Schab pieczony, schabowe roladki i kotlety - kalorie, wartości odżywcze

2018-01-19 15:52 Aleksandra Żyłowska, dietetyk

Schab pieczony, schabowe roladki i kotlety są bardzo popularne w polskiej kuchni. Lubiany jest również schab ze śliwką, w sosie, duszony czy gotowany. Schab i schabowe mają liczne wartości odżywcze - są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B i niektórych minerałów. Mają też stosunkowo niewiele kalorii. Sprawdź, jakie witaminy i składniki mineralne zawierają schab i schabowe.

Schab to zasadnicza część półtuszy wieprzowej, z odcinka piersiowo-lędźwiowego. W kuchni polskiej popularnością cieszy się schab pieczony, się także roladki schabowe i kotlety schabowe. Te ostatnie to kotlety panierowane ze schabu (z kością lub bez), przypominające wyglądem sznycel wiedeński.

Spis treści:

  1. Schab i schabowe - co to za mięso?
  2. Schab i schabowy - kalorie (kcal) i wartości odżywcze
  3. Schab pieczony i nie tylko
  4. Roladki schabowe i kotlety schabowe

Schab i schabowy – co to za mięso?

Schab pozyskiwany jest z mięsa znajdującego się przy kręgosłupie. Dzieli się go na schab karkowy, nazywany karkówką lub baleronem, oraz na schab właściwy. Schab właściwy zawiera dużo mniej tłuszczu i tkanki łącznej niż karkówka, przez co ma inne zastosowania kulinarne. Mięso ze schabu dzieli się jeszcze dokładniej – na przedni, środkowy i tylny. Przedni jest tłustszy, natomiast środkowy i tylny należą do najchudszych kawałków mięsa wieprzowego. Dobry schab ma barwę różową jasną lub ciemną.

Schab wieprzowy należy do mięs najczęściej kupowanych przez Polaków. Co ciekawe, mimo że wieprzowina jest tak popularna w polskich daniach, jemy jej w ciągu roku o ok. 20 kg mniej niż np. Hiszpanie i Duńczycy.

Ciemniejsze mięso jest bardziej aromatyczne. Schab to jędrne, delikatne mięso o jednolitej strukturze z niewielkim równomiernym przerostem tłuszczu, pokryte cienką błonką. Mięso jest marmurkowate, co oznacza, że tłuszcz śródmięśniowy jest w nim równomiernie rozłożony. Dzięki temu schab charakteryzuje się jednolitością, kruchością i delikatnością. Należy do mięs najwyższej jakości. W sklepach można kupić schab bez kości, z kością i w formie gotowych kotletów.

Schab i schabowe - kalorie (kcal) i wartości odżywcze

Wieprzowina mylnie utożsamiana jest z mięsem tłustym o znikomej wartości odżywczej. Chude kawałki schabu, czyli tylny i środkowy, mają kaloryczność i zawartość pełnowartościowego białka zbliżoną do piersi kurczaka, która uważana jest powszechnie za mięso dietetyczne i chude. Schab jest też mniej kaloryczny niż wołowina i zawiera nieco więcej białka niż to mięso.

100 g schabu dostarcza przeciętnie 120 kcal, 21 g białka i 3-4 g tłuszczu.

Tłuszcz w schabie to nie tylko nasycone kwasy tłuszczowe (1,5 g/100 g), ale też kwasy jednonienasycone (1,8 g/100 g) i wielonienasycone (0,5 g/100 g) zalecane w prewencji chorób serca. W 100-gramowej porcji schabu znajduje się 48 mg cholesterolu, co stanowi 16 proc. zalecanej dziennie ilości dostarczanej z pożywieniem.

Schab wieprzowy jest też bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, których rolą jest przede wszystkim kontrola procesów metabolicznych i wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 100-gramowa porcja schabu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na:

Schab dostarcza także selenu, fosforu, potasu, sodu, cynku, magnezu, miedzi i żelaza. Zawiera jednak mniej żelaza niż wołowina i podroby, np. wątróbka.

Schab pieczony i nie tylko

Potrawy ze schabu wieprzowego przyrządza się poprzez duszenie, pieczenie i smażenie. Najbardziej popularny jest schab pieczony, faszerowany suszonymi śliwkami.

Schab wykorzystuje się również do produkcji wędlin, wędzenia, marynowania i peklowania. Świeży schab można przechowywać w lodówce w temperaturze od 2 do 7 st. C w dużych kawałkach do 3 dni, a w małych – jeden dzień. Mrożony schab przechowuje się 4-6 miesięcy w temperaturze od -10 st. C do -18 st. C. Schab najlepiej rozmrażać w części chłodzącej lodówki w temperaturze 4 - 7 st. C. lub owinięty folią w naczyniu z wodą zmienianą regularnie co 30 minut aż do rozmrożenia mięsa. Schab poddawany obróbce termicznej nie powinien być zimny, a mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu w kontakcie z wysoką temperaturą mięso puści mniej wody, będzie bardziej miękkie i soczyste. Małe kawałki potrzebują około 30 minut na osiągnięcie temperatury pokojowej, a duże – około 2 godziny.

Roladki schabowe i kotlety schabowe

Popularnością cieszą się również kotlety schabowe w panierce lub saute. Na pieczeń najlepiej nadaje się schab środkowy, a na kotlet schabowy – przedni i tylny. Kotlety schabowe w panierce są kilka razy bardziej kaloryczne niż saute, ponieważ panierka mocno wchłania tłuszcz ze smażenia. Kotlet schabowy, bez którego nie wyobrażamy sobie obecnie polskiej kuchni, jest daniem stosunkowo młodym. W książkach kucharskich pojawia się dopiero w XIX wieku. Popularnością cieszą się także roladki schabowe, nadziewane farszem i zapiekane.

Jak przyrządzić idealnego schabowego? Przepis [#TOWIDEO]

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Gosia Andrzejewska
|

Dla zainteresowanych powiem także, że jest urządzenie kuchenne "Maszynka Do Schabowych V2", które rozgniata mięso drobiowe i schabowe tworząc na nim ładny kratkowany wzór.