ŚLIWKI lekiem NA ZAPARCIA. Które śliwki pomagają pozbyć się zaparć?

2014-09-08 10:47 Materiał partnerski
ŚLIWKI lekiem NA ZAPARCIA. Które śliwki pomagają pozbyć się zaparć?
Autor: thinkstockphotos.com ŚLIWKI lekiem NA ZAPARCIA. Które śliwki pomagają pozbyć się zaparć?

Śliwki są naturalnym lekiem na zaparcia. Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają dużej zawartości błonnika - pektyn. Dzięki niemu poprawiają trawienie, przyśpieszają perystaltykę jelit, a tym samym regulują pracę układu pokarmowego. Sprawdź, które śliwki skutecznie pomagają pozbyć się zaparć: śliwki suszone czy surowe? Który gatunek wybrać: zwykłą śliwkę węgierkę, dąbrowicką, a może śliwkę mirabelkę? Czy kompoty i soki ze śliwek działają na zaparcia równie skutecznie jak owoce?

Śliwki są skutecznym lekiem na zaparcia. Dlatego wchodzą w skład wielu preparatów, które poprawiają perystaltykę jelit i ułatwiają wypróżnianie. Wszystko dzięki dużej ilości błonnika rozpuszczalnego - pektyn - i wielu innym cennym związkom.

Które śliwki są lepsze na zaparcia? Surowe czy suszone?

Miąższ surowych śliwek zawiera pektyny (1.4 g/ 100 g) - rozpuszczalny błonnik, który miesza się z wodą, pomagając w ten sposób budować fizjologicznie poprawną strukturę mas kałowych. Razem z kwasami organicznymi: winowym i jabłkowym, dosłownie wymiata wszelkie zalegające treści z przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit.

Z kolei w mięsistej skórce znajduje się sorbitol - nieprzyswajalny alkohol cukrowy, który stwarza odpowiednie środowisko do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych. Dzięki niemu flora bakteryjna może prawidłowo funkcjonować, tzn. fermentować niektóre składniki odżywcze, zapobiegając zaleganiu stolca. Ponadto sorbitol przyciąga wodę, nawilżając w ten sposób jelita, a co za tym idzie - zmiękcza stolce i przyspiesza ich wypróżnianie.

Jednak na zaparcia najlepsze są śliwki suszone, które w 100 g zawierają aż 10 g błonnika pokarmowego. To siedem razy więcej niż surowe owoce. Ponadto można znaleźć w nich duże ilości sorbitolu, co sprawia, że suszone śliwki i przyrządzone na ich bazie przetwory (np. kompot lub sok) są jednymi ze skuteczniejszych naturalnych leków na zaparcia.

Należy jednak zachować umiar w spożywaniu śliwek suszonych, ponieważ mają prawie trzy razy więcej kalorii niż surowe owoce (w 100 aż 360 kcal!). Ponadto zbyt częste spożywanie śliwek (zarówno suszonych, jak i surowych) może wywołać efekt odwrotny do zamierzonego i doprowadzić do wzdęć, a nawet rozwolnienia. Podobnie może działać kompot z tych owoców pity w dużych ilościach. Najlepiej jeść tylko klika śliwek dziennie i wypijać 1-2 szklanki soku. Wtedy nie narażamy się na przykre dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Ważne

Pestki śliwek zawiera trującą dla organizmu amygdalinę - związek, którego jednym ze składników jest kwas pruski. Dlatego wybierając śliwki na przetwory, należy zwracać uwagę, czy miąższ łatwo oddziela się od pestki.

Który gatunek śliwek wybrać?

Najbardziej wartościowe są śliwki węgierki. Do wyboru mamy węgierkę zwykłą, dąbrowicką, łowicką i włoską. Cennym źródłem błonnika są również renklody, odmiany: althana, zielona, ulena. Trochę mniej błonnika zawierają śliwka domowa mirabelka i śliwka brzoskwiniowa.

To ci się przyda

Jak samemu suszyć śliwki?

Do suszenia wybierz tylko bardzo dojrzałe węgierki, których skórka w okolicy ogonka zaczyna się lekko marszczyć.

Umyj śliwki i oderwij ogonki. Zanurz śliwki na minutę we wrzątku, aby skórka stała się delikatniejsza. Następnie rozkrój każdą śliwkę i wyciągnij z nich pestki. Potem rozłóż je na kratce w piekarniku i przez 24 godziny susz w temp. 60 st. C. Po wyjęciu z piekarnika dosusz je w przewiewnym miejscu przez kolejną dobę.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.