokrojonymi w ósemki jabłkami.

8. Jogurt tahini

Wymieszać równe ilości jogurtu greckiego i tahini aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać miodu lub syropu z daktyli do smaku. Podawać z prażonymi gałązkami rabarbaru.

Warto wiedzieć

Tahini - cena, gdzie kupić

Tahini (lub tahina) jest dostępna w sklepach z tzw. zdrową żywnością, sklepach internetowych i hipermarketach. Można ją nabyć w słoiczkach o pojemności od ok. 200 do 500 g. Ceny rozpoczynają się od około 6 zł za słoiczek i potrafią dosyć wyraźnie się różnić.

Tahini - jak zrobić pastę sezamową?

Samodzielne przygotowanie tahini jest dosyć czasochłonne i bezwzględnie wymaga mocnego blendera. Z jednej szklanki sezamu otrzymuje się około 125 ml pasty. Ziarna sezamu należy podprażyć na patelni, a następnie przenieść do wąskiego i wysokiego naczynia blendera.

Miksować około 10 minut. Jeśli sezam będzie osadzał się na ściankach naczynia, zdejmować go łyżką. Początkowo miksowanie jest dosyć uporczywe, ponieważ dopiero po kilku minutach z ziaren zacznie wydzielać się olej.

Im dłuższy czas blendowania, tym gładsza i bardziej lejąca otrzymana pasta. Gotową tahini przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce do miesiąca.

Tahini - przepis na czekoladową pastę sezamową

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Czy zdrowo się odżywiasz?

Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie

Źródła:

1. El Adawy T.A. i in., Nutritional and physicochemical evaluations of tahina (sesame butter) prepared from heat‐treated sesame seeds, Journal of the Science of Food and Agriculture, 2000, 80, 14, 2005-2011
2. Pathak N. i in., Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability, Pharmacognosy Review, 2014, 8 (16), 147-155
3. Nagendra Prasad M.N. i in., A Review on Nutritional and Nutraceutical Properties of Sesame, Journal of Nutrition and Food Sciences, 2012, 2 (2), 1-6
4. Bahadoran Z., A sesame seeds-based breakfast could attenuate sub-clinical inflammation in type 2 diabetic patients: A randomized controlled trial, International Journal of Nutrition and Food Sciences, 2015, 4 (2-1), 1-5
5. Anilakumar K.R. i in., Nutritional, Medicinal and Industrial Uses of Sesame (Sesamum indicum L.) Seeds - An Overview, Agriculturae Conspectus Scientificus, 2010, 75 (4), 159-168
6. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3696?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=tahini
7. https://www.sbs.com.au/food/article/2018/01/09/comment-real-history-tahini
8. https://www.sbs.com.au/food/article/2018/08/27/10-ways-tahini
9. https://www.gumusmak.com.tr/en/sesameplant.html
10. https://www.ceneo.pl/oferty/pasta-tahini
11. https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tahini/przepis.html

O autorze
Aleksandra Żyłowska-Mazgaj dietetyk
Aleksandra Żyłowska-Mharrab, dietetyk
Technolog żywności, dietetyk, edukator. Absolwentka Biotechnologii na Politechnice Gdańskiej i Usług żywieniowych na Akademii Morskiej. Zwolenniczka prostej, zdrowej kuchni i świadomych wyborów w codziennym odżywianiu. Do moich głównych zainteresowań należy budowanie trwałych zmian nawyków żywieniowych oraz indywidualne komponowanie diety zgodnie z potrzebami organizmu. Bo nie dla każdego to samo jest zdrowe! Uważam, że edukacja żywieniowa jest bardzo istotna, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Koncentruję swoje działania na szerzeniu wiedzy o żywieniu, analizuję nowe wyniki badań, samodzielnie wnioskuję. Wyznaję zasadę, że dieta to styl życia, a nie ścisłe przestrzeganie posiłków z kartki. W zdrowym i świadomym odżywianiu zawsze jest miejsce na pyszne przyjemności.