Przepisy na smaczne kurki

Kurki zbierają nawet początkujący grzybiarze, bo łatwo je dostrzec i trudno pomylić z innymi grzybami. A co najważniejsze - te grzyby nigdy nie są robaczywe! Sezon na kurki trwa od czerwca do października, więc jest sporo czasu, by wypróbować nasze przepisy na smaczne kurki.

Pieprznik jadalny, bo taka jest botaniczna nazwa kurki, najłatwiej znaleźć w lasach iglastych. Grzyby rosną gromadnie, po kilkanaście sztuk. Zbiera się je od połowy czerwca do października. Mają delikatny aromat, są twarde i, jak na grzyby, trwałe.

Kurki, jak każde grzyby, są nie dla każdego

Wartość odżywcza kurek jest umiarkowana, podobnie jak innych grzybów, ale nie są jednak - wbrew powszechnej opinii - zupełnie bezwartościowe. Zawierają dużo wody i białka. Jest w nich nieco witaminy D, E, C, witamin z grupy B, beta-karotenu i śladowe ilości minerałów (potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, fluor, jod, miedź). Mają mało kalorii, są za to ciężkostrawne.

Reakcja organizmu na grzyby jest indywidualna. Ze względu na to, że długo zalegają w przewodzie pokarmowym, nie powinny ich jeść osoby z problemami wątroby i układu trawienia, małe dzieci i seniorzy. Muszą z nich zrezygnować także uczuleni na grzyby.

Pamiętaj, nawet jeśli nie cierpisz na żadne dolegliwość, będące przeciwwskazaniem do spożywania grzybów, zjedzenie dużej ilości kurek smażonych, ze śmietaną, zwłaszcza przed snem na pewno nie skończy się dobrze.

Nie przegap:

Kurki duszone, smażone...

Najsmaczniejsze są świeże grzyby o lekko „rozkwitłych” kapeluszach. Czyści się suche grzyby, a następnie szybko płucze, żeby nie nasiąkły wodą, i osusza.

Świeże kurki są wspaniałym składnikiem zup, sosów, dodatkiem do duszonych mięs, jajecznicy, makaronu. Można je zapiekać w kruchym cieście i pod beszamelem. Kurki dusi się dłużej niż inne grzyby, uzupełniając wodą wydzielany sok. Można dodać trochę masła i podsmażoną cebulę. Kurki tradycyjnie smaży się na maśle.

Uwaga!

Grzyby soli się po usmażeniu. Posolone wcześniej wydzielają dużo soku, który utrudnia smażenie. Potrawy z grzybów najlepiej jeść w dniu, w którym zostały przyrządzone. W lodówce można je przechowywać nie dłużej niż 48 godzin.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
ewa
|

A może omlet z kurek w sosie śmietanowym?
polecam, jest przepyszny:

Składniki na 2 porcje:
8 jajek
1-2 łyżki mąki pszennej
200 g świeżych kurek
2-3 łyżki masła
1/3 pęczka koperku
nieduża cebula
śmietana lub jogurt naturalny (mały kubeczek)

Sposób przygotowania:
Kurki oczyścić, lekko opłukać (małą ilością wody!) pokroić i usmażyć na maśle z dodatkiem cebulki, po 10 minutach kurki zalać śmietaną lub jogurtem, doprawić solą, pieprzem i dusić jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje, na koniec dodać drobno posiekany koperek. W międzyczasie ubić jajka na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać łyżkę lub dwie mąki i delikatnie przemieszać bez ubijania. Tak przygotowaną masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię. Gdy brzegi omletu zetną się, na jego górę wylewamy sos kurkowo-śmietanowy i smażymy pod przykryciem, aż spód zezłoci się.

(przepis znaleziony na www.sekretzdrowiaiurody.pl/...

danka
|

kurki możemy mrozić;ale przedtem należy zblanszować i są gotowe do mrożenia.

tobi47
|

Wróciłem z urlopu i przywiozłem trochę kurek zamrożonych.
Było ich tyle , że jedyny sposób aby je przywieść z urlopu to zamrozić.
Jakoś przetrwały podróż, teraz zastanawiam się co dalej - marynować , dusić.
Smacznego

Dainah
|

powiem tak, może to prawda, że grzyby solimy "po" bo puszczają sok (sprawdzę) ale pieczarki solimy " w trakcie" właśnie po to aby nie puszczały soku. To jest sprawdzone przeze mnie, mam zawsze pięknie usmażone pieczarki.Polecam

zdzislawa
|

Prosze mi powiedziec czy kurki mozna mrozic