Ryba po grecku - wartości odżywcze ryby po grecku

Ryba po grecku to danie polskiej kuchni, które cieszy się największą popularnością w okresie bożonarodzeniowym. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, ryba po grecku ma niewiele wspólnego z grecką kuchnią. Jakie wartości odżywcze ma ryba po grecku? Ile kalorii ma ryba po grecku? Czy ryba po grecku jest zdrowa?

Ryba po grecku to potrawa, której przepis najczęściej przypominamy sobie w okresie Bożego Narodzenia. Ryba po grecku jest bowiem jednym z dań podawanych na wigilijnym stole. Wówczas może się pojawić: ryba po grecku na ciepło, ryba po grecku na zimno, ryba po grecku pieczona. Ryba po grecku może być potrawą nie tylko wigilijną – ryba po grecku na obiad to dobry pomysł dla wegetarian i smakoszy ryb.

Spis treści:

  1. Ryba po grecku - przepis tradycyjny i dietetyczny
  2. Czy ryba po grecku jest zdrowa?
  3. Ryba po grecku - wartości odżywcze. Ile kalorii ma ryba po grecku?
  4. Skąd pochodzi ryba po grecku?

Ryba po grecku - przepis tradycyjny i dietetyczny

Ryba po grecku rodem z PRL-u

Składniki:

Przygotowanie:

Filety rybne rozmrozić jeśli takowych używamy. Przyprawić solą oraz pieprzem. Panierować w samej mące i smażyć do zrumienienia. Przełożyć do półmiska przystosowanego do zapiekania. Marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Por pokroić w półplasterki, cebulę w piórka. Warzywa zeszklić na oleju doprawić solą i pieprzem, podlać dwiema szklankami wrzątku, dodać musztardę i koncentrat oraz liść laurowy i ziele angielskie, poddusić około 20 minut. Warzywami przykryć rybę, zapiec w 160 stopniach przez pół godziny. Spożywać na ciepło lub dnia następnego na zimno.

Szlachetna ryba po grecku

Składniki:

Przygotowanie:

Rybę pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, panierować w mące i smażyć aż się zarumieni. W większym garnku smażyć cebulę, gdy ona zmięknie dodać pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, dusić. Gdy wszystko zmięknie dodać szczyptę soli, pieprzu i kuminu. Potem dodać pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana i znowu dusić.

Przygotowanie sosu do ryby:

Obrane i pokrojone pomidory gotować z winem i kolendrą. Sos dodać do podduszonych warzyw i zalać całością rybę. Tak przygotowaną rybę należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

CZYTAJ TEŻ:

Dietetyczna ryba po grecku

Składniki:

  • chuda ryba, np. filet z dorsza, soli, morszczuka - ok. 500g
  • marchew - 3 sztuki
  • korzeń pietruszki - spora sztuka
  • seler - mały kawałek (ok. 80g)
  • cebula - 2 sztuki
  • por - mały kawałek (biała część)
  • koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżki
  • woda lub bulion - 1 szklanka
  • olej rzepakowy - łyżka
  • ziele angielskie - 4 kulki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Przygotowanie:

Rybę bardzo dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym (dzięki temu upiecze się, a nie ugotuje). Rybę natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozsmarować łyżeczkę oleju. Gdy patelnia mocno się nagrzeje kłaść filety - smażyć po minucie na jedną stronę. Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut. W tym czasie zetrzeć na grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Cebulę posiekać w kostkę, pora w plastry - podsmażyć je na łyżeczce oleju rzepakowego. Do cebuli dodać starte warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Dusić wszystko przez chwilę. Następnie rozmieszać koncentrat z wodą lub bulionem i wlać do warzyw. Całość dusić przez ok. 10 - 15 minut. Doprawić do smaku. Uduszone warzywa wyłożyć na upieczoną rybę.

Czy ryba po grecku jest zdrowa?

W rybie po grecku najmniej zdrowa jest panierka z mąki, która nasiąka olejem podczas smażenia. Samo danie jest stosunkowo zdrowe i lekkie, a także niezbyt kaloryczne. Aby poprawić jego strawność i uniknąć wzdęć po posiłku, lepiej zrezygnować z panierki, a smażenie ryby zamienić na jej pieczenie. Przy duszeniu warzyw również można zrezygnować z większych ilości tłuszczu, ponieważ warzywa zaczną „puszczać” wodę, w której się uduszą.

Warto wiedzieć

Ryba po grecku - wartości odżywcze. Ile kalorii ma ryba po grecku?

W 100 g ryby po grecku (50 g ryby i 50 g sosu warzywnego) przygotowanej tradycyjnie czyli smażonej i z obsmażonymi przed duszeniem warzywami znajduje się:

Skąd pochodzi ryba po grecku?

Ryba po grecku kojarzy się z tradycyjną polską kuchnią i gości na świątecznych stołach w prawie wszystkich polskich domach. Rybę po grecku najczęściej podaje się podczas kolacji wigilijnej. Jest ona jednak daniem stosunkowo nowym i słuszna wydaje się teoria, że potrawa została wymyślona w PRL-u – czasie pustych sklepowych półek. Danie można przyrządzić z dowolnej ryby, a dodatki warzywne czyli marchew, seler, pietruszka i cebula nie są i nie były niczym ekskluzywnym. Sama nazwa przyciągała i dawała namiastkę egzotyki.

Warto wiedzieć

Przepis na rybę po grecku trudno znaleźć w przedwojennych książkach kucharskich. U Marii Ochorowicz – Monatowej, jednej z najbardziej znanych autorek tego okresu związanych z kuchnią, znajdziemy przepisy na ryby po francusku, holendersku, włosku, portugalsku, oczywiście po polsku i po żydowsku, ale po grecku – nie.

Ryba po grecku nie jest oczywiście daniem pochodzącym z Grecji. Grecy nie tylko jej nie znają, ale tez uważają, że danie to bardzo mocno odbiega od smaków kuchni greckiej. Jednak osoba, która wymyśliła nazwę mogła inspirować się bogactwem ryb i warzyw w tej właśnie kuchni. Być może pierwowzorem polskiej ryby po grecku jest „psari plaki” – pieczona w całości ryba przykryta warzywnym sosem na bazie pomidorów z dodatkiem ziół podlewanym białym winem.

Źródła:

  1. https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2015/12/ryba-po-grecku-wersja-dietetyczna.html
  2. https://cookit.pl/przepis/329266/Ryba+po+grecku+,smak+PRL-u
  3. http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,3305932.html?disableRedirects=true
  4. http://www.ilewazy.pl/porcja-ryby-po-grecku
  5. Ochorowicz-Monatowa M., Uniwersalna Książka Kucharska, Warszawa-Lwów, 1913, https://polona.pl/item/uniwersalna-ksiazka-kucharska-z-ilustracyami-i-kolorowemi-tablicami-odznaczona-na,MzU1NzM4Nw/
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE