Parszywa 12 - warzywa i owoce najbardziej skażone pestycydami

2021-09-13 12:23

Parszywa (brudna) dwunastka to lista najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców, publikowana co roku przez amerykańską organizację EWG. Budzi ona nie lada sensację, jednak okazuje się, że ranking nie jest przygotowany rzetelnie i powinniśmy do niego podchodzić sceptycznie.

Spis treści

  1. Brudna (parszywa) dwunastka warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami
  2. Parszywa 12 - lista nie jest do końca rzetelna
  3. Ile chemii jest w warzywach i owocach?
  4. Jak unikać pestycydów?
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Jak wynika z badań, aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalny poziom pestycydów - substancji stosowanych w rolnictwie w celu zwalczania szkodników, chorób roślin uprawnych i chwastów.

Powinny na nie uważać zwłaszcza kobiety w ciąży i małe dzieci, gdyż dla nich pestycydy stanowią największe zagrożenie. Na szczęście jest kilka skutecznych domowych sposobów na pozbycie się pozostałości po środkach ochrony roślin.

Brudna (parszywa) dwunastka warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami

EWG (Enviromental Working Group) co roku publikuje listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking - nazywany brudną albo parszywą dwunastką - tworzony jest w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych przez amerykański Departament Rolnictwa i FDA (Food and Drug Administration - rządowa agencja zajmująca się kontrolą żywności w USA).

W 2021 roku na liście warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami znalazły się:

  1. truskawki
  2. szpinak
  3. jarmuż i kapusta
  4. nektarynki
  5. jabłka
  6. winogrona
  7. wiśnie
  8. brzoskwinie
  9. gruszki
  10. papryka
  11. seler naciowy
  12. pomidory 

Źródło: www.ewg.org

Obok "brudnej dwunastki" Enviromental Working Group przygotowuje też "czystą piętnastkę", czyli listę owoców i warzyw najmniej skażonych pestycydami. Są to: awokado, słodka kukurydza, ananas, mrożony groszek cukrowy, cebula, papaja, bakłażany, szparagi, kiwi, kapusta, kalafior, melon kantalupa, brokuły, grzyby, melon miodowy.

Parszywa 12 - lista nie jest do końca rzetelna

Do listy "parszywej 12" należy podchodzić sceptycznie. Z kilku powodów. Po pierwsze, Environmental Working Group (EWG) nie jest grupą badawczą. EWG jedynie interpretuje dane, które zebrał wcześniej amerykański U.S. Department of Agriculture (USDA).

Po drugie, lista nie jest przygotowana rzetelnie. Nie bierze się pod uwagę stopnia skażenia, a jedynie jego fakt. Nie ma też różnicowania stopnia toksyczności użytych pestycydów.

Po trzecie, badane próbki są zebrane w Ameryce, nie u nas. Amerykańskie warzywa i owoce rosną w innym klimacie, na innej glebie niż nasze. W naszej części świata używa się także innych technologii i środków ochrony roślin.

EWG zaleca, aby warzywa i owoce należące do parszywej 12 kupować w sklepach z żywnością organiczną. Sugeruje to, że warzywa i owoce organiczne są wolne od pestycydów, co nie jest prawdą. W rolnictwie organicznym również używa się pestycydów, tylko innych niż w rolnictwie konwencjonalnym.

Co prawda pozostałości pestycydów w produktach organicznych jest mniej niż w produktach z rolnictwa konwencjonalnego, jednak jest to niewielka różnica.

Ile chemii jest w warzywach i owocach?

Konsumenci często obawiają się obecności środków ochrony roślin w żywności. Tymczasem, wyniki krajowego monitoringu wskazują, że w połowie próbek nie wykrywa się pozostałości środków ochrony roślin, a pozostała większość spełnia określone prawem normy (NDP, najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości).

Źródło: Youtube.com/newsrm.tv

Warto wiedzieć

Jak unikać pestycydów?

  • jedz warzywa i owoce sezonowe
  • kupuj lokalne produkty
  • myj dokładnie warzywa i owoce
  • jeśli masz ku temu warunki, załóż własny warzywno-owocowy ogródek
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.