Roszponka - właściwości i wartości odżywcze. Jakie witaminy ma roszponka?

2016-02-29 12:54 Monika Majewska

Roszponka to roślina podobna do sałaty o małych liściach. Jednak na tle sałat wyróżnia się nie tylko rozmiarem liści, lecz także wartościami odżywczymi, a co za tym idzie - właściwościami leczniczymi. Roszponka zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna. Sprawdź, jakie jeszcze witaminy zawiera roszponka i jakie ma działanie zdrowotne.

Roszponka warzywna (Valerianella locusta L.), inaczej kozłek sałatka, rapotynka, rapunkuł, raszpanka lub roszpunka, to roślina o ciemnozielonych, drobnych liściach. Choć botanicznie nie należy do rodziny sałat, lecz roślin kozłkowatych, powszechnie uznawana jest za sałatę. Roszponka w naszym kraju przez długi czas traktowana była jak chwast. Liczne wartości odżywcze roszponki w Polsce doceniono dopiero z początkiem XX wieku, gdy zaczęto ją uprawiać na szeroką skalę. Jednak właściwości lecznicze roszponki są znane od setek lat. Zapiski na temat kozłka sałatki można znaleźć już w zielniku brytyjskiego botanika Johna Gerarda z 1597 roku. W XVII do powstania prawdziwej „mody” na to warzywo przyczynił się podobno Jean-Baptiste de La Quintinie, królewski ogrodnik króla Ludwika XIV.

Warto wiedzieć

Wartości odżywcze roszponki warzywnej (w 100 g)

Wartość energetyczna - 21 kcal
Białko ogółem - 2.00 g
Tłuszcz - 0.40 g
Węglowodany - 3.60 g

Witaminy

Witamina C – 38.2 mg
Tiamina – 0.071 mg
Ryboflawina – 0.087 mg
Niacyna - 0.415 mg
Witamina B6  - 0.273 mg
Kwas foliowy -  14 µg
Witamina A – 7092 IU

Minerały

Wapń – 38 mg
Żelazo - 2.18 mg
Magnez - 13 mg
Fosfor - 53 mg
Potas - 459 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0.59 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Roszponka - skarbnica beta-karotenu

Roszponka jest skarbnicą beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A - substancji, z której organizm człowieka wytwarza witaminę A. Beta-karoten przyspiesza opalanie, wspomaga funkcjonowanie wzroku, może zapobiec chorobom serca, a nawet rozwojowi nowotworów. Poza tym beta-karoten ma właściwości odmładzające i chroni przed starzeniem.

Roszponka ma niski indeks glikemiczny i mogą po nią sięgać cukrzycy.

Roszponka oczyszcza organizm

Współczesna fitoterapia poleca roszponkę w celu oczyszczania krwi z toksyn i innych niepożądanych substancji, a także w celu odkwaszenia organizmu. W tym celu można przyrządzić oczyszczający napar z roszponką. Przygotuj 1 szklankę zielonych liści jarmużu, szpinaku, rukoli, roszponki, liści buraka, natki pietruszki i pokrzywy. Zioła zalej gorącą wodą i odstaw pod przykryciem do przestygnięcia.

Roszponka poprawia trawienie

Roszponka wspiera pracę układu pokarmowego, gdyż pozytywnie wpływa na trawienie. W medycynie naturalnej sok z roszponki stosuje się w nieżytach i wrzodach żołądka oraz dwunastnicy. Poza tym roszponka pomaga przy zaparciach.

Roszponka na wiosenne przesilenie

W ziołolecznictwie roszponkę stosuje się, by poradzić sobie z wiosennym przesileniem. Jeśli więc po zakończeniu zimy pojawią się objawy, takie jak osłabienie, senność, częste bóle głowy i bóle mięśni, rozdrażnienie czy mniejsza odporność na stres, warto sięgnąć po roszponkę.

Roszponka na uspokojenie

Roszponka należy do rodziny kozłkowatych, tak jak kozłek i lekarski, i podobnie jak to zioło wykazuje działanie uspokajające. Dlatego po roszponkę można sięgać w stanach napięcia i uczucia niepokoju, a także przy problemach ze snem. Roszponka powinna wywołać stan odprężenia psychicznego.

Roszponka w diecie chorych na dnę moczanową

Roszponka należy do warzyw, z których powstają małe ilości kwasu moczowego, podobnie jak bakłażany, papryka, cykoria, kapusta, ogórki, marchew czy kalarepa. W związku z tym jest zalecana w diecie chorych na dnę moczanową.

Warto wiedzieć

Roszpunka stała się znana także dzięki baśni braci Grimm. W ich opowieści Roszpunka to córka kobiety, która będąc w ciąży zapragnęła zjeść sałatę roszpunkę. Jednak rosła ona w ogrodzie czarownicy. Na prośbę ciężarnej żony mąż zerwał kilka listków, co miało poważne konsekwencje. Wiedźma zabrała ich dopiero co narodzoną córkę, nadała jej imię Roszpunka i uwięziła ją w wierzy, do której można się było dostać tylko po długich włosach dziewczynki.

Roszponka warzywna - zastosowanie w kuchni

Liście roszponki zbierane są w okresie od marca do kwietnia oraz późną jesienią. Mają one łagodny smak z subtelną nutą orzechowego aromatu. Im mniejsze listki, tym bardziej aromatyczne. Aby zachowały świeżość i kruchość, należy je przechowywać w lodówce, w wilgotnej ściereczce.

W kuchni liście roszponki stanowią bazę do sałatek, nadzień warzywnych, sufletów i jako składnik łagodzący do mieszanek warzyw liściastych.

ZOBACZ PRZEPIS >>> Pieczona brukselka z roszponką i orzechami laskowymi <<<

ZOBACZ PRZEPIS >>> Słodka sałatka z roszponką i truskawkami <<<

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
anna
|

Uwięziła ją w wieży powinno być

roszponka
|

w wieży, a nie wierzy!!!

ala
|

zdrowe