Nowalijki - jak wybierać najzdrowsze nowalijki. Kto nie powinien jeść nowalijek?

2013-04-09 17:38

Nowalijki kojarzą się z wiosną – zielony szczypiorek, chrupiąca rzodkiewka i listek sałaty na kanapce  są pierwszymi oznakami wiosny w kuchni. Znudzenie kapustą czy buraczkami zazwyczaj następuje wraz z końcem zimy, a świeże warzywa zachęcają kolorami i zapachem. Pojawiają się jednak głosy, że nowalijek w ogóle nie powinno się jeść, bo są hodowane na nawozach i nie posiadają wartości odżywczych.

Nowalijki - jak wybierać najzdrowsze nowalijki. Kto nie powinien jeść nowalijek?
Autor: thinkstockphotos.com

Dietetycy zgodnie oświadczają, że nowalijki mogą być urozmaiceniem i kolorowym dodatkiem do diety, nie należy jednak traktować ich jako głównego składnika posiłków.

Które nowalijki wybierać?

Warzywa powinny pachnieć świeżością, a nie kartonem lub innym opakowaniem. Wybieraj warzywa z gospodarstw ekologicznych, z odpowiednim certyfikatem.

Rzodkiewki bez nawozów

Najlepsze będą rzodkiewki średniej wielkości – przerośnięte świadczą o tym, że uprawiane były na mocno nawożonej ziemi. Skórka dobrej rzodkiewki powinna być jędrna i bez przebarwień. Zwróć uwagę na kolor liści – jeśli są zżółknięte to także znak, że warzywo rosło na ziemi z dużą ilością nawozów.

Kupuj sałatę bez przebarwień

Najwięcej szkodliwych dla zdrowia azotanów gromadzi się w liściach z wierzchu i tych najmłodszych, w środku główki. Wybierając sałatę zwracaj uwagę na wygląd liści – jeśli mają plamki, odbarwienia i nie są jędrne, to nie powinnaś jej kupować.

Przepis na ANANASA i POLĘDWICĘ wieprzową w chili z rusztu z miksem sałat

Najlepszy szczypiorek

Podobnie jak przy wyborze rzodkiewki czy sałaty – szczypiorek musi być zielony, sprężysty i bez przebarwień. Jeśli wybierasz szczypior z cebulą, upewnij się, że cebula nie jest miękka, spleśniała albo nie ma śladów gnicia.

Przepis na sos twarożkowy ze szczypiorkiem

Kto nie powinien jeść nowalijek?

Nowalijek nie poleca się:

  • Alergikom,
  • Cierpiącym na wrzody żołądka,
  • Chorującym na zespół jelita nadwrażliwego,
  • Dzieci poniżej 3 roku życia (ich układ pokarmowy jest niedojrzały i funkcjonuje inaczej niż u dorosłych, dlatego nowalijki mogą wywołać ból brzucha lub wysypkę).