PRZETWORY domowe na zimę: smaczne i zdrowe

Produkowane przemysłowymi metodami przetwory przypominają babcine – ale tylko z wyglądu. My znamy przepisy na smaczne i zdrowe przetwory, na widok których ślinka leci. Tak więc pakuj owoce i warzywa do słoików!

Nasze babcie całe lato robiły przetwory, bo zimą nie było świeżych owoców ani warzyw. Teraz, choć przez okrągły rok nawet najbardziej egzotyczne owocewarzywa są dostępne, warto podtrzymać tę tradycję i wykorzystać przepisy na konfitury, dżemy, pikle, marynaty. Nie musisz produkować przetworów w ilościach „przemysłowych”, wystarczy kilkanaście, ale robionych tak samo jak przed laty. Żeby słoiki w 100 proc. mogły spełniać warunki ruchu Slow Food, nie powinno w nich być nawet substancji żelujących!

Na domowe przetwory wybieraj warzywa i owoce z najbliższej okolicy

Robienie domowych przetworów jest modne, idealnie wpisuje się w ideę „eat local” – „jedz lokalnie”, czyli sezonowe owoce i warzywa z najbliższej okolicy – truskawki, maliny, porzeczki, pomidory, ogórki. Amerykanie obliczyli, że produkt, który trafia na ich talerz, przebył 1500 mil. W tej podróży traci świeżość i sporo składników odżywczych. Wybierając owoce i warzywa rosnące na miejscu, przyczyniasz się do oszczędności energii. Ważne też, że wykorzystujesz surowce wtórne – słoiki po innych produktach.

Przy robieniu przetworów niezbędna jest rygorystyczna higiena

Wszystkie słoiki muszą być jałowe. Można je wygotować, nie zapominając o zakrętkach (uszkodzone wyrzuć). Dobrym sposobem pasteryzacji jest włożenie słoików do gorącego piekarnika na 15 minut albo przepłukanie 70-procentowym spirytusem. Alkohol niszczy bakterie skuteczniej niż wrzątek.

Przetwory chroń przed światłem

Gotowym przetworom szkodzi wysoka temperatura i światło. Dlatego trzeba je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Lepiej nie przetrzymywać ich dłużej niż jeden sezon – tracą kolor i, co ważniejsze, stają się bezwartościowe pod względem odżywczym. Jeżeli po otwarciu słoika zauważysz ślad pleśni, nie próbuj jej usuwać, bo cały przetwór jest zepsuty.

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE