Rogal świętomarciński: wartości odżywcze. Jak go zrobić?

Rogal świętomarciński to rogal, który - wbrew pozorom - posiada liczne wartości odżywcze. Rogal świętomarciński jest bogaty w wiele witamin i składników mineralnych, a to za sprawą maku, orzechów włoskich i migdałów. Jednak rogal świętokrzyski jest dość kaloryczny. Ile kalorii ma rogal świętomarciński? Jakie jeszcze wartości odżywcze ma rogal świętomarciński? Jak wygląda przepis na rogala świętomarcińskiego?

Rogal świętomarciński jest wyrobem cukierniczym wypiekanym na 11 listopada, w dniu Św. Marcina. Historia rogali świętomarcińskich sięga 1891 roku, kiedy to rozdawano je ubogim po mszy odpustowej 11 listopada. Pomysłodawcą tego przedsięwzięcia był poznański piekarz Józef Melzer. Tradycyjne rogale świętomarcińskie są wypiekane tylko przez cukiernie mieszczące się w Poznaniu i województwie wielkopolskim, które posiadają certyfikat  Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Ponadto rogal świętomarciński znajduje się na liście chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej.

Spis treści

  1. Rogal świętomarciński: co to jest?
  2. Rogal świętomarciński: wartości odżywcze
  3. Rogal świętomarciński: skład odżywczy - 1 sztuka
  4. Rogal świętomarciński: jak wybrać rogala świętomarcińskiego?
  5. Rogal świętomarciński: przepis

Rogal świętomarciński: co to jest?

Rogal świętomarciński to wyrób cukierniczy składający się z ciasta półfrancuskiego i nadzienia z:

Rogal świętomarciński ma kształt półksiężyca z widocznymi warstwami na przekroju. Ciemnozłota lub jasnobrązowa skórka rogala pokryta jest lukrem i posypana posiekanymi orzechami.

Waga rogala waha się od 150 do 250 g.

Rogale produkuje się ręcznie, co sprawia, że ich wyrób jest bardzo czasochłonny.

Rogal świętomarciński: wartości odżywcze

Wartość odżywcza rogala świętomarcińskiego warunkują surowce, które zostały użyte do jego produkcji. Wyrób ten jest bardzo wysokokaloryczny. Jeden rogal świętomarciński dostarcza aż 850 kcal. Ponadto jest bogaty w tłuszcz: jest źródłem zarówno tłuszczów nasyconych, które znajdują się w margarynie, jak również tłuszczów wielonienasyconych, pochodzących z orzechów włoskich. Dodatkowo w rogalu znajdziemy kwasy tłuszczowe jednonienasycone, których źródłem jest mak - główny składnik nadzienia.

Dzięki zawartości maku, orzechów włoskich i migdałów, rogal świętomarciński to źródło:

Żelazo bierze udział w organizmie w transporcie i magazynowaniu tlenu, jest wykorzystywane do produkcji krwinek czerwonych, uczestniczy w syntezie DNA, pełni rolę w procesach odpornościowych a jego niedobór w organizmie prowadzi do anemii.

Wapń warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego. Cynk uczestniczy w procesach odpornościowych oraz wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Zaś magnez bierze udział w procesach:

Dodatkowo w rogalu można znaleźć nieznaczne ilości witamin z grupy B.

Rogal świętomarciński: skład odżywczy - 1 sztuka

  • Wartość kaloryczna - 850 kcal
  • Białko - 19,70 g
  • Tłuszcz - 50,00 g
  • Węglowodany - 91,3 g
  • Sacharoza - 21,3 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone - 15,2 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 15,6 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 15,9 g
  • Cholesterol - 46,9 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

  • Wapń - 468,2 mg (47%)
  • Sód - 35,5 mg (2%)
  • Fosfor - 489,4 mg (70%)
  • Potas - 589,2 mg (13%)
  • Magnez - 188,8 mg (47%)
  • Żelazo - 4,1 mg (41%)
  • Cynk - 2,3 mg (21%)
  • Miedź - 0,37 mg (41%)

Witaminy

Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2012

Jak powstają rogale świętomarcińskie w Rzeszowie

Rogal świętomarciński: jak wybrać rogala świętomarcińskiego?

Kupując rogale świętomarcińskie warto zwrócić uwagę, czy posiadają one certyfikat produktu regionalnego. W sprzedaży są również dostępne rogale pod inną nazwą, jak rogale makowe, jednak nie są one produkowane z wykorzystaniem tradycyjnej receptury.

Rogal świętomarciński: przepis

Przed przystąpieniem do produkcji ciasta przygotowywany jest rozczyn drożdżowy z mąki, mleka, drożdży i niewielkiej ilości cukru, który pozostawia się do wyrośnięcia na około godzinę.

Następnie dodaje się do niego mąkę, margarynę, mleko, cukier, jajka, sól i aromat. Wszystko poddaje się mieszaniu i pozostawia do wyrośnięcia. Gotowe ciasto jest dzielone na mniejsze części i krojone na kwadraty, które smarowane są tłuszczem.

Kwadraty ciasta są składane na kilka razy, każdorazowo smarowane tłuszczem i ponownie rozwałkowywane do uzyskania ciasta półfrancuskiego. Gotowe ciasto docelowo jest krojone na trójkąty, na które nakłada się masę makową przygotowaną z białego maku, który wcześniej zalewa się wrzątkiem i mieli dwukrotnie oraz dodaje się do niego cukier, jaja, margarynę, rodzynki, aromat migdałowy i owoce kandyzowane lub z syropu. Całość zawijana jest i formowana w półksiężyc. Następnie powierzchnia rogali jest pokrywana jajkiem i pieczona.

Po upieczeniu na rogale nakłada się lukier i posypuje się je rozdrobnionymi orzechami.

Czytaj też:

Polecamy e-poradnik
E-poradnik - ciasta drożdżowe

Autor: Materiały prasowe

Z poradnika dowiesz się:

  • Jakie są sekrety udanego ciasta drożdżowego?
  • Jak uratować ciasto drożdżowe?
  • Jakie błędy popełniamy przy robieniu ciasta drożdżowego?
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE