Rum: rodzaje i wpływ na zdrowie. Jak pić rum?

2018-06-06 16:24 Marzena Masna, dietetyk

Rum jest alkoholem wysokoprocentowym o zawartości alkoholi od 37,5% do 81%, wytwarzanym z melasy lub soku trzcinowego. Istnieją różne rodzaje rumu od białego po czarny, a co za tym idzie - charakteryzujące się też odmiennym smakiem i aromatem. Rum można spożywać jako samodzielny napój lub wykorzystać do przygotowania drinków. Jednak podobnie jak w przypadku innych alkoholi w jego spożyciu należy zachować umiar. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma rum i jak pić rum.

Rum początkowo był napojem dla żeglarzy i niewolników, wykorzystywany jako przynęta na piratów w celu zwerbowania żeglarzy dla marynarki brytyjskiej.

Za kolebkę rumu uznaje się Indie i Chiny, zaś do Europy został przywieziony przez Arabów. Jego produkcja rozwijała się we Włoszech, Portugalii i Hiszpanii. W kolejnych wiekach produkcja rumu rozpowszechniała się w Ameryce Południowej.

Spis treści:

  1. Rum - produkcja
  2. Rum - rodzaje
  3. Rum - kalorie (kcal) i wpływ na zdrowie
  4. Rum - jak pić rum?
  5. Rum - cena, gdzie można kupić?
Posłuchaj o rumie. Poznaj jego właściwości i rodzaje. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami

Rum - produkcja

Rum otrzymuje się w procesie fermentacji alkoholowej i destylacji melasy, syropów powstałych w wyniku produkcji cukru trzcinowego lub z soku trzciny cukrowej. Nie ma jednej metody wytwarzania rumu, sposób jego produkcji jest uzależniony od miejsca, w którym powstaje.

Pierwszym etapem produkcji jest fermentacja melasy lub soku z trzciny cukrowej. Sok z trzciny cukrowej otrzymuje się w procesie zmiażdżenia trzciny cukrowej głównie na terenie wysp francuskojęzycznych. Następnie do melasy lub soku trzcinowego dodaje się drożdże i poddaje się procesowi fermentacji w wyniku, której otrzymuje się wino trzcinowe.

W zależności od regionu wyróżnia się trzy sposoby fermentacji: spontaniczną (z wykorzystaniem drożdży i mikroorganizmów naturalnie występujących w środowisku), kontrolowaną (z wykorzystaniem drożdży laboratoryjnych), kontrolowaną ciągłą (w stale napełnionej kadzi fermentacyjnej z ciągłym dodawaniem melasy).

Ostatnim etapem jest dojrzewanie, które różni się w zależności od producenta zarówno okresem starzenia jak i rodzajem użytych beczek. Najczęściej wymagane jest, by rum dojrzewał co najmniej rok. Dojrzewanie ma miejsce w starych beczkach po burbonie, beczkach dębowych lub zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Rum - rodzaje

Rum jest produkowany w ponad 80 krajach z użyciem różnych metod, różnych sposobów fermentacji, mieszania i okresu starzenia stąd też wynika różnorodność tego trunku. Wyodrębnia się kilka kategorii rumu:

  • Biały lub czysty rum - ma łagodny smak, najczęściej wykorzystywany jest do przygotowywania drinków, w których pożądany jest łagodny smak (np. Pina Colada, Mojito, Cuba Libre). Rum biały poddaje się starzeniu od roku do kilku lat, po czym filtruje w celu usunięcia koloru. Z reguły jest tańszy niż rum bardziej dojrzały. Popularne białe rumy: Bacardi Superior, Don Q Cristal, Cruzan Estate Light, Oronoco, Mount Gay Silver, Matusalem Plantino, Rubi Rey, Diplomatico Rum Blanco.
  • Złoty rum - ma bursztynową lub złotą barwę, jego smak zależy od rodzaju beczek, w których dojrzewał, może mieć smak wanilii, migdałów, cytrusów, karmelu lub kokosa. Złoty rum dojrzewa od kilku do kilkunastu lat. Złote rumy wykorzystuje się do przygotowania drinków o mocniejszym smaku. Popularne złote rumy: Abuelo, Appleton Special, Barcelo Dorado, Brugal Añejo, Bermudez Ron Dorado, Cacique Anejo Superior, Diplomatico Añejo, 5 Doorly, Don Q Gold, El Dorado 5, Gosling's Gold, Matusalem Clasico , Maui Gold Rum.
  • Ciemny rum - za ciemne rumy uznaje się trunki o barwie od jasnozłotej bursztynowej do czarnej, rum ten dojrzewa, co najmniej kilka lat w dębowych beczkach. Ciemny rum jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Do najpopularniejszych należą: Cruzan Estate Dark, Bacardi Select, Flor de Caña  Black Label, Barbancourt 3 Star, Diplomatico Anejo, Barcelo Dorado, Cockspur, El Dorado, Matusalem Classico , Mount Gay Eclipse i Santa Teresa Selecto.
  • Czarny rum - najciemniejszy rum, produkowany z melasy - gęstej, ciemnej cieczy powstałej w wyniku krystalizacji cukru. Czarny rum dojrzewa w mocno wypalonych lub zwęglonych beczkach. Czarny rum znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym do nadawania smaku i aromatu wyrobów cukierniczych i piekarskich. Wśród czarnych rumów wyróżnia się: Coruba, Cruzan Black Strap, Gosling’s Black Seal, Maui Dark Rum, Myers’s, Skipper Demerara, Woods 100, and Whaler’s Dark.
  • Granatowy rum - ciemny rum, którego historia sięga XVII wieku, był produkowany dla brytyjskiej floty. Popularne granatowe rumy: Lamb’s Navy Rum, Pusser’s, Lemon Hart, Skipper Demerara and Wood’s 100.
  • Premium Aged Rum - mieszanka kilku wiekowych rumów, w celu osiągnięcia niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ma ciemną barwę i wyrazisty smak. Ten rodzaj rumu posiada oświadczenie wiekowe na opakowaniu, odnoszące się do najmłodszego rumu, z którego składa się mieszanka, np. Appleton Estate 21 z Jamajki składa się ze starszych rumów, mających co najmniej 21 lat.
  • Overproof Rum - rum o wysokiej zawartości alkoholu (zawierający więcej niż 50% alkoholu). Ten rodzaj rumu jest popularny na Karaibach oraz wykorzystywany do przyrządzania potraw. Najbardziej popularny rum z tej kategorii to Jamaica’s Wray And Nephew White Overproof.
  • Cachaça - popularny w Brazylii, wytwarzany ze świeżego soku trzciny cukrowej, krótko dojrzewający lub niedojrzewający w beczkach. Do rumów z tej kategorii zalicza się: Agua Luca, Beija, Beleza Pura, Boca Loca, Cabana, Cachaça 51, Cuca Fresca, Fazenda Mãe de Ouro.
  • Rum smakowy - z dodatkiem suszonych owoców, korzenia imbiru, wanilii, ziela angielskiego, cynamonu, goździków, ekstraktów z owoców, np. cytrusowych, wiśni, czarnej porzeczki, mango, ananasa. Popularne rumy smakowe: Captain Morgan, Sailor Jerry, Pango, Montecristo, Foursquare, Malibu Coconut Rum, Castries Peanut Rum Cream, Bacardi Limon and Dragonberry, Cruzan Mango.

Rum - kalorie (kcal) i wpływ na zdrowie

Rum jest tak samo kaloryczny jak wódka, w 100 g tego napoju znajduje się 231 kcal.

Rum spożywany w umiarkowanych ilościach może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Badania wykazały potencjalne korzyści z picia tego napoju alkoholowego. Pewne jest natomiast, że picie rumu w nadmiarze, podobnie jak w przypadku innych alkoholi jest szkodliwe dla zdrowia. Spożywany w nadmiarze i zbyt często zwiększa ryzyko raka wątroby, może powodować biegunki i wymioty oraz prowadzi do uzależnienia, bo ma wysokie stężenie alkoholu.

Potencjalne korzystne działanie rumu:

  • zmniejsza ryzyko zawałów, zwiększa stężenie cholesterolu HDL we krwi,
  • ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, wspomaga walkę z bakteriami i leczenie przeziębienia,
  • zmniejsza ryzyko raka nerek o 38% w porównaniu nie spożywającymi rumu,
  • ma działanie antyseptyczne.

Potencjalne korzystne działanie rumu:

Rum - jak pić rum?

Sposób picia rumu zależy od jego rodzaju.

Rum biały, złoty i czarny najlepiej sprawdzi się w drinkach. Do najbardziej popularnych drinków z dodatkiem rumu należą: Pina Colada, Mojito, Cuba Libre. Można też je spożywać z dodatkiem lodu lub w formie szotów.

Rum smakowy najlepiej podawać z lodem. Premium Aged Rum należy pić w małych ilościach z niewielkiego kieliszka.

Rum - cena, gdzie można kupić?

Cena rumu zależy od jego wieku. Rum w wieku poniżej 8 lat dostaniemy w cenie niższej niż 100 zł, za rum w wieku od 8 do 12 lat zapłacimy od 100 do 300 zł. Rum mający powyżej 25 lat to wydatek rzędu od 350 zł do nawet 1400 zł za 700 ml trunku.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE