Resweratrol – właściwości i występowanie. Jakie produkty są bogate w resweratrol?

2017-07-25 13:30 Monika Majewska

Resweratrol to substancja, która występuje m.in. w czerwonym winie. To m.in. dzięki resweratrolowi Francuzi, którzy gustują w tym trunku, cieszą się zdrowiem układu sercowo-naczyniowego. Jednak resweratrol ma także inne właściwości - jest przydatny w leczeniu cukrzycy, w redukcji nadwagi i w zmniejszaniu ryzyka chorób nowotworowych. Podobno nawet przedłuża życie. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada resweratrol.

Resweratrol to antyoksydant (przeciwutleniacz), czyli substancja zwalczająca wolne rodniki, których nadmiar powoduje przedwczesne starzenie się i może doprowadzić do licznych chorób, w tym tych układu sercowo-naczyniowego czy nowotworów. W związku z tym resweratrol, niszcząc wolne rodniki, zmniejsza ryzyko tych chorób i przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia.

Resweratrol – występowanie. Jakie produkty są bogate w resweratrol?

Resweratrol występuje w dwóch postaciach: naturalnej – tzw. postać trans, i cisresweratrolu, który powstaje w procesie fermentacji skórek z winogron.

Najlepszym źródłem trans-resweratrolu są czarne odmiany winogrona, a zwłaszcza ich skórki. W świeżych skórkach tych winogron występuje 50-100 mg resweratrolu na 1 g, co stanowi 5-10 proc. ich biomasy. Najwięcej tej dobroczynnej substancji zawierają czerwone winogrona odmiany Pinot noir. Resweratrol występuje także, ale już w mniejszych ilościach, w:

Resweratrol syntetyzują rośliny w odpowiedzi na infekcje grzybicze lub pod wpływem silnego czynnika stresogennego (uszkodzenie tkanki, narażenie na promieniowanie UV i niedobór wody). Także rośliny uprawiane w cieplejszym klimacie posiadają go więcej niż te, które dojrzewają w chłodniejszym.

Resweratrol powstaje także w procesie fermentacji skórek z winogron. W związku z tym jest obecny w winie. Najwięcej tego związku można znaleźć w winie czerwonym, ponieważ ma ono w procesie fermentacji dłuższy kontakt ze skórkami winogron niż białe wino. Średnia zawartość resweratrolu w winach czerwonych wynosi ok. 1,9 mg/dm3. Czerwone wina o największej zawartości resweratrolu to: Pinot Noir, St.Laurent, Marzemino, Merlot i Blaufränkisch, natomiast Agriogitiko jest gatunkiem o najmniejszej jego zawartości. Wielu badaczy uważa, że związek ten jest odpowiedzialny za tzw. francuski paradoks – tzn. wyjątkową w Europie Zachodniej średnią długość życia Francuzów, mimo ich niezbyt zdrowej, zbyt tłustej diety i picia dużej ilości alkoholu, a zwłaszcza wina.

Resweratrol – właściwości prozdrowotne

Resweratrol ma pozytywny wpływ przede wszystkim na układ krążenia. Hamuje bowiem agregację płytek krwi, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów, a także zmniejsza wchłanianie „złego” cholesterolu LDL w ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału i choroby wieńcowej. Ponadto udowodniono, że resweratrol obniża ciśnienie krwi. Badanie przeprowadzona na trzydziestu osobach z chorobą wieńcową. Podano im 600 mg/d ekstraktu z czerwonych winogron zawierającego 0,9 mg trans-resweratrolu. Już po 60 min od spożycia zaobserwowano wzrost przepływu krwi przez naczynia krwionośne.

Według naukowców resweratrol wpływa na regulację równowagi energetycznej, co może zapobiegać chorobom dietozależnym – otyłości (resweratrol stymuluje proces rozpadu komórek tłuszczowych) i związanym z nią zaburzeniom metabolicznym, m.in. cukrzycy. Ponadto odgrywa ważną rolę nie tylko w zapobieganiu, lecz także w terapii nowotworów (zwiększa efektywność chemioterapii). W przypadku nowotworów już istniejących, może nawet hamować ich rozprzestrzenianie się i tworzenie przerzutów. Badacze przekonują także, że ten przeciwutleniacz zmniejsza ryzyko chorób neurodegradacyjnych, m.in. choroby Alzheimera, a także może zapobiegać osteoporozie.

Z badań na myszach wynika, że resweratrol, przyjmowany w nadmiernych dawkach, może być niebezpieczny dla zdrowia. Bezpieczna dawka nie powinna przekraczać 0,3g/kg masy ciała. Znaczne przekroczenie tych norm prowadzi m.in. do utarty masy ciała, braku apetytu, wzrostu kreatyniny, bilirubiny, albuminy oraz znacznego spadku liczby białych oraz czerwonych krwinek.

Mimo że resweratrol wywiera bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, to nie jest on taki sam u wszystkich. Tak wynika z badań opublikowanych w magazynie „Cell Metabolism”. Naukowcy przez 12 tygodni obserwowali grupę kobiet o prawidłowej masie ciała, które przyjmowały ten przeciwutleniacz w postaci suplementu i nie odczuły one żadnych korzyści zdrowotnych. Badacze wywnioskowali więc, że resweratrol w postaci suplementu może mieć korzystny wpływ, ale jedynie w przypadku osób, które cierpią na cukrzycę, otyłość czy nietolerancję glukozy. To bardzo ciekawe, gdyż inne badania udowodniły pozytywny wpływ resweratrolu zawartego w czerwonym winie na wszystkich badanych. Specjaliści przypuszczają, że współodpowiedzialne są za to także inne składniki wina. W winie, poza resweratrolem, znajdują się także prozdrowotne antocyjaniny, katechiny i kwercetyna.

To ci się przyda

Czy resweratrol przedłuża życie?

Plotka głosi, że resweratrol przedłuża życie. Owszem, w badaniach naukowych związek ten przedłuża życie drożdży, bezkręgowych nicieni oraz ryb z gatunku Notobranchius furzeni, które żyją najkrócej wśród wszystkich kręgowców. Natomiast nie przedłuża życia zbadanym dwóm gatunkom drozofilii (muszki owocowej) ani myszom, które pod względem genetycznym i fizjologicznym są najbliższe człowiekowi. Tak wynika z badań naukowców z Uniwersytetu w Otago w Nowej Zelandii. Ich zdaniem czynnikiem, który w połączeniu z resweratrolem może poprawić nie tylko jakość, ale być może przedłużyć życie, jest odpowiednia, zbilansowana dieta. W związku z tym przestrzegają przed nie tylko przed nadmiernym piciem wina, lecz także przez preparatami zawierającymi resweratrol, reklamowanymi jako suplementy diety, które wydłużają życie. Tym bardziej, że nie są one tanie (40 tabletek to wydatek ok. 140 zł).

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
babcia
|

Są już brytyjskie badania, świadczące o tym, że antyoksydanty w postaci suplementów prawie nie mają żadnego działania, ale kasa wzięta od ludzi, a koncerny ukrywają wyniki. Mówiła o tym w telewizji badaczka, która sama prowadziła te badania. Kolejna ściema.

norika
|

Resweratrol, podobnie jak inne przeciwutleniacze przyjmowany w suplementach diety jest słabo przyswajalny.Jego wchłanianie z tabletek czy kapsułek to zaledwie kilka-, kilkanaście procent. Dobrym wyjścviem jest przyjmowanie przeciwutleniaczy (reweratrolu czy glutationu) w formie liposomowej. Otoczka lipidowa chroni zawartą w niej substancję przed strawieniem w żołądku i umożliwia przyswojenie nawet ponad 90-procentowe. Sa już firmy produkujące przeiwutleniacz w postaci preparatów liposomowych w płynie.

Krople
|

Stosując tą unikalną substancję przez regularny czas można wspomódz organizm aby prosperował jak należy ale najlepiej w postaci płynu bo podobno kapsułki są mniej efektywne

Elwira
|

antyoksydant taksyfolina jest najsilniejszy,wg ORAC zawiera ponad 32 tys.umoleTE/g (potencjał antyoksydacyjny) to bardzo dużo! Najlepiej komponuje się z witaminą c . I to jest super dawka na naczynia krwionośne no i całego układu krążenia

naga prawda
|

bzdety tu piszą..najwięcej resweratrolu jest w rdestowcu ok 5000 razy wiecej..Nawet w tych wszystkich suplementach robionych niby to ze skórek winogron jest resweratrol z rdestowca- bo taniej.Taka jest naga prawda

Krzysztof
|

Rewelacja. Po Penicylinie największe odkrycie światowej nauki. Może niekoniecznie nauki bo to sama natura. Leczy , zapobiega ,cofa proces starzenia.

nick
|

nie wiem ale się domyślam