Papryka czerwona, żółta czy zielona - która jest najlepsza? Czy kolor papryki ma znaczenie?

2020-09-10 15:08

Papryka czerwona, żółta i zielona - takie kolory papryki możemy najczęściej spotkać w sklepach. Rzadziej widuje się też pomarańczowe i fioletowe egzemplarze. Ale który kolor papryki jest najzdrowszy i najsmaczniejszy?

Wiele osób przed zakupem zastanawia się, którą paprykę wybrać: czerwoną, żółtą czy zieloną, bo nie wie, czy kolor papryki ma znaczenie. Owszem, ma znaczenie, ale nie tak wielkie, jak by nam się mogło wydawać...

Spis treści

  1. Od czego zależy kolor papryki?
  2. Kolor papryki a smak
  3. Jaki kolor papryki jest najzdrowszy?
  4. Papryka czerwona, żółta czy zielona - którą wybrać?

Od czego zależy kolor papryki?

Papryka czerwona, żółta i zielona to tak naprawdę ta sama papryka, tylko zerwana w różnych stadiach dojrzewania. Najdłużej na krzaku wisiała oczywiście papryka czerwona - to ona pochłonęła najwięcej promieni słonecznych, najkrócej - zielona. 

Mogłoby się wydawać, że zielone warzywo jest niedojrzałe, więc nie nadaje się do jedzenia, ale zasada ta nie sprawdza się w przypadku papryki. Żółta papryka to takie stadium pośrednie między papryką w pełni dojrzałą a tą młodą. 

Kolor papryki a smak

Czy kolor papryki wpływa na jej smak? Owszem, zielona papryka jest bardziej gorzka w smaku, natomiast czerwona - dzięki dużej zawartości beta-karotenu - potrafi być naprawdę słodka. Żółta jest z kolei bardziej łagodna i neutralna w smaku. 

Jaki kolor papryki jest najzdrowszy?

Papryka jest bardzo zdrowym warzywem - zawiera m.in.:

Czy kolor papryki wpływa na jej wartości odżywcze? Tak, ale w niewielkim stopniu. 

Jeśli chodzi o witaminę C, to w 150 mg najwięcej zawierają jej papryka czerwona (210 mg) i zielona (209 mg), żółta nieco mniej, ale nadal dużo (195 mg).   

Z kolei najlepszym źródłem beta-karotenu jest papryka czerwona - w 150 g ma aż 531 jednostek, zielona - 270, a żółta - tylko 47. Beta-karoten, czyli inaczej prowitamina A, odpowiada za dobry wzrok, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek.

Równie cenna dla naszego zdrowia jest witamina E obecna w papryce, nazywana też "witaminą miłości lub płodności", bo zatrzymuje procesy starzenia się skóry i pozytywnie wpływa na płodność. Jak się okazuje, we wszystkich odmianach papryki jest podobna ilość tej witaminy.  

Jeśli chodzi o zawartość potasu, również wygrywa papryka czerwona (400 mg w 150 g warzywa), goni ją papryka zielona (330 mg), a na końcu jest papryka żółta z wynikiem 266 mg.

Także pod względem zawartości kwasu foliowego, jakże potrzebnego każdej kobiecie w okresie ciąży i karmienia piersią, zwycięzcą jest papryka czerwona, która zawiera go prawie dwa razy więcej niż pozostałe papryki.

Papryka czerwona, żółta czy zielona - którą wybrać?

Z uwagi na największe bogactwo składników odżywczych najbardziej polecana jest papryka czerwona, jednak nie powinniśmy rezygnować również z innych kolorów. Najlepszym pomysłem jest łączenie w daniach różnych kolorów papryki - wtedy nasza dieta będzie różnorodna i będziemy mieli pewność, że dostarczyliśmy naszemu organizmowi różnego rodzaju wartościowych składników.

Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor najlepszy?

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.