Sok z wiśni to samo zdrowie. Właściwości soku z wiśni i sprawdzone przepisy

2020-07-23 9:16 Katarzyna Hubicz

Sok z wiśni ma wyrazisty smak i dlatego zwykle smakuje nawet osobom, które wiśni nie lubią. Warto go pić, gdyż orzeźwia, pobudza, dostarcza witamin i minerałów, ma też szereg cennych dla zdrowia właściwości. Można go przyrządzić w sposób tradycyjny lub za pomocą sokownika. Jak zrobić idealny sok z wiśni? Poznaj sprawdzone przepisy.

Wiśnie można jeść na różne sposoby, można też przyrządzić z nich pyszny sok. A dlaczego warto? Domowy sok z wiśni ma dużo więcej właściwości odżywczych, niż przygotowywany z koncentratu sok, który można kupić w sklepie, co wynika z dużo wyższej zawartości owoców.

Jest też dużo zdrowszy, niż sklepowe napoje wiśniowe, których producenci mogą dodawać do nich  np. polepszacze smaku lub koloru czy konserwanty.

Robiąc taki sok w domu można również samodzielnie decydować o jego smaku (dodając np. naturalne dodatki wpływające na kwaskowość - np. sok z cytryny) i o kaloryczności, dodając do niego więcej lub mniej cukru.

Spis treści

  1. Jakie właściwości ma sok z wiśni?
  2. Jakie wiśnie są najlepsze na sok?
  3. Jak zrobić najlepszy sok z wiśni? Przepisy na sok z wiśni

Jakie właściwości ma sok z wiśni?

Domowy sok z wiśni, podobnie jak same wiśnie, ma szereg cennych dla zdrowia właściwości.

Jakie wiśnie są najlepsze na sok?

To oczywiste, że owoce na sok powinny być dojrzałe, ale  nie przejrzałe. Równie ważna jak jakość owoców jest jednak odmiana wiśni. W Polsce rośnie kilkanaście odmian wiśni, jednak - ze względu na smak owoców lub ich soczystość - nie każda na daje się na sok.

Najpopularniejszą wiśnią wykorzystywaną na sok jest wiśnia słupianka, zwana również wiśnią nadwiślańską. Smaczny, lekko kwaskowaty sok można zrobić również z wiśni odmiany Lucyna, z wiśni Nana (która daje słodko-kwaśne owoce), a także z wiśni North Star (który wedle znawców jest lekko kwaskowaty z wyczuwalną nutą cynamonu) oraz z wiśni odmiany Sabina, dającej sok aromatyczny, bardzo smaczny, słodkawo-kwaskowaty.

Na sok nie zawsze natomiast nadają się wiśnie szklanki - ich sok zazwyczaj jest bardzo jasny a niekiedy wręcz bezbarwny, smak natomiast zależy od odmiany. Jedną z najpopularniejszych wiśni tej odmiany jest tzw. Wczesna Ludwika, której owoce mają miąższ niemal pomarańczowy i dają jasny sok o smaku słodkawo-kwaśnym.

Jak zrobić najlepszy sok z wiśni? Przepisy na sok z wiśni

Sok wiśniowy przygotowuje się bardzo łatwo i można zrobić go zarówno w sposób tradycyjny, jak i za pomocą wyciskarki do owoców lub sokownika (jedynie w tym ostatnim przypadku wiśni nie trzeba drylować, w dodatku przygotowując sok z wiśni w sokowniku można uzyskać go dużo więcej, niż za pomocą innych metod).

Sok z wiśni z cukrem i sokiem z cytryny

Potrzebujesz: 1 kg wydrylowanych wiśni, 1 kg cukru, sok z cytryny średniej wielkości.

Umyte wiśnie włóż do garnka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny, następnie wymieszaj i na kilka godzin odstaw w chłodne miejsce. Gdy owoce puszczą sok, podgrzewaj garnek na gazie przez 15-20 minut (płomień powinien być na tyle mały, by owoce się nie przypaliły, a sok nie wykipiał).

Zawartość garnka co jakiś czas mieszaj. W tym czasie wyparz przygotowane wcześniej butelki. Gdy są jeszcze ciepłe, przelej do nich gorący sok i mocno zakręć. Jeśli chcesz, by sok dotrwał do zimy, możesz go spasteryzować: wyłóż garnek ręcznikiem, wstaw butelki z sokiem, zalej wodą do 3/4 wysokości i pasteryzuj przez 20 minut od chwili zagotowania wody.

Sok z wiśni z sokownika

Potrzebujesz: 1 kg wiśni (bez drylowania), 1/2 kg cukru.

Umyj wiśnie, przesyp do sitka - niech przeschną. W tym czasie przygotuj sokownik zgodnie z instrukcją producenta - w większości modeli do najniższej części sokownika trzeba wlać wodę, a do środkowej zamocować rurkę odpływową i zablokować zacisk.

Następnie przełóż wiśnie do najwyższej części sokownika, zasyp cukrem, przykryj pokrywką i ustaw na gazie. Co jakiś czas sprawdzaj, czy w środkowej części sokownika zbiera się sok (w zależności od soczystości owoców może to trwać od kilku do kilkunastu minut). Od razu zacznij go zlewać do czystych, wyparzonych butelek. Co jakiś czas mieszaj wiśnie w najwyższej części sokownika, dzięki czemu uda się z nich wydobyć więcej soku.

Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE