Orzechy makadamia (macadamia) - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

2018-01-18 16:32 Monika Majewska

Orzechy makadamia (macadamia) mają wiele wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Te odznaczające się delikatnym, maślanym smakiem orzechy mogą pomóc zapobiec chorobom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca czy choroby serca. Poza tym orzechy makadamia znalazły zastosowanie w kuchni, a pozyskiwany z nich olej - w kosmetyce.

Orzechy makadamia (macadamia) posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze. Ze wszystkich orzechów to właśnie orzechy makadamia zawierają najwięcej tłuszczu, z czego większość stanowią tłuszcze nienasycone, których regularne spożywanie pozytywnie wpływa na zdrowie. W orzechach makadamia można znaleźć także spore ilości regulującego ciśnienie potasu, odpowiedzialnego za mocne kości fosforu i wspierającej układ nerwowy niacyny. Poza tym orzechy makadamia mają niepowtarzalny, delikatnie maślany smak, dzięki czemu znalazły zastosowanie w kuchni. Z kolei pozyskiwany z orzechów makadamia olej stosuje się w kosmetyce. Praktyczne zastosowanie znaleźli dla nich także amerykańcy policjanci - pokruszone orzechy udają crack w czasie transakcji mających zdemaskować gangsterów.

Orzechy makadamia - ile kalorii mają orzechy makadamia?

Orzechy makadamia są najtłustszymi (w ponad 75 proc. składają się z tłuszczu) i najbardziej kalorycznymi orzechami - 100 g dostarcza aż 718 kcal. Dorównać im mogą jedynie orzechy pekan, które w 71 proc. składają się z tłuszczu i dostarczają 691 kcal (w 100 g). Na trzecim miejscu najbardziej kalorycznych orzechów znajdują się orzechy brazylijskie (67.10 g tłuszczu i 659 kcal w 100 g).

1 orzech makadamia waży 3 g i dostarcza niecałe 22 kcal.

Większość tłuszczów w orzechach makadamia stanowią zdrowe tłuszcze nienasycone, które pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu oraz mają korzystny wpływ na układ krążenia - chronią przed wystąpieniem choroby niedokrwiennej serca i zawału serca. Poza tym odgrywają ważną rolę w utrzymywaniu prawidłowej pracy mózgu. Te "dobre" tłuszcze pomagają także.... schudnąć. Naukowcy już dawno zauważyli, że ludzie jedzący orzechy są zazwyczaj szczuplejsi niż osoby, które nie uwzględniają tych produktów w diecie. Dlatego można je spożywać nawet na diecie odchudzającej - trzeba tylko pamiętać o umiarze.

Warto wiedzieć

Orzechy makadamia - wartości odżywcze (w 100 g)Wartość energetyczna - 718 kcalBiałko ogółem - 7.91 gTłuszcz - 75.77 gWęglowodany - 13.82 g (w tym cukry proste 4.57)Błonnik - 8.6 gWitaminyWitamina C – 1.2 mgTiamina – 1.195 mgRyboflawina – 0.162 mgNiacyna - 2.473 mgWitamina B6 - 0.275 mgKwas foliowy -  11 µgWitamina E – 0.54 mgMinerałyWapń – 85 mgŻelazo - 3.69 mg Magnez - 130 mgFosfor - 188 mg Potas - 368 mgSód – 5 mg Cynk - 1.30 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 12.061 gjednonienasycone - 58.877 g wielonienasycone - 1.502 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Jedz orzechy na zdrowie!

Orzechy makadamia obniżają poziom całkowitego i "złego" cholesterolu

Dieta bogata w orzechy makadamia obniża poziom cholesterolu całkowitego i jego "złej" frakcji LDL u kobiet i mężczyzn z umiarkowaną hipercholesterolemią (podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi), przekonują naukowcy z Pennsylvania State University (USA) na łamach pisma "Journal of Nutrition". W 5-tygodniowym eksperymencie wzięło udział 25 osób z umiarkowaną hipercholesterolemią - 15 kobiet i 10 mężczyzn - które podzielono na dwie grupy. Pierwsza stosowała dietę bogatą w orzechy makadamia, a druga typową amerykańską dietę. Okazało się, że poziom cholesterolu całkowitego i jego "złej" frakcji LDL w pierwszej grupie jest niższy niż w drugiej.  Jak podkreślają badacze, za taki efekt odpowiadają jednonienasycone kwasy MUFA, w które bardzo bogate są te orzechy makadamia, i zalecają je włączyć do diety zapobiegającej chorobom układu krążenia.

Warto wiedzieć

Orzechy makadamia groźne dla psów

Orzechy makadamia są zdrowe dla ludzi, ale trujące dla psów. Zjedzenie przez pupila nawet jednego orzecha może wywołać objawy, takie jak zaburzenia chodzenia, gorączkę, wymioty, a nawet doprowadzić do śmierci. Przypuszcza się, że odpowiadają za to toksyny zawarte w orzechach makadamia. Jednak nie wiadomo jakie są to toksyny i dlaczego stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia psów. Inne orzechy nie są trujące dla psów, jednak nie powinno się ich podawać zwierzęciu, ponieważ są tłuste i ciężkostrawne, co może wywołać u pupila dolegliwości żołądkowe.

Orzechy makadamia zmniejszają ryzyko... śmierci

O krok dalej poszli naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women’s Hospital oraz Harvard School of Public Health w Bostonie (USA), którzy twierdzą, że regularne jedzenie orzechów makadamia, a także innych orzechów, przyczynia się do redukcji prawdopodobieństwa śmierci z różnych przyczyn nawet o 20 proc.¹

"Najbardziej oczywistą korzyścią wydaje się być 29-procentowa redukcja prawdopodobieństwa zgonu w wyniku chorób serca. Jednak zaobserwowaliśmy też znaczącą redukcję śmiertelności - 11 proc. - w następstwie zachorowania na raka” – mówi współautor pracy Charles S. Fuchs.¹ Są to bardzo wiarygodne dane, ponieważ badanie było prowadzone przez 30 lat w grupie blisko 120 tys. osób, które regularnie wypełniały kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych.

Już dawno odkryto, że u osób, które regularnie sięgają po orzechy, ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2miażdżycy, raka jelita grubego i innych groźnych chorób jest znacznie mniejsze. Tym samym orzechy pozwalają cieszyć się zdrowiem i dłuższym życiem.

Ważne

Orzechy makadamia bardzo szybko jełczeją!

W związku z tym, że orzechy makadamia zawierają bardzo dużo tłuszczu, szybko jełczeją. Aby temu zapobiec, należy je kupować w paczkach, a nie te sprzedawane luzem, na wagę. Te w paczkach są chronione przed powietrzem, światłem i wilgocią, dzięki czemu spowalnia się szkodliwy dla nich proces utleniania. Po otwarciu opakowania należy przełożyć orzechy do hermetycznego pojemnika.

Uważaj na orzechy makadamia, które mają pleśniowy, zatęchły smak. W takich orzechach mogą się znajdować pleśnie zwane aflatoksynami, będące przyczyną poważnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

>> Uwaga na PLEŚŃ w orzechach

Orzechy makadamia a cukrzyca

Orzechy makadamia, podobnie jak inne orzechy, pozwalają skuteczniej kontrolować poziom glukozy i "złego cholesterolu" (LDL) u osób z cukrzycą typu 2, nie powodując przy tym wzrostu wagi - tak wynika z badań naukowców z St. Michael's Hospital i University of Toronto.² Pacjenci z cukrzycą typu II zostali podzieleni na trzy grupy. Pierwsza grupa codziennie dostawała ciasteczka (muffiny), druga - mieszankę orzechów (migdały, orzechy pistacjowe, włoskie, pekanowe, laskowe, ziemne oraz orzechy makadamia i nerkowca). Trzecia grupa dostawała zarówno muffiny, jak i orzechy. Największe korzyści odniosła grupa dostająca wyłącznie mieszankę orzechów. Niesolone orzechy, spożywane na surowo lub po uprażeniu, pozwalają lepiej regulować poziom cukrów i cholesterolu w osoczu krwi, a przy tym nie przyczyniają się do otyłości.²

Orzechy makadamia a ciąża

Zdaniem naukowców z Dana-Faber Children's Cancer w Bostonie, kobiety w ciąży powinny spożywać orzechy. Odkryli oni, że dzieci matek, które jadły orzechy podczas ciąży, rzadziej mają alergię na ten pokarm. Okazało się, że alergia na orzechy występowała u dzieci o jedną trzecią rzadziej, jeśli ich matki jadły orzechy w czasie ciąży.³ Brano pod uwagę orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, makadamii, pekanowe, migdały pistacje, orzechy nerkowca oraz orzeszki ziemne.

Jednak nie wszyscy podzielają ten pogląd. Inne badania sugerują, że spożycie orzechów przez kobiety ciężarne nie ma wpływu na występowanie alergii u ich potomstwa, albo wręcz przeciwnie - sprzyja alergiom.

Jakie jest więc oficjalne stanowisko w sprawie jedzenia orzechów w czasie ciąży? Obecnie obowiązujące międzynarodowe zalecania ani nie polecają jedzenia orzechów podczas ciąży, ani przed tym nie przestrzegają.

Polecamy
jesz co lubisz mind

Autor: Time S.A

Czas zatroszczyć się o świetne funkcjonowanie mózgu aż do późnej starości. Skorzystaj z diety MIND JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Codziennie wspieraj swój umysł, poprawiaj pamięć i koncentrację. A do tego ciesz się indywidualnie dobranym menu i stałym kontaktem z doświadczonym dietetykiem.

Orzechy makadamia - zastosowanie w kuchni

Orzechy macadamia, ze względu na swój kremowy smak, są często wykorzystywane do wypieków ciast, ciasteczek oraz słodkich kremów. Jednak świetnie komponują się także w sosach z czosnkiem i anchois. W kuchni można wykorzystać również olej z orzechów makadamia, np. do sałatek.

Orzechy makadamia - zastosowanie w kosmetyce

Olej z makadamia regeneruje skórę, odbudowuje warstwę lipidową naskórka i przeciwdziała utracie wody ze skóry. Intensywnie nawilża, uelastycznia, zmiękcza oraz wygładza. Można go stosować do pielęgnacji całego ciała.

Dietetyk: Orzechy to dobre źródło witamin z grupy B oraz żelaza i magnezu

Źródło: x-news.pl/TVN Meteo Active

Źródło:

1. Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko zgonu, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,398132,jedzenie-orzechow-zmniejsza-ryzyko-zgonu.html2. Orzechowa dieta dobra na cukrzycę, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,383405,orzechowa-dieta-dobra-na-cukrzyce.html3. Podczas ciąży warto jeść orzechy, http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,398562,podczas-ciazy-warto-jesc-orzechy.html

4. A macadamia nut-rich diet reduces total and LDL-cholesterol in mildly hypercholesterolemic men and women, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18356332

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Michał
|

Czy to prawda że w tych orzechach występuje dużo wit b17?