Owoc kaki czyli persymona - właściwości odżywcze. Jak jeść kaki?

2018-11-21 8:42 Monika Majewska

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków fitochemicznych, wykazujących działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości i wartości odżywcze ma kaki oraz jak obrać i zjeść ten owoc.

Spis treści

  1. Owoc kaki (persymona) - właściwości zdrowotne
  2. Owoc kaki (persymona) - wartości odżywcze
  3. Owoc kaki (persymona) - obniża poziom cholesterolu
  4. Owoc kaki (persymona) - ochroni wzrok
  5. Owoc kaki (persymona) - wybór i przechowywanie
  6. Owoc kaki (persymona) - jak obrać i zjeść?
  7. Owoc kaki (persymona) - zastosowanie w kuchni

Persymona (kaki) to owoc, którego właściwości odżywcze i lecznicze pierwsi docenili mieszkańcy Chin i Japonii, skąd pochodzi. Persymona, która kształtem przypomina pomidory, jest żółto-czerwoną, stożkowatą lub spłaszczoną jagodą. Po spodniej stronie owoc posiada cztery listki.

Persymona, zwana także hurmą lub hebanowcem, dzieli się na dwie kategorie: odmiany, których owoce są bardzo cierpkie, zanim w pełni dojrzeją, oraz odmiany niewykazujące podobnych właściwości.

Owoce mogą występować w różnych wariantach kolorystycznych - od jasnego, żółtopomarańczowego po ciemny, pomarańczowoczerwony.

Owoc kaki (persymona) - właściwości zdrowotne

Persymona (kaki) ceniona jest za związki biologicznie aktywne, w tym: kwas askorbinowy (czyli witaminę C), karotenoidy, polifenole, błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Produkty spożywcze bogate w polifenole są cenne dla zdrowia człowieka z uwagi na właściwości przeciwutleniające. Szczególnie dużo polifenoli i karotenoidów występuje w skórce persymony, co w dużym stopniu przyczynia się do intensywnej, pomarańczowej barwy dojrzałych owoców.

Owoce gatunku Diospyros kaki występują pod wieloma nazwami, głównie persymona, czasami hurma wschodnia, hebanowiec wschodni, chińska śliwka, ale w Polsce najpowszechniej używana jest nazwa kaki.

W medycynie chińskiej od wieków owoce kaki stosowane są do leczenia miejsc po ukąszeniu przez węże i na podrażnioną skórę. Liście persymony również zawierają liczne składniki zdrowotne, dlatego stosowane są w chińskiej medycynie do leczenia rozmaitych schorzeń. Napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów.

Warto wiedzieć

Owoc kaki (persymona) - wartości odżywcze

Wartość energetyczna - 70 kcal
Białko ogółem - 0.58 g
Tłuszcz - 0.19 g
Węglowodany - 18.59 g (w tym cukry proste - 12.53 g)
Błonnik - 3.6 g

Witaminy

Witamina C – 7.5 mg
Tiamina – 0.030 mg
Ryboflawina – 0.020 mg
Niacyna - 0.100 mg
Witamina B6  - 0.100 mg
Kwas foliowy -  8 µg
Witamina A – 1627 IU
Witamina E – 0.73 mg
Witamina K - 2.6 µg

Minerały

Wapń – 8 mg
Żelazo - 0.15 mg
Magnez - 9 mg
Fosfor - 17 mg
Potas - 161 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.11 mg


Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

TE OWOCE SĄ SMACZNE, TANIE I MOŻESZ JE KUPIĆ W OSIEDLOWYM MARKECIE

Warto wiedzieć

Owoc kaki (persymowana) - potencjalne właściwości antynowotworowe

Badania wskazują, że wyciąg z persymony ma potencjalne właściwości antynowotworowe. Może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórkową).

Jak wynika z badań naukowców z Mie University z Japonii, wyciąg z persymony oraz inne związki z grupy polifenoli (m.in. galusan epigallokatechiny - EGCG) silnie hamowały wzrost komórek nowotworowych MOLT-4 (czyli komórek nowotworowych białaczki limfoblastycznej T) w sposób zależny od dawki.

Owoc kaki (persymona) - obniża poziom cholesterolu

Zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych u osób, których dieta została wzbogacona o persymonę w porównaniu z tymi, które nie spożywały owocu kaki.

Polecamy
Jesz co lubisz - banner kwadrat

Autor: Time S.A.

Pamiętaj, że odpowiednio dobrana dieta obniży stężenie „złego” cholesterolu. Skorzystaj z Jeszcolubisz - innowacyjnego systemu dietetycznego Poradnika Zdrowie i ciesz się indywidualnie dobranym planem oraz stałą opieką dietetyka. Zadbaj o swoje zdrowie i zmniejsz ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru.

Owoc kaki (persymona) - ochroni wzrok

Zwarte w persymonie karotenoidy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Jednym z nich beta-karoten (prowitamina A), jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku.

Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.

Warto wiedzieć

Owoc kaki (persymona) - wybór i przechowywanie

  • Wybieraj owoce okrągłe, mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Nie powinno się kupować persymony bez zielonych liści na wierzchołku
  • Jeżeli owoce nie są przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, lepiej jest je kupić twardsze i zostawić, by dojrzały
  • Dojrzałe owoce persymony należy przechowywać w lodówce
  • Dojrzałe owoce zjedz w miarę szybko, bo spleśnieją

Owoc kaki (persymona) - jak obrać i zjeść?

Pierwszym krokiem jest pozbycie się liści. Potem owoc należy umyć i obrać ze skórki, pokroić na pół lub na cząstki, które można dodać np. do sałatki. Inni preferują stosowanie podobnej techniki co w przypadku kiwi – łyżeczką wydobywa się miąższ z połówki owocu. Kaki nie należy jeść ze skórką.

Owoc kaki (persymona) - zastosowanie w kuchni

Miąższ kaki jest słodki (w smaku przypomina nieco śliwkę, niektórzy wyczuwają posmak gruszki, pomidora lub moreli), lekko twardy. Sprawdza się jako składnik dżemu lub galaretek. Doskonale uzupełnia smak owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany.

Sezon na kaki trwa od października do grudnia.

Kaki można także podawać na surowo w formie słodkiej i pełnej witamin przekąski, a także gotować i kandyzować. Kaki można też wystawić na słońce i spożywać po wysuszeniu - w smaku przypomina wówczas figi.

Zrób to koniecznie

Przepis na najzdrowsze na świecie muffinki z persymoną

12 porcji/czas przygotowania i gotowania: 20 minut

Do przygotowania wypieku użyto osiem składników korzystnych dla zdrowia

Potrzebne będą:

  • 240 g świeżej persymony
  • 1 szklanka niebielonej mąki wzbogaconej
  • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1/3 szklanki syropu z agawy
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki żółtych rodzynek
  • 1/4 szklanki rodzynek kalifornijskich bezpestkowych
  • 120 g prażonych orzeszków pekan, niesolonych
  • 2 duże jaja (całe)
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rodzynki namocz w wodzie. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Zmiksuj miąższ persymony, syrop z agawy, jajka, olej, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż do miski. Dodaj mąkę i utrzyj. Rodzynki odcedź, a wodę dodaj do ciasta. Dodaj rodzynki i orzechy, delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo. Przełóż do foremek, nakładając do 3/4 wysokości. Piecz 12-14 minut, aż patyczek będzie czysty. Kiedy ostygną, posyp cukrem pudrem.

Wykorzystano materiały US National Library of Medicine National Institutes of Health

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
Panna.kota
|

A czy w kwestii ochrony wzroku persymona dziala lepiej niz marchewka czy nie? Bo jak tak to by przemawialo mocno za kupowaniem u mnie :P

dsf
|

ja obieram ze skórki z tego względu że nie wiem co jest na niej a ludzie, którzy je zbierali, zbierali je swoimi rękami aby trafić do fabryki gdzie także nie mam pojęcia co się z nimi robi.

765
|

do ,,skorki,, - kaki je się bez skórki I JUŻ, bo skórka jest wyjatkowo twarda i może zrobić wiele złego . podobnie migdały i wiele wiele innych owoców . włącz myślenie , to nie będziesz zadawać dziwnych pytań.

Paula
|

Uwielbiam kaki, są pyszne, dla mnie to jeden z najlepszych owoców

Jane
|

jem kaki ze skórką, umyte tylko w czystej wodzie - i żadnych problemów. O co chodzi z tą skórką - to że twarda to chyba nie problem, twarde bywają skórki na gruszkach, winogronach i innych owocach, a przecież się je zjada?

Halszka
|

Właśnie - jak dotąd jadłam kaki ze skórką - a teraz co mam paść za wszystkie poprzednio zjedzone skórki?? dlaczego nie można jeść skórki jeśli oczyści sie ją dobrze i opłucze w occie jabłkowym i potem wodzie z sodą???. Wszyscy piszą o braku błonnika, a na potęgę wszystko każą obierać - jeśli nie jest trująca może wystarczy napisać dobrze umys i porządnie pogryźć lub obrać!!!

mario
|

Tak samo jak ananas, skórka jest twarda :)

Krys
|

Inaturalnie przepyszny i tylko jesc

Nick
|

"Szczególnie dużo polifenoli i karotenoidów występuje w skórce persymony, co w dużym stopniu przyczynia się do intensywnej, pomarańczowej barwy dojrzałych owoców."
No to po co obierać? Ostra skórka? To dodać do żurku!

Skórka
|

"Kaki nie należy jeść ze skórką." - a dlaczego nie ze skórką? Jakiś konkretny powód?