Rukola: jakie wartości odżywcze ma rukiew siewna? [PRZEPIS]

2014-06-05 13:41 Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Rukola znana u nas była przed wojną jako rukiew siewna. W ostatnich latach triumfalnie wróciła na stoły jako rukola. Tak nazywają ją Włosi, którzy bez tego warzywa nie mogą się obejść. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma rukola, jak ją kupować i jak jeść.

Rukola przypomina sałatę, ale wcale nie należy do warzyw liściastych, ale do kapustowatych, czyli do tej samej grupy, co brokuły, jarmuż i brukselka. Też jest bogatym źródłem chroniących przed rakiem glukozynolanów, które nadają jej wyrazisty smak.

Rukola: witaminy, aminokwasy, minerały

Rukola jest świetnym źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Jak wszystkie warzywa o zielonych liściach obfituje w kwas foliowy, jest w niej też witamina C i karotenoidy, z których najważniejsze – luteina i zeaksantyna, zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Dzięki obfitości aminokwasów siarkowych rukola działa bakteriobójczo.

Rukola: jak podawać?

Rukola ma zaskakujący smak – lekko korzenny, pikantny (im starsza, tym ostrzejsza). Dlatego warto ją dodawać zawsze, gdy trzeba zaostrzyć smak. Kładzie się ją na kanapki, dodaje do past serowych, jajek, mozzarelli. Rukola nadaje się również do dań gorących – pizzy, makaronów, sosów. Wchodzi w skład jednego z wariantów sosu pesto (zastępuje bazylię). Najprostszym daniem z rukolą jest sałatka.

Rukola: jak kupować?

Rukolę można kupić w pęczkach lub w plastikowym pudełku. Warto zwrócić uwagę, czy jest już umyta. Jeśli nie, listki płuczemy w zimnej wodzie i starannie osączamy (w wirówce do sałaty albo osuszamy w papierowym ręczniku). Rukolę można też wyhodować samemu z nasion – wysiać w doniczce i postawić na balkonie.

Przepis na sałatkę z rukoli z serem

  • 1/2 opakowania rukoli
  • 20 dag sera pleśniowego, np. gorgonzoli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • cukier

Rukolę, jeśli jest nieumyta, umyj, dokładnie osącz. Pomidorki pokrój. Sok z cytryny mieszaj z dużą szczyptą soli i cukru, aż się rozpuszczą. Mieszając, wlej oliwę. W salaterce wymieszaj rukolę z pomidorkami i pokruszonym serem. Sałatkę polej winegretem.

Zobacz wideo: jak uprawia się rukolę

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Zobacz wideo: przepis na pesto i lody z rukoli

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
di
|

Nogo Motyla, ty ignorancie. Leszek ma racje - zboża, a przede wszystkim półprodukty (np syrop glukozowo-fruktozowy) i produkty z nich pochodzące może i nas przy życiu utrzymują ale z pewnością nie zdrowym.
Co do rukoli jest ok, tylko osoby z chorobami tarczycy powinny zachować ostrożność (z reszta jak z całą rodziną warzyw krzyżowych)

motyla noga
|

1. Dobry człowieku, mógłbyś przeżyć całe życie żywiąc się wyłącznie zbożami. Bez twoich "wszystkich wartościowych minerałów", których wchłanianie ziarna zbóż jakoby zatrzymują.

2. Typowy "hollistic doctor" to szarlatan z "dyplomem" jakiejś "uczelni" (o której nikt nie słyszał) z siedzibą w jakimś miasteczku (o którym nikt nie słyszał) gdzieś w Bible Belt.

3. Nauki eksperymentalne (czyli rzetelne badania naukowe) to bardzo kosztowna zabawa. Finansowanie przez rządy i biznesy jest źródłem praktycznie całej naszej wiedzy o świecie. Wyniki badań, które nie są korzystne dla sponsorów, też są publikowane.
A z porad lekarza (akurat prawdziwego, nie szarlatana), który zaleca wyłączenie z diety pszenicy, korzysta np. były prezydent USA (konkretnie Bill Clinton). I wszyscy o tym wiedzą. Dlatego nie chrzań głupot, dobry człowieku, że wysokie kręgi rządowo-biznesowe coś ci blokują.

leszek zarski zarskil@yahoo.co
|

Owies tak jak żyto czy przede wszystkim pszenica należą do grupy nasion które zawierają substancje (pyt acid) która powoduje zatrzymanie wchłaniania wszystkich wartościowych mineralow do organizmu a zawarty w tych ziarnach zbóż (gluten) powoduje różne autoimunologiczne choroby które tylko holistic (medycyny naturalnej) lekarz potrafi pomoc w leczeniu i eliminacj.szczegolnie so n a to narażone osoby które żywią się tylko gotowa przetworzona zywnoscia. Wszystko to jest od dawna udowodnione badaniami naukowymi ale blokowane w każdym kraju przez rządy i biznesy.