Produkty, które najbardziej szkodzą sercu [LISTA]. Wyrzuć je z menu

2021-01-14 12:58 Katarzyna Hubicz

Które produkty szkodzą sercu? Planując codzienne menu tak naprawdę mało kto się nad tym zastanawia. To błąd, zwłaszcza, że choroby serca to najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce, a optymalna dieta pozwala zmniejszyć ich ryzyko, wpływa bowiem nie tylko na stan serca, ale i całego układu krążenia. Oto produkty, które najbardziej szkodzą sercu.

Produkty, które szkodzą sercu, ma w kuchni niemal każdy. Kardiolodzy alarmują, że wiele osób sięga po nie nawet kilka razy dziennie, co znacząco zwiększa ryzyko chorób serca, a nawet jego zawału.

A przecież serce to najważniejszy mięsień naszego ciała - w ciągu każdego dnia życia przepompowuje blisko 350 litrów krwi, nie odpoczywając nawet przez chwilę. Dlatego warto zadbać o to, by stale było w jak najlepszej kondycji. Na które produkty nie ma miejsca w diecie osób dbających o serce?

Spis treści

  1. Sól i słone przekąski
  2. Cukier i wyroby cukiernicze
  3. Wędliny i konserwy mięsne
  4. Potrawy smażone w głębokim tłuszczu
  5. Dania fast food
  6. Napoje energetyczne

Sól i słone przekąski

Sól szkodzi sercu, gdyż zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, będącego jedną z głównych przyczyn zawału serca i jego niewydolności. Dlatego należy ją ograniczyć. Zalecana maksymalna dzienna dawka soli, którą WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) uznaje za bezpieczną to nie więcej, niż 4-5 g, a więc tyle, ile mieści się w łyżeczce od herbaty.

Polacy zjadają jej dużo więcej - nawet 7-10 g. Większość nie pochodzi jednak z solniczki, a z produktów przetworzonych - słonych przekąsek, wędlin, zupek w proszku, serów, czy płatków śniadaniowych. Lepiej więc ich unikać.

Cukier i wyroby cukiernicze

Cukier na równi z solą nazywany bywa białą śmiercią, gdyż jego nadmiar w diecie prowadzi m.in. do otłuszczenia narządów wewnętrznych i do problemów z naczyniami krwionośnymi, co przekłada się na dolegliwości układu krążenia i serca. Nadmiar cukru zwiększa również ciśnienie krwi.

Szkodliwy dla serca jest nie tylko cukier, który dodajemy do kawy czy herbaty, ale również wszystkie produkty zawierające tzw. cukier dodany, jak słodzone jogurty, płatki śniadaniowe, słodkie gazowane napoje itp. No i oczywiście słodycze. Te, które można kupić w sklepach, często zawierają również jeszcze jeden niekorzystny dla serca składnik: tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne. Ich spożywanie zwiększa stężenie cholesterolu we krwi. 

Wędliny i konserwy mięsne

Przetworzone mięso takie jak szynka, parówki, boczek, bekon, kiełbasa, kabanosy, mielonka z puszki to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a także soli (jest jej w nich nawet kilkaset proc. więcej, niż w świeżym mięsie) i konserwantów. Ich częste jedzenie to prosta droga do nadciśnienia tętniczego i miażdżycy - a jej następstwem może być zawał serca lub udar mózgu. Zdrowsze dla serca będą wędliny, które zrobimy w domu.

Potrawy smażone w głębokim tłuszczu

Frytki, dania azjatyckie, smażone banany, schab w cieście - wszystkie te potrawy łączy to, że są smażone w głębokim oleju, a taki proces obróbki nie tylko sprawia, że są bardziej kaloryczne. Dania takie zazwyczaj zawierają również bardzo dużo tłuszczy trans, zwiększających ryzyko m.in. chorób serca. Częste jedzenie takich potraw podwyższa stężenie złego cholesterolu LDL  i obniża stężenie dobrego cholesterolu HDL, a zachwianie tych proporcji może prowadzić do miażdżycy.

Dania fast food

Hamburger, pizza, nuggetsy z kurczaka, kebab... Potrawy te niewątpliwie są smaczne, jednak nie dostarczają zbyt wielu składników odżywczych - ale kalorii już tak. A dlaczego szkodzą sercu? Sprawia to wysoka zawartość soli i tłuszczów nasyconych. Wiele badań udowodniło, że częste spożywanie dań fast food ma ścisły związek z chorobami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak miażdżyca, nadciśnienie, choroby serca, zawał serca.

Napoje energetyczne

Już jedna puszka "energetyka" może mieć poważne następstwa w postaci kołatania serca. Regularne picie takich napojów to dla serca olbrzymie obciążenie: zawarte w nich składniki w bardzo wysokim stężeniu (np. kofeina, tauryna, guarana) doprowadzają bowiem do zmniejszania światła naczyń krwionośnych, a to z kolei jest przyczyną wzrostu ciśnienia tętniczego. Jak powszechnie wiadomo, zbyt wysokie ciśnienie może prowadzić do poważnych problemów z sercem: jego niewydolności czy zawału.

Pierwsza pomoc: atak serca
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE