Owoce, których nie można jeść prosto z krzaka

2019-06-27 11:27 Monika Majewska

Owoce, których nie można jeść prosto z krzaka, to owoce leśne. Istnieje ryzyko, że znajdują się na nich jaja pasożyta, który wywołuje potencjalnie śmiertelną chorobę - bąblowicę. Sprawdź, których dokładnie owoców lepiej nie jeść prosto z krzaka.

Owoce, których nie można jeść prosto z krzaka, to owoce leśne. Wraz z nieumytymi owocami leśnymi, można zjeść groźnego pasożyta, który wywołuje bąblowicę.

Pasożyt - tasiemiec - przenoszony jest przez dzikie zwierzęta - dziki, lisy, jenoty, a także przez psy i koty. Pasożyt jest bardzo groźny dla człowieka - rozwija się tak, jak choroba nowotworowa.

Do owoców leśnych są przyczepione niewidoczne ludzkim okiem jaja tasiemca. Mogą tam trafić razem z kałem lisów czy dzików. W polskich lasach jest coraz więcej lisów, z których część jest zakażona pasożytem. Nie ma szans, że na jagodach "coś" wzbudzi podejrzenia.

Po zjedzeniu skażonych jagód czy poziomek, jaja tasiemca przedostają się do krwi i z nią rozprzestrzeniają się do różnych części ciała - najczęściej wątroby. W żadnym wypadku nie należy jeść bezpośrednio z krzaka i nie należy się sugerować, że hodowla jest ekologiczna.

Po powrocie z lasu czy jakiejkolwiek wycieczki na świeże powietrze należy dokładnie umyć ręce. Zakażenie bąblowicą może nastąpić poprzez brudne ręce.

Przy zbieraniu owoców leśnych lub grzybów szczególną ostrożność trzeba zachować w województwach: warmińsko-mazurskim, podkarpackim, mazowieckim i małopolskim.

Na tych terenach, jak podawała Pracownia Parazytoz Domowych Instytutu Parazytologii Polskiej Akademii Nauk, odnotowywano najwięcej zakażonych lisów i jenotów. Oczywiście można jeść świeże jagody i owoce, ale należy je przedtem bardzo dobrze wypłukać pod bieżącą wodą.

Jagody

Jagody
Autor: Thinkstockphotos.com

Pojedyncza czarna jagoda czyli inaczej borówka, czernica jest to niewysoka krzewinka. Jeśli występują one w dużej ilości, to tworzą w lasach rozległe borówczyska, w których można spędzić nawet kilka godzin na zbieraniu owoców, czyli jagód. Jagody można zbierać od lipca do początku września.

Poziomki

Poziomki
Autor: Thinkstockphotos.com

Poziomki znajdujemy najczęściej na nasłonecznionych skrajach lasów oraz na polanach i porębach w czerwcu i lipcu.

Oprócz dzikich gatunków, które rosną na słonecznych skrajach lasów i na polanach, wyróżniamy także poziomkę ogrodową.

Należy jednak pamiętać, że owoce i liście poziomek z domowego ogródka mają słabsze właściwości lecznicze, niż te dziko rosnące.

Jeżyny

Jeżyny
Autor: Thinkstockphotos.com

Jeżyny w Polsce spotyka się ją na całym niżu i w niższych partiach górskich, w lasach, zaroślach, na miedzach i przydrożach.

Na terenie naszego kraju rośnie blisko 50 gatunków jeżyn, z których wiele może być wykorzystanych w lecznictwie.

Maliny

Maliny
Autor: Thinkstockphotos.com

Malina w Polsce rośnie dość pospolicie na niżu i w górach aż po strefę kosodrzewiny, w lasach i zaroślach oraz na porębach leśnych. Owocuje w lipcu i sierpniu.

Borówka brusznica

Borówka brusznica (czerwona)
Autor: Thinkstockphotos.com

Borówka brusznica jest to również drobna krzewinka, rosnąca w lasach na piaszczystych glebach oraz na torfowiskach, której owocami są drobne czerwone lub czerwono-białe jagody o dość twardej skórce.

Co powinieneś wiedzieć o dzikich owocach leśnych?

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
TrueMiss
|

Pamiętam jak w podstawówce zrywało się kwiaty z pokrzywy i wysysało się z nich takie biało mleczko. Wszyscy to robili, a potem wszystkich brzuch bolał!

erzjstz
|

Nic nie wolno jesc, musicie tylko produkty nestle jesc i Unilever, tylko te sa zdrowe, soki tylko tymbarka.. z drzewa? tfuuu! zarazki choroby, piach syf.. tylko wysokoprzetworzone, aby nawet smaku soku pomaranczowego nie mozna by balo rozpoznac. To sa dobre produkty, z rafinowanym cukrem.. ludzie, 10 lat mlodosci co roku jadlo sie z drzew, krzakow.. z piachem truskawki, jezyny, jagody.. ludzie powariowaliscie a ta gazeta zarzadzaja dzieci wychowywane na prod. silnie przetworzonych, bo jak cos takiego mozna pisac?