Owoc kaki - pomidor o smaku śliwki. Spróbuj egzotycznego owocu kaki

2012-11-20 12:14 Anna Ławniczak

Owoc kaki czyli persymona albo szaron jest przybyszem z Chin. Kaki wygląda jak pomidor a smakuje jak śliwka. Jest w polskich sklepach i warto go spróbować. Owoc kaki to źródło witaminy A, przeciwutleniaczy i przeciwrakowych fitozwiązków.

Owoc kaki to bogactwo witamin A, C i błonnika. Oprócz tego zawiera związki o działaniu przeciwutleniającym - proantocyjanidynę, epikatechinę oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy. Właściwości owocu kaki są bardzo interesujące. Liście owocu kaki stosowane są w chińskiej medycynie do leczenia rozmaitych schorzeń: gorące okłady przykłada się w miejsce ukąszenia przez węże i na podrażnioną skórę, napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów.

Owoc kaki - lecznicze właściwości

Jedzenie owocu kaki jest wskazane gdy mam skłonność do podwyższonego poziomu cholesterolu. Istnieją badania, które pokazały, że osoby, które włączyły do swojej diety kaki zanotowały nie tylko obniżenie ogólnego poziomu cholesterolu, ale także miały niższe niż poprzednio trójglicerydy oraz niższe stężenie złego cholesterolu LDL. Inne badania pokazały, że wyciąg z owocu kaki ma zdolność hamowania rozwoju zmienionych komórek w białaczce. Okazało się, że wywołuje apoptozę - czyli zaprogramowaną śmierć komórek.

Owoc kaki na deser

Owoce kaki są słodkie, a przez to kaloryczne. Ale stanowią wyśmienity deser, bo poza słodyczą przynoszą też wartości odżywcze. Przede wszystkim karoteny, witaminę A i C, a także wapń. Kaki jest bardzo dobrymi smacznym źródłem wapnia, więc kobiety mogą śmiało włączyć go do swojej diety. zawiera także potas i żelazo. Kaki jest znacznie lepszym deserem niż ciastko. Owoc, który ma chyba najwięcej nazw na świecie (persymona, szaron, hurma, hebanowiec - to tylko kilka z nich) najlepszy jest na surowo. Można jednak przyrządzać z niego galaretki i dżemy, pasuje do sałatek owocowych i jako dodatek do lodów. Kaki jada się także suszone i kandyzowane.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Miroslawek Slawomirski
|

Ujdzie w smaku, ważne, ze zdrowy.

IVET67
|

PRZYWIOZŁAM KAKI Z BOŚNI HERCEGOWINY BYŁY ZIELONE POLEŻAŁY ZROBIŁY SIĘ MIĘKKIE I POMARAŃCZOWE ALE SĄ TAKIE CIERPKIE ŻE NIE DA SIĘ ICH ZJEŚĆ . NIE WIEM DLACZEGO

Bobek
|

Śliwka, brzoskwinia, marchew? Dla mnie to ewidentnie słodkie awokado i dlatego go uwielbiam.

dociunka
|

Śliwka? Raczej brzoskwinia w środku zimy :-) bardzo słodki ale naprawdę dobry!

rippe
|

Po prostu słodka marchew po 3,50.
Nie za kilogram, za sztukę.

Marek M
|

pierwszy raz trafiłem na cierpkie w smaku , kaki , jeszcze całkiem niedojrzałe, ale do tej pory ,owoce w tym stanie były słodkie. czy ktoś zna powód takiego smaku?

Kolega Kulfona
|

Mega owoc. Smak pierwsza klasa. Śniadanie: Płatki owsiane, rodzynki, suszona żurawina, kaki, banan i do tego jogurt albo mleko. Niebo w gębie.

gosc2
|

kaki to pyszny owoc,gdy mam ochotę na cos słodkiego jest świetną alternatywą

Wanda
|

bardzo pyszny jest ten owoc

megi 1
|

Owoc kaki jest smaczny nie wiem jak mozna go nie lubić wole go na pół twardo lepej mi smakuje .polecam.